Beauty
Sve što trebaš znati o parfemu za kosu

Sve o parfemima za kosu: zašto ga nositi i kako, koliko miris ostaje u kosi...

  • Sanjaš o mirisnoj kosi s dugotrajnom svježinom? 
  • Onda parfem za kosu definitivno ne bi trebao nedostajati na tvojoj beauty polici 
  • Otkrit ćemo ti zašto…

Mnoge žene rade nešto pogrešno, a da to ne znaju. Nakon tuširanja i pranja kosu pošpricaju s malo parfema kako bi dulje mirisala svježe i neodoljivo. To na prvu zvuči razumljivo, uostalom, naša kosa upija puno mirisa tijekom dana… Ali, to nije dobro za kosu. 

Ovdje na scenu stupa parfem za kosu, poznat u svijetu ljepote također kao „hair mist“, „maglica za kosu“. Kosa je kao predodređena za zadržavanje mirisa jer zbog svoje porozne površine može izvrsno apsorbirati mirisne molekule i tako osigurati dugotrajnu svježinu.

Što je parfem za kosu?

Bilo da su nježni cvjetni, mahovinasto-drvenasti ili drveno-orijentalni – mirisi parfema za kosu dostupni su jednako kao i kod „običnih“ parfema, tj. postoji velik broj mirisa.

Parfemi za kosu osobito su uvjerljivi zbog svoje vrlo lagane i blage teksture te njegujućih sastojaka, poput ulja kamelije i argana, te brojnih drugih bogatih ulja, jer njeguju kosu svilenkastim sjajem i istovremeno prekrasnim mirisom, a da ne opterećuju kosu. Miris osigurava svježinu, kao da si upravo svježe oprala kosu. Mnogi mirisi za kosu također sadrže pouzdan UV filter, koji u velikoj mjeri štiti kosu od oštećenja od sunca, a u nekim slučajevima i sprječava elektrostatičko punjenje.

Koja je razlika u odnosu na konvencionalni parfem?

U usporedbi s konvencionalnim parfemom, parfem za kosu ima znatno manje alkohola ili ga uopće nema. To je dobro, jer da je visok udio alkohola sadržan i u parfemu za kosu, tvoja bi se kosa puno brže isušila.

Zašto se preporučuje parfem za kosu?

Sada postoji veliki izbor mirisa za kosu. Zbog svojih nježnih, suzdržanih mirisa, nikako nisu nametljivi pa ih možeš savršeno koristiti za dugu uredsku svakodnevicu. Još bolje: uz pomoć parfema za kosu neutraliziraju se neugodni mirisi poput dima, masnoće od prženja ili kuhanja, koji se brzo zaglave u kosi i tamo se zadržavaju neko vrijeme, te zamjenjuju ugodnim, svježim mirisom. Međutim, najbolje je to što ti za to ne treba ni puno prskanja parfema za kosu, jer ga treba koristiti štedljivo. Osim toga, „maglica za kosu“ znatno je jeftinija od konvencionalnog parfema.

Treba li svakoj kosi poseban miris za kosu?

Svaka kosa je drugačija, bilo plava, smeđa, crvena ili crna. Međutim, sve imaju nešto zajedničko: kosa je okružena mikroskopskim ljuskama. Ako je kosa zdrava, ljuske čine glatku i sjajnu površinu. Međutim, također može biti gruba i bez sjaja, zbog tvari poput alkohola koje uništavaju tu ljusku. Međutim, različite boje kose ne zahtijevaju poseban parfem za kosu. Najvažnije pri kupnji mirisa za kosu je da paziš na sastojke kako ne bi pretjerano opterećivala kosu.

Kako koristiti parfem za kosu?

Parfem za kosu daje tvom izgledu svježinu, osobito kada sljedeće pranje kose još nije potrebno, a kosa bi ipak trebala dobro mirisati. Jednostavno poprskaj dva do tri puta malo parfema za kosu s udaljenosti od oko 20 do 30 centimetara na suhu i već oblikovanu kosu – i gotovo! Sada se miris u kosi može optimalno razvijati, mirisati intenzivno, ali nenametljivo i pouzdano te pratiti tijekom dana.

Parfemi za kosu | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus Parfemi za kosu mogu biti vrlo jeftini, no ako se radi o poznatom parfemskom brendu, cijene ipak rastu, no globalno su jeftiniji od "pravih" parfema. S lijeva na desno: dm (24,90kn); notino.hr (260,80kn); dm (19,90kn); notino.hr (249,00kn)

Koliko dugo se miris zadržava u kosi?

Miris kose može trajati do šest sati. Razlog relativno kratkog roka trajanja je niži udio alkohola u odnosu na konvencionalni parfem. Ako parfem za kosu ne miriše dovoljno intenzivno, uvijek možeš osvježiti miris jednim ili dva nova „špricanja“. Čak i ako parfem za kosu manje šteti od normalnog parfema, uvijek treba paziti na potrošnju.

Mogu li nositi svoj normalni parfem uz parfem za kosu?

Ne želiš izići bez svog „normalnog parfema“ uz parfem za kosu? Nema problema! Pripazi da se mirisi međusobno usklade i da se ne „tuku“. Primjerice, cvjetni parfem najbolje se slaže s parfemom za kosu koji također ima cvjetne nijanse. Kako bi nosila savršeno usklađene mirise za kožu i kosu, brojni brendovi sada nude odgovarajuće parfeme u kombinaciji s parfemima za kosu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0