Beauty
Što na dnevnoj bazi morate raditi nakon 30-te?

Što na dnevnoj bazi morate raditi nakon 30-te?

Koža lica nakon 30. godine gubi tonus i mogu se pojaviti prve značajnije bore, ali i crvenilo te pjege na licu. Jedan od glavnih razloga je smanjena obnova kolagena

Kakva je veza kolagena i kože? Kolageni su glavna proteinska komponenta kože i važni za zadržavanje njene elastičnost. Zahvaljujući zadržavanju i opuštanju vlage među stanicama, što je posljedica djelovanje kolagena, postiže se elastičnost kože. Nedovoljna briga o koži kada postane suha može dovesti do trajnog oštećenja kolagenske mreže. To uzrokuje trajnu preosjetljivost, bore, pucanje i mlohavost. Zato nema isprike ako jutros niste nanijeli hidratantnu kremu.  

Zašto se u 30-ima smanjuje kolagen?

Organizam ima sposobnost stalne obnove kolagena, a iz tog razloga je moguće zacjeljivanje i obnova kože. Na žalost svih žena, nakon 30. godine života se usporava obnova kolagena. Razlog tome je nevjerojatan. Dok se tijelo razvija i raste, koži je potrebno više elastičnosti kako bi se tome prilagodila. Kada više nismo djevojčice, prestaje rast organizma i proizvodnja kolagena se usporava. Iz tog razloga vaša koža polako gubi elastičnost i počinju se javljati prve bore.

Ipak, osim novih svjećica na rođendanskoj torti, na slabljenje kolagenskih i elastičnih vlakana odgovornih za rastezljivost i elastičnost kože utječu uvjeti iz okoliša i naravno stres. Riječ je o štetnom djelovanju UV zraka, pušenja, nekvalitetne prehrana i dehidracije.

Svakodnevna njega kože nakon 30. godine

U tridesetim godinama se na koži također javljaju prvi znakovi gubitka volumena, najčešće na sredini lica i brade. Kako vaše lice ne bi izgledalo starije i umornije, u svakodnevnu njegu kože potrebno je uključiti sredstva koja sadrže kolagen i hijaluronsku kiselinu. Kako bi se održale ljepotu i volumen kože, svakodnevno i bez iznimke njegujte lice hidratantnom kremom protiv bora koja ima zaštitni faktor 30 ili više. Hidratantna krema je kraljica svih krema jer se s godinama smanjuje vlažnost kože. Zaštitni faktor je obavezan jer je koža bez obzira na vremenske prilike na udaru štetnih sunčevih zraka. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine se oštećenja kože zbog UV zraka više ne može popraviti. Ako volite ispijate kavu na suncu, razmislite o puderu koji već ima zaštitni faktor. Ipak, ako ste svjetlije puti dekorativna kozmetika sa zaštitnim faktorom nije dovoljna jer je najčešće riječ o faktoru 15 ili najviše 30. Istovremeno se preporučuju kreme koje sadrže vitamine A i C u jačim koncentracijama te aha/bha sastojke (voćne kiseline). 

Vitamin C je, kao sastavni element kolagena, izrazito važan u zaštiti kože. On sudjeluje u sintezi kolagena i tako koža postaje otpornija na razna oštećenja. Koristan dodatak svakodnevnoj njezi su losioni ili kreme za područje oko očiju. Osim što zaglađuju bore, posvjetljuju tamne krugove oko očiju koji se mogu javiti u 30-ima. Preporučuje se i piling kože jednom tjedno, što dodatno čisti kožu i omogućuje porama normalno izlučivanje sebuma.

Jedite raznovrsno i pijte dovoljno vode

Na vašem dnevnom jelovniku svakako se moraju naći sezonske namirnice, raznovrsno voće i povrće. Oni će iznutra nahraniti vašu kožu vitaminima i mineralima. Poželjno je jesti namirnice bogate vitaminom C poput paprike, brokule, grejpa, limun, jagoda, mandarina i naranče. Mrkva, rajčica, bundeva, žumanjak, špinat, brokula, dinja i marelica su također odlični zbog bogatstva vitaminom A. Osim što vitamin A ima antioksidativan učinak, potiče obnovu stanica i proizvodnju kolagena. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ako vašem organizmu nedostaje tekućine, cijeli proces smanjenja kolagena se ubrzava. Zbog nedovoljnog unosa tekućine smanjuje se funkcionalnost limfnog sustav. Time se otežava izbacivanja štetnih tvari iz tijela te dovođenja kisika i hranjivih tvari putem krvi u stanice kože. Tijelo odrasle osobe sastoji se od oko 60% vode. Općenita je preporuka da bi trebali piti osam čaša vode dnevno. Drugi način izračuna govori da je za svakih unesenih 1000 kcal potrebno oko 1000 ml vode. Bočica vode stoga je obavezna u svakoj ženskoj torbi. 

Osim vode, možete piti i nezaslađeni čaj ili sokove od sezonskog voća i povrća, ali bez dodanog šećera. Alkoholna pića, gazirane i zaslađene sokove te kofeinske napitke treba izbjegavati jer potiču izlučivanje vode iz organizma pa mogu dodatno pojačati proces dehidracije kože. U sklopu uravnotežene i zdrave prehrane, preporučuje se Jana kolagen beauty voda jer sadrži vitamin C i bioaktivni kolagen koji pomažu zadržati ljepotu kože. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0