Beauty

Što koži zapravo treba za noćnu, a što za dnevnu njegu?

Vodič kroz preparativnu kozmetiku koji vam napokon otkriva što znače i čemu služe pojedini sastojci

Jasno da nam navečer ne treba krema s SPF-om, ali toliko je preparata s raznim sastojicima i svi obećavaju razne stvari da je izbor zaista teško napraviti. Da bismo vam olakšali taj proces odluke, doznali smo koje sastojke dermatolozi preporučaju za noćnu, a koje za dnevnu njegu. 

DAN: Tijekom dana koža je u zaštitnoj fazi i trudi se odbijati i nositi se sa štetnim faktorima poput toksina iz okoliša, oksidacije i sunčevih zraka. Zato bi kreme koje koristite ujutro trebale sadržavati sastojke koji je pomažu zaštititi - uz spomenuti (i obavezan!) SPF, tu su i antoksidansi i hijaluronska kiselina. Oni djeluju kao štit na površini kože i i bore se protiv neprijatelja poput zagađenja, vjetra, sunca... 

 | Autor: Getty Images Getty Images

NOĆ: Navečer je koža u sasvim drugoj, obnavljajućoj fazi. Noću vaš imunitet radi punom parom i stanice kože se obnavljaju, a vrhunac tog procesa događa se između 23 h i ponoći, bez obzira spavate li ili ste budni, iako, ako tada spavate, obnova će se bolje odvijati. U to vrijeme vaša koža treba pomoć u obliku tvari koje će joj pomoći popraviti štetu koju ste pokupili tijekom dana, a odlični sastojci su vitamin C, vitamin B3 i retinol.

Photo: Getty Images

Komentari 0