Beauty

Što je 'jello' koža, jedna od novih TikTok opsesija, i zašto mi se ovaj trend sviđa

  • Ponekad se čini kako novi trendovi na TikToku dolaze brže nego što stigneš pogledati jedan video, posebice kada je u pitanju ljepota
  • Dok neke od njih automatski zaobiđemo, drugi nam zaokupe pažnju. Jedan od njih je najnoviji trend u njezi kože - jello koža
  • Što je jello koža, kako ju dobiti i zašto mislim da sam konačno pronašla svoj cilj u njezi kože

Neiscrpan popis svega na što bi moja koža trebala sličiti prema internetu: staklo, dupin, krafna, puž, med i bebina guza. Shvaćam da su to samo metafore i eufemizmi koji se koriste da bi se istaknula bit, ilustrirali rezultati i - iznad svega - reklamirali neki kozmetički proizvodi. Ali ti trendi, često generirani od strane TikToka, "skin goals" mogu biti itekako frustrirajući, pa čak i obeshrabrujući. Kao 35-godišnja žena s pjegicama, ožiljcima i borama ne postoji svijet u kojem će moja koža lica ikada uistinu nalikovati staklu, dupinima ili bebinoj guzi.

I svaki puta kad isto pomislim, pojavi se novi trend na TikToku radi kojeg sam: "Oh, vidi, ovo možda zbilja ima smisla". Dozvoli da te upoznam s najnovijim trendom u skin rutini - žele kožom ili, da zvuči malo sofisticiranije -  jello koža.

Što je 'jello' koža?

Jello koža, jedna od TikTokovih najnovijih opsesija, je koža koja je puna, hidratizirana i živahna, gotovo poput svježeg želea. Izraz je skovala korisnica @glowwithava, koja je podijelila video sebe na tretmanu lica. Na videu se vidi kako ju kozmetičar štipa za obraze i primjećuje njihovu gipkost i elastičnost. 

"To je kao savršena konzistencija želea!" kaže on u TikToku, koji je od tada prikupio više od 1,5 milijuna lajkova. Gotovo odmah, izraz je uzeo maha i brojni drugi kreatori, brendovi i stručnjaci su se uključili u raspravu o jello koži, razmjenjujući savjete i trikove o tome kako najbolje postići taj željeni osjećaj poput želea.

@glowwithava JELLO SKIN 💙 we want that bounce back people! #jelloskin #collagen #beautytipswithava #bouncy ♬ original sound - AVA

Iako ovaj trend nije bez kontroverzi (kozmetičarka u izvornom videu pripisuje odskakanje "savršenim razinama kolagena" koje su uglavnom genetske), ovo je prvi viralni video o koži koji sam vidjela, a koji se čini da vrednuje kako se koža osjeća pod prstima nasuprot tome kako izgleda. Stvari poput hiperpigmentacije i veličine pora možda su uglavnom izvan moje kontrole, ali način na koji se moja koža osjeća nevjerojatno je osjetljiv na masažu, vlagu i prehranu. Drugim riječima, konačno sam pronašla svoj cilj u njezi kože: svačiji najmanje omiljeni desert.

Kako dobiti 'jello' kožu

Prema dr. Liani Mack, certificiranoj dermatologici, tri su ključna čimbenika koji stoje iza punine jello kože i efekta odskakanja poput trampolina: kolagen, elastin i voda. "Sve ove molekule neophodne su za kožu koja izgleda mladoliko", objašnjava dr. Mack. Budući da ljudi s godinama gube ove prirodno proizvedene bjelančevine (a neki se jednostavno rađaju s manje), taj se učinak može smanjiti tijekom godina. "Do 30. godine više ne proizvodimo kolagen i počinjemo ga gubiti", kaže ona. "S godinama također dolazi do sveukupnog stanjivanja kože, što može ugroziti kožnu barijeru što dovodi do dehidracije."

Možda vas zanima Trik za savršene obrve: Tajna se krije u novom TikTok filteru! Rubrika Beauty Beauty

Dok zaustavljena proizvodnja kolagena čini nerealnim postizanjem kože poput želea jednom kada pređeš tridesetu, dr. Mack kaže da postoji mnogo toga što se može učiniti da se pomogne. Svi znamo da je prevencija bolja od liječenja, stoga je bitno očuvati kolagen koji već imamo štiteći se od sunca i toksina iz okoliša. Dr. Mack predlaže dnevnu dozu antioksidansa vitamina C i snažan SPF od najmanje 30 kako bi se smanjila razgradnja kolagena uzrokovana okolišem, kao i retinoid, hidratantna krema i redoviti piling.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

"Moji kolege i ja bismo se složili da je korištenje lokalnog retinoida ključno kada se pokušava postići Jello koža. "Retinoidi su dobro proučeni i pokazali su se najučinkovitijima u poticanju proizvodnje kolagena."

Na kraju, nemoj zanemariti moć vlage. Dr. Mack ističe da je nemoguće izmjeriti prave učinke topikalne njege kože na elastičnost kože bez kliničkih studija, ali spominje da većina ljudi anegdotalno izvještava o poboljšanoj hidrataciji i bujnosti pri korištenju aktivnih sastojaka poput hijaluronske kiseline, AHA i BHA i peptide kolagena. 

Zaključak...

Osobno, primjećujem razliku u elastičnosti moje kože (i blistavosti općenito) kada pijem dovoljno vode, dobro se oznojim na treningu i spavam na leđima - sve su to ionako navike koje trebam i želim raditi kako bih se osjećala bolje u svom tijelu. Nema uključene rutine od milijun koraka, nema skupih proizvoda koji bi se naslagali jedni na druge nadajući se čudesnom lijeku. Koncept kože Jello možda nije bez nedostataka ali naglasak na osjećaju i vitalnosti osvježavajuća je promjena tempa. Znajući da ćemo do sljedećeg tjedna sigurno svi biti na nečemu poput kože od jajeta ili kože od titana, uživat ću u ovom trenutku.

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0