Beauty

Stani na kraj peruti uz pomoć sastojaka koje imaš kod kuće

Maslinovo ulje, soda bikarbona i čaj od koprive samo su neki od sastojaka za uspješnu borbu protiv crvenila, svrbeži i mrskih bijelih ljuskica

Perut, iako većinom nije zdravstveni problem, može nas lako dovesti do ludila. Crvenilo, svrbež i bijele ljuskice na tjemenu koje stalno padaju po odjeći mogu nastati zbog stresa, loše prehrane ili nepravilnog pranja kose, a znaju biti dosta iritantna pojava koja smanjuje samopouzdanje. S njom se bore i muškarci i žene, i jednom kad se pojavi nije ju baš jednostavno ukloniti. Danas postoje brojni šamponi za uklanjanje ovog problema, no ipak možeš isprobati neke od trikova sa sastojcima koje svakodnevno koristiš. 


Soda bikarbona
Mnogi frizeri slažu se da je soda bikarbona iznimno djelotvorna u uklanjanju peruti. Umjesto šampona kosu dobro istrljaj sodom bikarbonom, i potom isperi. To bi u početku moglo malo isušiti kosu, ali kroz par tjedana tvoje će tjeme samo početi proizvoditi više ulja i time održati kosu sjajnom.

Jabučni ocat
Osim što se odlično slaže uz razne salate, jabučni ocat neizbježan je sastojak koji će tvojoj kosi vratiti sjaj i riješiti problem peruti. Ocat treba pomiješati s vodom (u jednakom omjeru), staviti u bočicu sa špricom, pošpricati po kosi i ostaviti minimalno 15 minuta do sat vremena. Potom kosu treba dobro isprati. Budući da ocat ima jak miris, nakon ispiranja možeš iskoristiti regenerator kako bi neutralizirala miris. Ovaj postupak potrebno je raditi dva puta na tjedan.

 | Autor: Instagram Instagram

Maslinovo ulje
Još jedan sastojak koji se nalazi u svakoj kuhinji i koji se koristi u brojne svrhe je maslinovo ulje. Protiv peruti je djelotvorno ukoliko desetak kapi umasiraš u tjeme prije spavanja i pokriješ glavu kapicom za tuširanje ili ručnikom, a ujutro kosu opereš.


Vodica za ispiranje usta
Alkoholnu vodicu za ispiranje usta pomiješaj s vodom u omjeru 1:1, i to nanesi na kosu između šampona i regeneratora. Pripazi samo da smjesu dobro ispereš kako ne bi ostala na tjemenu. Ova kombinacija će, uz perut, eliminirati i svrbež.

Kokosovo ulje
Sastojak koji nas je posljednjih godina osvojio svojim brojnim primjenama odličan je i za rješavanje problema peruti. Nekoliko žlica kokosovog ulja dobro utrljaj u tjeme i ostavi barem sat vremena, potom kosu dobro operi. Tvoja će kosa odlično mirisati, a perut će se početi povlačiti već nakon nekoliko tretmana.

 | Autor: Instagram Instagram

Aspirin
S obzirom da Aspirin ima sličan sastav kao i medicinski preparati protiv peruti, probaj usitniti dvije tablete, i taj prah dodaj u dozu šampona za jedno pranje. Ostavi šampon dvije minute na kosi a potom dobro isperi. Ponovi ovaj postupak pri svakom pranju kose i kroz nekoliko tjedana trebala bi primijetiti promjene.

Čaj od koprive
Tri do četiri žlice suhoga lista prelij litrom i pol vode , te ostavi da odstoji oko 15 min, a zatim ga procijedi. Kada je ohlađen ili mlak, operi kosu šamponom, a potom lagano umasiraj čaj u vlasište i dobro isperi.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0