Beauty

Spriječite alergiju na sunce: Savjeti za sigurnu ljetnu sezonu

Poznate su nam alergije na određenu vrstu hrane, na neke biljke ili lijekove no alergijske reakcije u obliku osipa ili crvenila mogu se pojaviti i nakon izlaganja suncu, alergija na sunce ili polimorfna erupcija svjetlosti (PLE). Ljetno sunce krenulo nas je grijati i potrebno je probuditi svijest populacije o problemu štetnog  sunčevog zračenja. Pharmeria vam donosi sve o alergiji na sunce, njezinim simptomima i zaštiti kože.

Na Pharmeria.hr proizvodi za zaštitu od sunca trenutno su sniženi i do 30 %!

Što je alergija na sunce?

Alergija na sunce je reakcija imunosnog sustava na UV zračenje najčešće u obliku osipa  i crvenila popraćenih svrbežom. Učestalija je kod osoba svjetlije puti i kad se jednom pojavi, najčešće se ponavlja i svake iduće godine. Danas se još ne može objasniti zašto neki ljudi imaju alergiju na sunce, ali se pretpostavlja da uzrok leži u genetskoj predispoziciji i vanjskim čimbenicima kao što su npr. uzimanje nekih lijekova i kozmetičkih proizvoda, razne autoimune bolesti i slično.

Simptomi alergije na sunce uglavnom se javljaju na mjestima koja su izložena sunčevom zračenju te se razvijaju u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Najčešće zahvaćena područja su dekolte i vrat, ruke i gornja strana šake, koljena i potkoljenice.  U većini slučajeva pojavljuje se:

●      Osip popraćen svrbežom

●      Ponekad može doći do glavobolje, mučnine i drhtavice

●      U težim slučajevima osipom popraćenim  mjehurićima mogu biti zahvaćena područja koja su zaštićena odjećom.

 | Autor:

Saznajte više o učinkovitim metodama zaštite

Alergija na sunce može se spriječiti ukoliko se koža zaštiti kremama s visokim zaštitnim faktorom te se redovito obnavlja.

●      Izbjegavajte izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati te se držite hlada

●      Nosite fotozaštitnu odjeću i naočale

●      Uzimajte dodatke prehrani koji imaju dokazanu učinkovitost u sprječavanju alergijske reakcije na sunce (beta karoten, astaksantin, Porphyral HSP). Astaksantin (jači od beta karotena) i beta karoten su antioksidansi koji popravljaju oštećenja nastalih UV zrakama te se trebaju početi uzimati na vrijeme, tj. prije ljetnih mjeseci barem 12 tjedana u kontinuitetu . Porphyral HSP je patentirani ekstrakt iz alge Porphyra umbilicalis koji štite stanice od različitih „napadača“.

 | Autor:

Alergija na sunce kod djece

Većinom se pojavljuje na području glave, ramena i vrata  u obliku prištića, točkica i mjehurića. Preporuka je da djeca:

●      Borave u hladu

●      Ne izlažu se suncu u periodu od 10 do 17 sati

●      Nose šešire i naočale

●      Nanose SPF kreme za djecu poput La Roche-Posay kreme s visokim zaštitnim faktorom koje su pogodne i za najosjetljiviju kožu

Ukoliko dođe do pojave crvenila i osipa nakon izlaganja suncu, da se smiri upalna reakcija kože mogu se koristiti oblozi fiziološke otopine ili oblozi i sprejevi termalne vode namijenjene osjetljivoj koži. Mogu se kupiti lijekovi i kreme koje ublažavaju alergijsku reakciju, a dostupni su u ljekarnama bez recepta.

Probudi svijest!

Koža je organ koji pamti i današnje neodgovorno ponašanje može izazvati trajne posljedice u starijoj dobi u obliku karcinom kože ili drugih oštećenja. Koža će vam biti zahvalna za pravilnu njegu i zaštitu  danas!

Ostatak ponude proizvoda za sunčanje i SPF krema za lice i SPF krema za tijelo potražite na Pharmeria.hr.

Photo: None

Komentari 0