Beauty

Smoking - dokaz da su hlače više seksi od suknje

Kada je sredinom šezdesetih YSL predstavio Le Smoking, modni svijet bio je u šoku, no danas je odijelo na ženi seksi.

Znate jedan od onih trenutaka koji je revolucionaran, no to shvatite tek poslije? Takav je bio i predstavljanje kolekcije Le Smoking genijalnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta davne 1966.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Naravno, to su bila neka druga vremena, kad je svjetskom scenom vladala seksualna revolucija, hipiji su isticali svoju neovisnost o klasičnoj svakodnevici i selili se u komune, a moda se tek zagrijavala za vladavinu punka... Ako znamo da je u ono vrijeme klasična žena izgledala poput girly Mad Men ikone, zamislite kakvo je čuđenje u svijetu izazvala kolekcija slavnog dizajnera koja kao da je ukradena muškarcu iz ormara. Nije imala ništa ženstveno, prema tadašnjim postulatima.

 | Autor: arhiva arhiva

Yves je osjetio da je svijet spreman za taj korak i šok. No sve se mijenja pa danas moda više nije tako buntovna, a odijelo na ženi je seksi. Osobito uz lakirane štikle i otvorenu košulju. Uske crne hlače i plisirani remen od satena i ovom je stoljeću dalo ime Saint Laurent, kad je Hedi Slimane prije nekoliko godina inzistirao na crnoj uskoj silueti izuzetnog masculine imidža. Voli to za proljeće 2016. i Alber Elbaz, autor Lanvinovih kreacija, koji smoking secira na savršen način.

 | Autor: arhiva arhiva

Da, i sad modi paše androgino, baš kao i u doba seksualne revolucije šezdesetih: današnji manekeni na pistama izgledaju poput djevojčica, crveni ruž reklamira muškarac koji je postao žena, a suknja i haljina u ženskoj su garderobi manje zastupljene od hlača. Otprilike. Seksualna (ili bolje reći rodna) revolucija još jedanput? Možda je i ovo jedan od onih trenutaka... vidjet ćemo za 20-ak godina. Tko doživi, pričat će.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: arhiva

Komentari 0