Beauty

Smilje za njegu i pomlađivanje

Ova fantastična biljka djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu

Smilje ili imortela raste u kamenu i kršu sredozemnih zemalja, u kasno proljeće, ispod vrelog sunca. Milijuni malih žutih cvjetića sa zamamnim i mekim mirisom, prozvanim i imortelle (besmrtan). Smilje obično poznamo kao biljku iz kozmetike, no travari su je stoljećima koristili i u druge svrhe. Koriste se njegovi cvjetovi, pogotovo za proizvodnju eteričnog ulja. Cvjeta obično u svibnju, kad se i sakuplja. Cvjetovi i listovi smilja sadrže jako gorke tvari, ftalide, te flavonoide. Iako čaj smilja ima iznimno ugodan miris, njegov je okus gorak. Po tome nalikuje na čaj cvijeta prave lavande, koji je također ugodna mirisa, ali i gorka i neugodna okusa. Ima i reputaciju da može izbrisati tragove vremena na licu, tj. djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu. Ulje smilja jedna je od najboljih sredstava protiv hematoma.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

U posljednje vrijeme na tržištu se pojavljuje sve više proizvoda s ovom fenomenalnom biljkom, koja igra značajnu ulogu u anti-ageu primjerice u dnevnim kremama. Kozmetička industija najveći je potrošač smilja kojemu pripisuje gotovo čudotvorna svojstva zacjeljivanja kože, a za litru ulja potrebna je čak tona svježeg cvijeta. Najpopularnija upotreba mu je protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja, a ustanovljeno je i da ima nevjerojatan antioksidativni potencijal. Smilje štiti kožu tako što snažno djeluje protiv slobodnih radikala, utječe na proizvodnju kolagena, potiče promjene u tkivu, poboljašav cirkulaciju, a time i detoksikaciju kože te ju pročišćuje. Zovu ga i besmrtnom te biljkom vječne mladosti, a snaga koju posjeduje, omogućuje mu da prodire i liječi dublje slojeve kože.

Adria Gold linija s imortelom

Kolekcija sadrži: dnevnu kremu s arganom i smiljem, noćnu kremu s alantoinom, arganom i smiljem, suho ulje Flower za kožu, kosu i nokte te suho ulje Fresh za njegu lica. Cijena - kreme 69 kn, ulja 59 kn (dm, Kozmo). 

 | Autor:

 | Autor:

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0