Beauty

Slabi i lomljivi nokti često nas frustriraju, ali ovih 5 kućnih pripravaka su pravi spas

  • Lomljivi ili ispucali nokti problem su s kojim smo se svi susreli barem jednom i bome smo ga nastojali riješiti što prije 
  • Uzroci slabih i lomljivih noktiju mogu biti različiti, ali mi otkrivamo pet najčešćih i donosimo pet rješenja s kojima možeš ojačati svoje nokte 
  • Sve sastojke za potrebne 'preparate' već sigurno imaš kod kuće 

Slabi i tanki nokti još se nazivaju i 'lomljivi nokti' jer će to prije ili kasnije dovesti do pucanja noktiju zbog čega je gotovo nemoguće imati duge nokte. To nas, naravno, vrlo često frustrira jer na tako ispucalim noktima niti jedna manikura ne može izgledati lijepo i onako kako treba. Razlozi za slabe i lomljive nokte su brojni, ali srećom, za njihovo jačanje postoje brojna rješenja i to ona iz kućne radinosti. 

Kako bi napokon ojačala svoje nokte i postala zadovoljna svojim manikurama, donosimo ti pet razloga koji uzrokuju slabe nokte, ali i načine na koje to možeš popraviti. 

Nepravilna njega

Lomljivi nokti najčešće nastaju zbog nepravilne ili nedovoljne njege noktiju. Ako često peremo suđe ručno i ne koristimo rukavice, to isušuje nokat i uzrokuje njegovo pucanje. Prilikom čišćenja svakako treba nositi rukavice – kemikalije mogu napasti nokat. Ali, pranje ruku uobičajenim sapunom također može isušiti nokat. Nažalost, odstranjivač laka za nokte – osobito onaj s acetonom – također je krivac za lomljive nokte. Ako stalno lakiraš nokte i stalno skidaš lak, riskiraš da se nokti osuše i polome.

Umjetni nokti

Svatko tko je ikada imao umjetne nokte zna da se prirodni nokat u pripremi stanjuje. Ako nakon toga skinemo umjetne nokte, ostaje samo tanak, vrlo slab nokat koji se lako može slomiti.

 | Autor: Instagram @saskiafenwick Instagram @saskiafenwick

Manikura

Prilikom turpijanja može se oštetiti sloj nokta. Ako je to slučaj, često se nokat ne oporavi sam od sebe. Rezultat je točka loma koja se stalno ponavlja. Čak i dugotrajna manikura, na primjer sa Shellacom, može napasti i oslabiti nokat. Ako se nepravilno nanese, bakterije mogu ostati zarobljene ispod Shellaca, što nokat brzo čini lomljivim, a u najgorem slučaju čak uzrokuje i bolest nokta.

Nedostatak hranjivih tvari

Uravnotežena prehrana temelj je zdravih noktiju. Nedostatak minerala, vitamina ili elemenata u tragovima može negativno utjecati na zdravlje noktiju. Umjesto da sama počneš uzimati neke suplemente, prvo se trebaš posavjetovati s liječnikom koji ti može napraviti analizu krvi.

 | Autor: Instagram @nailchark Instagram @nailchark Foto: Instagram @nailchark

Bolesti

Osim klasične – gljivica na noktima – hipotireoza (stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače ) može biti razlog lomljivosti noktiju. ako imaš bilo kakve sumnje, provjeri to kod liječnika koji ti može pružiti stručan savjet.

S druge strane, jednako tako postoji i mogućnosti da „očvrsneš“ svoje nokte. Pet dokazanih lijekova za to možeš pronaći u svom kuhinjskom ormariću.

Možda vas zanima Šarenilu na noktima ne znamo reći ne, a ove manikure su naša inspiracija za idući tretman Rubrika Beauty Beauty

5 kućnih lijekova za lomljive nokte

Limun

Limun je istinski svestran. Nije iznenađujuće da sok od ovog kiselog citrusa također ima pozitivan učinak na nokte. S jedne strane uklanja žućkaste mrlje, a s druge strane učvršćuje nokte. No, prilikom ovog tretmana bi trebala pripaziti da na prstima nemaš ranice poput, recimo, porezotina jer bi kiselina mogla izazvati neugodan osjećaj peckanja. 

 | Autor: Pexels/Madison Inouye Pexels/Madison Inouye Foto: Pexels/Madison Inouye

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je iznimno nježno prema koži, ali jednako učinkovito protiv lomljivih noktiju i suhih zanoktica. Uroniš li ruke u mlako maslinovo ulje desetak minuta jednom do dva puta tjedno, ubrzo ćeš vidjeti prve rezultate. Nokti će ti biti čvršći, a ruke puno mekše. 

Pivski kvasac

Naše majke i bake klele su se u pivski kvasac kao čudotvoran lijek za lijepu kožu, kosu i nokte. I to s pravom. Naime, pivski kvasac je bogat hranjivim tvarima kao što su biotin, cink i željezo, koji pomažu u održavanju zdravih noktiju.

Češnjak

U međuvremenu, još jedan navodni čudesni lijek za lomljive nokte kruži društvenim mrežama: češnjak. Jednostavno nasjeckaj nekoliko režnjeva češnjaka, stavi ih u vodu i okupaj ruke u njoj. Češnjak ima i protuupalna svojstva što ga čini odličnim saveznikom i u borbi protiv gljivica i raznih drugih bakterija koje se mogu nakupljati na površini nokta i zanokticama. 

 | Autor: Pexels/PhotoMIX Pexels/PhotoMIX Photo: Pexels/PhotoMIX

Voda

Ako piješ dovoljno vode, radiš nešto dobro za svoje nokte. Naime, ispucali i suhi nokti trebaju prije svega jednu stvar - vlagu. I to onu koja dolazi iznutra. 

Možda vas zanima Ovo je jedna od najljepših boja za ljetnu manikuru - pronašli smo 5 lakova u toj i sličnim nijansama Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @allnailss._

Komentari 0