Beauty 24. veljače 2016.

Skok u dvadesete: Doba kad su žene skratile kosu

Getty Images.

Velika revolucija i modni skok prošlog stoljeća pripadaju ludim dvadesetima: promjene u statusu žene u društvu dovele su i novu kreativnost.

Svoju neudobnu slojevitu odjeću i korzete zamijenile su lepršavim i jednostavnim haljinama koje jedva da su prikrivale koljena (što je prije stotinjak godina bilo ravno šoku) i onda odrezale kosu. Pošto je bio deficit muškaraca (kao i nakon svakog rata, u ovom slučaju I. Svjetskog) njihove su poslove prihvatile žene te se počele odijevati jednostavnije, praktičnije. Krenule su odlaziti u klubove gdje se plesalo uz alkohol i charleston. Pod utjecajem novog načina života, počele su njegovati takozvani garcon iliti dječački izgled. Uz to obavezna je bila ravna silueta i opuštena haljina na bretele i s većim dekolteom. Pionirka svega toga bila je slavna Coco Chanel koja je i sama nosila kraću kosu, shvativši koliko je sve jednostavnije kad posudi vestu od prijatelja i skine korzet.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Time je završena i era dugih kosa, a u modu dolazi kratki bob kojeg je proslavila popularna charleston plesačica Irene Castle. One koje nisu željele ošišat kosu vezale su kosu u niske punđe ili su dizale kosu da bi izgledala kao da je ošišana na bob. Na tom kratkom bobu nosila se ravna kosa ili vodeni valovi. Valovi su posebna tehnika i bez obzira što danas mnogi obične kovrče nazivaju valovima, to nema veze jedno s drugim. Retro valovi rade se na mokru kosu premazanu pjenom za učvršćivanje. Radi se isključivo sa češljem i velikim špangama za valove. Češljem i prstima oblikujete val i zakopčate ga kopčom da se val ne raspadne jer je kosa mokra. Kada na cijeloj kosi napravite valove, ostavite tako s kopčama da se kosa posuši. Kad se osuši, uklonite špange i bez češljanja učvrstite kosu lakom. Kosa je bila bitan dio sveukupne modne promjene.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Zavladao je cloche šešir koji je krasio glavu gotovo svake žene. Šešir zvonastog izgleda koji je gotovo sakrivao jedno oko i imao kosi kroj dizajn je francuske dizajnerice Karoline Reboux (jedina od njezinih omiljenih klijentica bila je Marlene Dietrich koja je naručivala svoje prekrasne berete). Oblik i položaj vrpce na šeširu odavao je status žene: traka strelastog oblika označavala je da je u vezi, čvrsti čvor značio je da je udana, dok je raskošna mašna otkrivala da je dama slobodna. Ipak, kosa je ta koja je bila najveći ukras – novootkrivena sloboda kratke frizure dala je ženama novu, modernu ljepotu.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Komentari 0