Beauty

Skini se! Možda će ti to u ovom slučaju spasiti život...

  • Osim što je izvor života, sunce je i izvor opasnoga zračenja koji može uzrokovati povećanje rizika od tumora kože
  • Devedeset posto melanoma otkrivenih na vrijeme je izlječivo, a ključ prevencije su pravilna zaštita i praćenje promjena na tijelu
  • Već treću godinu zaredom održava se kampanja Skini se za melanom koja nas potiče na pravovremenu reakciju i zaštitu svoje kože

Čim svane sunce ljudi su radosniji i opušteniji, no osim benefita, sunčani dani nose i neke opasnosti. Jedna od najopasnijih je povećanje rizika od tumora kože uslijed izlaganja sunčevim zrakama. Naime, devedeset posto melanoma otkrivenih na vrijeme je izlječivo te je važno naučiti pravovremeno reagirati i znati prepoznati promjene na koži. Osobno imam puno madeža te sam svjesna kako je o njima potrebno voditi posebnu brigu kako bi otklonila moguće prijetnje svome zdravlju. 

Promatraj svoje tijelo

S nekim madežima se rodimo, a neki nam se pojave tek kasnije u životu. Svaku naglu promjenu u izgledu madeža trebamo ozbiljno shvatiti. A kako bi što lakše pratila promjene možeš se poslužiti  takozvanom Abecedom melanoma koja te usmjerava da svoju pažnju usmjeriš na asimetriju, nepravilan rub, više boja, veličinu preko 6 mm i promjene na madežu.

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Možda vas zanima Stvoreni da izdrže ove vrućine! Najbolji drogerijski puderi s jakom zaštitom od sunca do 110 kn! Rubrika Life&style Life&style

Kako se zaštiti? 

Uvijek nosi naočale s UVA i UVB zaštitom, a svoje tijelo svaka 2 sata maži kremom s odgovarajućim zaštitnim faktorom. Nosi prozračnu odjeću od prirodnih i laganih materijala, a u svoju odjevnu kombinaciju obavezno uključi i pokrivalo za glavu. Hoće li to biti šešir, kapa ili marama isključivo je na tebi. Nastoji izbjegavati izlazak na jako sunce te posebno izbjegavaj sunčanje između 11 i 17 sati.

Skidamo se za melanom!

Prevencija je  u ovom slučaju ključ uspjeha stoga ako se tijekom ljeta nađeš na nekoj od ovih lokacija, ti i tvoja obitelj možete obaviti besplatan pregled: 

Pula 7.7.2019. 

Slavonski Brod 13.7.2019. 

Karlovac 20.7.2019. 

Zadar 27.7.2019. 

Makarska 10.8.2019. 

Sve dodatne informacije možeš pronaći na stranici Skini se za melanom. Ondje možeš saznati jesi li u rizičnoj skupini, otkriti koji je tvoj tip kože te kako ga pravilno zaštititi i odabrati pravi faktore. Ja se ovog ljeta skidam za melanom, hoćeš li mi se pridružiti?

 

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0