Beauty 12. ožujka 2013.

Sijeda kosa muškarcima daje šarm

Thinkstock.

Prije ili kasnije muškarci se suoče s dva problema u vezi kose. Žene cijelog života tretiraju kosu i njeguju je, dok muškarci nerijetko panju obrate tek prilikom prvih znakova ispadanja ili prvih sijedih.

Gubitak kose - genetika ili stres?

Kod nekih muškaraca ovaj proces započinje već u ranim dvadesetima, no u većini slučajeva u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima. Gubitak kose uglavnom je nasljedan i započinje na sljepoočnicama i vrhu glave. To se događa zbog povećanih količina kemikalije dihidrotestosterona ili DHT zbog koje folikule kose proizvode sve tanju i tanju kosu, do njenog potpunog gubitka. Osim toga, folikula je sve tanja a kolagen koji ju drži na vlasištu ima sve slabiju funkciju i ne može zadržavati vlas. Folikula, budući da je sve manja ne uspijeva iz vlasišta crpiti dovoljno hranjivih tvari i rasti zdravo.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ako se uzrok može poništiti, gubitak kose može se zaustaviti. Na primjer, ako je gubitak kose uzrokovan anemijom, unosom dovoljnih količina željeza u organizam gubitak kose se može zaustaviti. U nekim slučajevima uzrok je stres i sve se naravno vraća u normalu nakon što stres prođe. U nekim slučajevima, gubitak kose javlja se zbog odabira loših proizvoda ili prečestog ili prerijetkog pranja kose. Proizvodi koji su namijenjeni stylingu također mogu začepiti pore, narušiti ravnotežu vlasišta i potaknuti ispadanje. Dakle, ne koristiti agresivne i jake šampon, proizvode koji sadrže alkohol, uvijek dobro isprati.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ako je ispadanje genetski uvjetovano taj proces se može usporiti i ublažiti. Postoje razni proizvodi popust gelova za pranje kose s mentom koji potiču bolju cirkulaciju vlasišta, zatim razne ampule koje također potiču prokrvljenost vlasišta i samim time ojačavaju folikulu. Pažljivo čitajte upute, a pri aplikaciji proizvoda koristite i masažu koja će dodatno pomoći pri apsorpciji proizvoda ali i cirkulaciji vlasišta.

Sijeda kosa je šarmantna

Pierce Brosnan, George Clooney i Robert Downey Jr. Nemaju razloga skrivati svoje sijede. Štoviše, oni su ih učinili popularnima, postale su dio imidža i njihov svojevrsni zaštitni znak.

Pierce Brosnan, kao i uvijek, pokazuje elegantnu suzdržanost, Robert Downey Jr. više voli razbarušen stil, George Clooney se odlučio za staromodnu frizuru, a Antonio Banderas sjajno izgleda s gotovo obrijanom prosijedom kosom. Muškarci obično ne znaju što učiniti pri pojavi sijedih i nisu zadovoljni. Danas prosijeda kosa nije strašna stvar i svoju frizuru možete prilagoditi novoj stvarnosti. Duga kosa i duži pramenovi rijetko dobro izgledaju na prosijedoj kosi.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Kako biste naglasili privlačnost prosijede kose, morate joj prilagoditi frizuru te njegu kose i styling. Prosijeda kosa sadrži manje melanina koji štiti od štetnih utjecaja UV-zraka na keratinu vlasi. Kosa također tijekom godina postaje sve tanja. Zbog toga kosa treba jaču UV-zaštitu i više njege. Želite li matirati srebrni odsjaj sijedih vlasi, postoji rješenje i za to. Na tržištu su se pojavile polipermanentne boje za muškarce - preljevi. Preljev stoji samo 5 minuta, a matira sijede vlasi, dajući poseban sjaj s određenom željenom nijansom. Prednost je ovog preljeva što ne prekriva sijede u potpunosti, već ih samo matira, izgled je potpuno prirodan a opet drugačiji. Preljevi za muškarce svakako imaju prednost pred permanentnim bojama.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0