Beauty 27. veljače 2015.

Salon – jedini vintage frizerski salon u Hrvatskoj

Petar Glebov/Pixsell.
1/7

Kad prvi put zakoračite u Salon, na tren ćete pomisliti da ste pogriješili adresu i ušli u kakav muzej. Ili da ste upali u vremeplov koji vas je izbacio u sredinu prošlog stoljeća. No, bez brige, u 2015. ste i na dobrom mjestu – u salonu trojca Marka Stanzla (32), Marija Staničića (26) i Alena Relote (27) u kojem se ne možete nikako drugačije osjećati nego kao da ste kod kuće.

"Mario i ja smo zapravo nosili istu ideju u glavi, a da to nijedan od nas nije znao. Jedne večeri tijekom druženja shvatili smo da želimo istu stvar i odlučili pokrenuti cijelu ovu vintage priču. Uključili smo i Alena u suradnju te jednostavno krenuli u realizaciju, a do cilja smo došli za osam mjeseci, i to u rujnu prošle godine", govori Marko i dodaje kako su im uzor tetovirani rokeri i pankeri iz roterdamske old- school brijačnice Schorem Haardnijder En Barbier.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

Kao i nizozemski 'loši dečki' (što bi schorem značilo u prijevodu), trojac nudi brijanje britvom za džentlmene, ali i friziranje, ali nisu zapostavljene ni dame.

"Možda se na prvu čini da smo muški salon zbog usluge brijanja i uređivanja brade, ali to je samo jedna dodatna usluga za muškarce kod nas. Muškarci u većini salona imaju samo uslugu šišanja, a žene imaju cijeli niz. Uostalom tretman šišanja i brijanja muškarcima je možda i jedina ugoda osim nekog sporta i piva nakon njega", smijući se govore.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

Trenutačno su hit frizure džentlmena iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, a uređivanje brada i brkova uvijek je drukčije, jednako zanimljivo kako za klijente, tako i za trojac kojem je zadovoljstvo pomoći savjetima o održavanju brade i brkova.

"Sretni smo što se usluga brijanja ponovno vraća u životnu rutinu muškaraca. Mnogo se brijačnica u Hrvatskoj zatvorilo i ta se usluga zapravo pruža na jako malo lokacija. No vjerujemo da uz takve entuzijaste i ljubitelje tradicije poput nas neće ostati samo nešto o čemu ćemo čitati iz udžbenika nego će i dalje biti u ponudi Hrvata", ističu.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

A kako ni prije nisu radili u klasičnim salonima, sterilan, već viđen prostor nije dolazio u obzir. Samo maštovit i originalan. Sva trojica i inače njeguju ljubav prema frizurama i brkovima iz prošlih vremena pa je domah bilo jasno u kojem će smjeru ići. Lokacija u Ilici 65, blizu Britanca (još jedan bonus), bila je ljubav na prvi pogled nakon što su pročešljali uži centar grada. No kada su ušli u prostor Salona, jednostavno su osjetili da je to upravo ono što su i zamislili.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

"Još je k tome smješten na visokom prizemlju zgrade te odiše domaćinskom atmosferom. Blizu je pogleda, ali dovoljno daleko. Naš je moto da se u Salonu u kojem je uvijek dobra radna atmosfera, svi osjećaju ugodno", govore dečki koji su interijer sami uredili tako da pomalo podsjeća na muzej s mnogo zanimljivih retro detalja, ali i dalje vrlo upotrebljivih. Makar i da na njima odmorite noge dok vas friziraju ili briju (da, panj i RIZ-ov stereoradio u toj službi su u salonu). A neki su i tehnike uređenja poput kaširanja učili na YouTubeu, tvrde kroz smijeh.

"Nešto su nam darovali prijatelji sa svojih tavana, nešto je naše, a mnogo toga nabavili smo na omiljenim mjestima svih zaljubljenika u retro, Hreliću i Britancu te obnovili. Ima tu svega, spoj raznih desetljeća prošlog stoljeća, ali svaka stvar je na svojem mjestu", kažu, a aduti su im bidermajer stolica iz 1920. i hladnjak u radnom stanju iz 1956. Ima tu i starih figura, ručnih mašinica, bočica parfema na pumpicu, preuređenih psiha (ormarića s ogledalom)....

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

Da bi sve bilo onako kako su si to u glavama zamislili, za savjet su zamolili i zagrebačkog kolekcionara Igora Receka Gangstera koji im je pomogao svojim antiknim namještajem, starinskim alatom i frizerskim priborom. Naravno, i dame mogu biti mirne jer su si dečki dali truda pa im opremili, kažu, sobu koja odiše intimom.

"Sve je u bijelom, u stilu dvadesetih i tridesetih, decentno i elegantno jer želimo da se žene osjećaju kao dame", govore.

I dok u pozadini svira blues ili jazz za potpunu atmosferu, na vama je samo da se prepustite ovom trojcu pred kojim je mnogo originalnih planova. No, dodaju, sve u svoje vrijeme.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0