Beauty
ružino ulje

Ružino ulje čini čuda za zrelu kožu: Kako ga pravilno koristiti?

Ruža jača i umiruje kožu, potiče njezino zacjeljivanje i obnovu te sprječava nastanak infekcija kod malih oštećenja, a pogodna je za sva stanja kože. Dovoljno je nježna za osjetljivu dječju kožu, a opet dovoljno snažna za njegu suhe, dehidrirane i zrele kože. Svoju je primjenu našla u luksuznim masažama i tretmanima, luksuznoj kozmetici te u proizvodnji vrhunskih prirodnih parfema. Možete je koristiti u maskama, kremama/losionima, serumima za lice, uljima ili balzamima za tijelo, pri parenju lica, u terapeutskim kupkama i tretmanima (npr. za tretiranje različitih trauma, nervoze, tjeskobe i nemira; kao afrodizijak) i kupkama za stopala te u obliku obloga.

'Dragocjeno' eterično ulje

Eterično ulje ruže stvarno je dragocjeno jer je za dobivanje 1 litre eteričnog ulja potrebno 6 do 8 tona ružinih latica, a cijena mu se kreće 6000-9000 eura! Okvirno, jedna kap eteričnog ulja ruže sadrži 40-60 cvjetova.

Zbog visoke cijene eterično ulje se često patvori pa se u kozmetičkim proizvodima često umjesto eteričnog ulja ruže nađe eterično ulje palmarose i/ili geranija ili pak sintetski miris ruže. Često se pod eteričnim uljem prodaje smjesa alkohola i eteričnog ulja ruže. Najčešće dolazi iz Bugarske, Turske, Sirije, Indije, Pakistana, Irana, Maroka i Egipta, a najčešće se za dobivanje eteričnog ulja koriste dvije vrste mirisnih ruža: Rosa damascena, damaščanska ruža i Rosa Centifolia, majska ruža.

Kako prepoznati kvalitetno eterično ulje ruže?

Pravo eterično ulje ruže pri nižim temperaturama kristalizira zbog sadržaja biljnih voskova i postaje gušće, a na bočici kvalitetnog eteričnog ulja moraju biti navedeni sljedeći podaci:

  • latinski naziv biljke,
  • dio biljke od kojeg se dobiva eterično ulje (u ovom slučaju latice),
  • način dobivanja,
  • porijeklo biljke te
  • način uzgoja (poželjan je organski ili biodinamički uzgoj jer on isključuje upotrebu umjetnih gnojiva i pesticida koje biljni materijal sadrži ako je biljka iz konvencionalnog uzgoja)

Ruža je pravo žensko ulje (iako ga vole i muškarci) jer osim što izvrsno njeguje kožu, pomaže i kod mnogih ženskih tegoba (neplodnost, endometrioza, PMS, policistični jajnici, menopauza i dr.).

 | Author: Guliver/Shutterstock

Zbog intenzivnog mirisa i visoke cijene najčešće se u proizvode dodaje u koncentracijama do 1%.

  • Hidrolat ruže (cvjetna vodica) - nastaje kao nusproizvod tijekom destilacije eteričnog ulja. Snažnog je mirisa. Često se koristi u izradi prirodne kozmetike (tonici, emulzije, oblozi za oči) a također se može koristiti u kulinarstvu. U našim krajevima se s ružinom vodicom priprema pinca a u Turskoj npr. možete isprobati baklavu s dodatkom ružine vodice i kardamoma. Odličan je dodatak voćnoj salati, limunadi ili smoothie-ju s bobičastim voćem.
  • Co2 ekstrakt ružinih latica - dobiva se ekstrakcijom uz pomoć ugljičnog dioksida a u odnosu na eterično ulje ili ružin apsolut ima snažniji miris (sličniji ruži od koje se dobiva) a često je i složenijeg sastava jer se tijekom ekstrakcije ne uništavaju neki dragocjeni sastojci (tijekom destilacije neki se sastojci eteričnog ulja gube). Smolaste je teksture te se prije primjene razrjeđuje u nekom stabilnom biljnom ulju. Koristi se u proizvodnji parfema i kozmetičkoj industriji.
  • Ružin apsolut - dobiva se ekstrakcijom uz pomoć organskog otapala koje se nakon ekstrakcije uklanja iz smjese. Apsolut, u odnosu na eterično ulje, obično ima snažniji miris koji je sličniji originalnom mirisu ruže, povoljniji je po cijeni jer je za izradu potrebno manje ružinih latica. Više se koristi u kozmetičkoj industriji i industriji parfema no terapeutsko djelovanje je slabije u odnosu na eterično ulje koje je koncentriranije.
  • Ružin vosak - nastaje tijekom proizvodnje apsoluta kao nusproizvod. Zbog predivnog mirisa, koristi se u izradi krutih parfema, luksuznih sapuna i svijeća te u izradi dekorativne kozmetike (olovke za usne Dr. Hauschka). Djeluje umirujuće, štiti i omekšava kožu.
  • Macerat ružinih latica - dobiva se potapanjem svježe osušenih ružinih latica u nekom stabilnom i mirisom neutralnom baznom ulju (7-40 dana). Znatno je jeftiniji u odnosu na prethodno navedene ekstrakte a koristi se u kozmetičkoj industriji za izradu pripravaka za njegu lica i tijela.

 | Author: Guliver/Shutterstock

U porodicu ruža osim damaščanske i majske ruže spada i divlja ruža koju možemo naći u različitim dijelovima svijeta (Rosa rubiginosa, Rosa canina, Rosa Mosqueta i ostale srodne vrste). Od nje se dobiva vrlo dragocjeno bazno ulje hladnim prešanjem crvenih plodova (Rosa rubiginosa seed oil).

Najkvalitetnijim se smatra ulje dobiveno od divlje ruže iz Južne Amerike (Čilea) - Rosa Mosqueta seed oil. Kako se radi o skupom ulju često ga se patvori potapanjem plodova šipka u nekom drugom jeftinijem baznom ulju. Sadrži veliki udio nezasićenih masnih kiselina te vitamine A i E neophodne za normalno funkcioniranje i zaštitu kože od vanjskih faktora. Odlično je za njegu suhe, osjetljive, zrele kože; prijevremeno ostarjele kože; kože oštećene UV zrakama, dermatitisa; za tretiranje ožiljaka, opekotina i strija. Svakodnevnom primjenom hidratizira i revitalizira kožu, jača tonus kože i potiče stvaranje kolagena.

Luksuzna maska za lice

Potrebno:

  • 35 g damaščanske ruže u prahu (Ako nemate ružu u prahu, umjesto nje, stavite glinu.)
  • 30 g škroba tapioke
  • 30 g bijele ili ružičaste gline
  • 5 g raw kakaa u prahu
  • 1-2 kap eteričnog ulja damaščanske ruže ili 3-5 kapi apsoluta ruže

Priprema: U suhoj čistoj staklenci pomiješajte sve sastojke, dodajte eterično ulje ruže i dobro promiješajte.

Primjena: Pomiješajte 2 čajne žličice maske u prahu s 2 čajne žličice vode ili hidrolata ruže. Nanesite na očišćenu kožu lica i vrata izbjegavajući područje oko očiju. Kad se maska počne sušiti, navlažite je i uklonite vlažnim spužvicama.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Serum za njegu suhe i zrele kože

Potrebno:

  • 4-6 kapi eteričnog ulja majske ili damaščanske ruže
  • 25 ml biljnog ulja ploda divlje ruže
  • 5 ml jojobinog ulja

Priprema:  U bazno ulje nakapati eterično ulje ruže, promiješati.

Primjena:  1-2x dnevno na vlažnu kožu (najbolje nakon primjene tonika pripremljenog s hidrolatom ruže)

 | Author: Guliver/Shutterstock

Kupka

Potrebno:

  • 200 ml zobenog ili sojinog vrhnja
  • 1-2 jušne žlice ulja sjemenki marelice
  • 5 kapi apsoluta ruže
  • 3 -5 kapi eteričnog ulja geranija
  • 1-2 šake suhih ili svježih ružinih latica

Priprema: U staklenoj čaši pomiješajte bademovo ulje s eteričnim uljima ruže i geranija, dodajte zobeno ili sojino vrhnje, promiješajte i dodajte u gotovo napunjenu kadu, pod mlaz vode. Radi ugođaja ubacite i šaku do dvije svježih ili šaku suhih latica ruže.

Photo: Shutterstock

Komentari 0