Beauty

Riješite se stresa: Evo koji su sportovi najbolji za psihičko zdravlje

Ove fizičke aktivnosti imaju pozitivan utjecaj na vaše psihičko stanje i mentalno zdravlje. Pokušajte prakticirati jednu od njih bar dva puta tjedno. Pozitivan rezultat sigurno neće izostati.

Jogging je odličan za kondiciju, ali i za koordinaciju pokreta. Budući se obično trči na otvorenom, možete izabrati različite terene i staze. Plivanje u potpunosti opušta. Osjećat ćete stalnu stimulaciju vodom po koži, a svaki pokret će aktivirati neku skupinu mišića. Vožnja rola, gdje je najbitnija ravnoteža i osjećaj za ritam, poboljšava kinesteziju – primjećivanje sitnih detalja. Šetnja ili brzo hodanje poboljšavaju koordinaciju pokreta zbog toga što se obično radi na otvorenom, a sva osjetila su aktivna.

 | Autor: Splash Splash

Vožnja bicikla odličan je sport za izdržljivost kojim se vježba ravnoteža, ali i sposobnost koordinacije pokreta. Aerobic ne samo da pojačava izdržljivost i držanje, već i pokretljivost, koordinaciju pokreta, osjećaj za ritam i orijentaciju u prostoru. Penjanje, prilikom kojeg tijelo izvodi funkcije koje su nam urođene. Tada istovremeno radi više grupa mišića, čineći tzv. “funkcionalni lanac”, koji upravlja mozgom pomoću neuromuskularne navigacije.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ples: standardni, latino, hip hop, zumba ili salsa su odlične vježbe “za mozak”, fleksibilnost mišića, osjećaj za ritam, brzinu i sposobnost reakcije. Brzo hodanje na skijama je idealan sport izdržljivosti kojim se trenira cijelo tijelo. Hodanje po snijegu je i pravi izazov za mozak, jer se morate i orjentirati u prostoru.

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0