Beauty

Recept za sjajnu kosu: Pet jestivih regeneratora

Prvi pokazatelj da je vašoj kosi potrebna dodatna njega je opadanje i gubitak njenog prirodnog sjaja

Kako biste svoju kosu održali blistavom i zdravom, isprobajte regeneratore za kosu napravljene od prirodnih namirnica.

1. Zeleni čaj

Savršen prirodni preparat koji, zahvaljujući antoksidativnim svojstvima, štiti folikule vlasi. Sadrži visoku razinu vitamina E koji ima umirujuće djelovanje na vlasište, čime usporava lučenje lojnih žlijezda, koje su odgovorne za masnu kosu. Priprema: U pola litre kipuće vode ubacite dvije vrećice zelenog čaja. Kada se čaj ohladi, izvadite vrećice i njime isperite kosu. Ostavite da odstoji oko četiri minute i nakon toga kosu isperite hladnom vodom.

2. Med

Za njegu i sjaj kose preporučuje se med dobiven iz cvijeta lavande, zbog umirujućeg djelovanja, ali i zbog rjeđe teksture koja se ne lijepi za vlasi. Priprema: U posudu ulijte tri šalice mlake vode i žličicu meda od lavande. Miješajte dok se med ne rastopi, a potom kosu isperite ovom smjesom, poslije kojeg vam ispiranje čistom vodom neće ni biti potrebno.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images 3. Limun

Obilje vitamina C, ali i velika količina antioksidansa koje sadrži limun najbolje će očistiti teme od mrtvih stanica kože. No, kiselost limuna može isušiti vlasi, te se preporučuje da ga pomiješate s maslinovim uljem. Priprema: Iscijedite pola limuna i dospite 1 dl tople vode, koju ste prethodno pomiješali sa žličicom maslinovog ulja. Sve sastojke dobro izmiješajte i ostavite na kosi oko tri minute. Nakon toga isperite kosu toplom vodom.

4. Jaja

Poznato je da su jaja omiljena namirnica za sjaj kose, ali se njihova upotreba obično izbjegava zbog neugodnog mirisa koji se zadržava i nakon ispiranja. Ovaj problem možete riješiti pomoću jogurta i kore limuna. Priprema: Naribajte koru četvrtine limuna i dodajte je u pola šalice jogurta. Žumance dobro izmiješajte i dodajte u smjesu. Nanesite na kosu i ostavite da djeluje najmanje pet minuta, a potom je isperite u vodi, u koju ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina.

5. Jabučni ocat

Ovaj prirodni preparat bogat je kiselinama koje uspješno otklanjaju prljavštinu s kose. Već poslije nekoliko ispiranja jabučnim octom, razlike u sjaju kose itekako su uočljive. Priprema: U posudu ulijte tri žlice octa i 1,5 dl tople vode. Sve dobro izmiješajte i nanesite na kosu poslije ispiranja. Ostavite da odstoji oko pet minuta te isperite

Photo: Getty Images

Komentari 0