Beauty

Putujete avionom? Razmislite još jednom, vaša koža možda pati!

Jedino što trebate znati je da nije bez razloga letenje prirodno stanje pticama, a ne ljudima

Bez obzira jeste li se upravo udobno smjestili u udobnim sjedalima tipičnim za poslovnu klasu u avionima, ili se pak nadate da će se bar vaš lakat imati gdje opustiti (ako već ostatak tijela pati u potpuno neprirodnom položaju) jer ste (naravno) kupili najjeftiniju avionsku kartu još prije 6 mjeseci, vrijeme je da se počnete brinuti oko jedne stvari...

Naime, vaša koža ne voli putovanja avionom. Ni najmanje!

Znate li što se vašoj koži točno događa na visinama od nekoliko tisuća metara nadmorske visine te kako ublažiti potencijalnu štetu koja može nastati uslijed (pre)čestih putovanja?

Zbog suhog zraka te neprirodnog tlaka zraka vaša bi se koža mogla suočiti s gubitkom vlažnosti, ona postaje dehidrirana a usnice ispucale. Također, nakon putovanja avionom mogli biste primijetiti pojačano mašćenje lica, suha područja, bubuljice i osjećaj zategnutosti te crvenilo. Ipak, ovi se simptomi najčešće javljaju ako putujete na udaljenije destinacije.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Objašnjenje se krije u činjenici da se koža najbolje osjeća ako je vlažnost zraka na razini između 40 i 70 posto, dok je većina zrakoplovnih kabina na skromnih 20 posto. Zato, ne zaboravite tijekom putovanja piti puno tekućine kako biste kožu hidratizirali i iznutra.

Ako ste i vi jedna od onih osoba koja uživa u pogledu iz zraka te redovito birate mjesta do prozora, ne zaboravite na lice nanijeti kremu sa visokim zaštitnim faktorom, jer ste na tim visinama još više izloženi štetnim sunčevim zrakama nego što je to slučaj kada ste na tlu. Naime, UV zračenja su ovdje puno jača pa je zaštitni faktor neophodan.

Još jedan savijet koji bi vam mogao spasiti kožu od negativnih djelovanja je - zaboravite makeup! Naravno, ne mislimo da ga zaboravite kod kuće i uopće ga ne ponesete na putovanje, nego samo da ga ne nosite tijekom leta. Vjerujte, koža će vam biti zahvalna.

Photo: Getty Images

Komentari 0