Beauty

Prirodnost je uvijek poželjna: Beauty vodič za najljepšu kožu i kosu

Njegovana koža lica najbolja je za bilo koji make up, a ako tome još pridodate lijepu kosu, dobivate najljepšu kombinaciju

Neprestano nam ističu da su zdrava koža i kosa ujedno i najljepši, a vizažisti često ističu da je upravo njegovano lice najpodobnije za make-up. Logično je, svi sve znamo, samo se moramo držati pravila. Što je ponekad komplicirano, stoga si pomažemo prirodnim tonovima i vrhunskim sastojcima za njegu koji popravljaju ono što smo pomalo i zapustili. A i vrijeme je intenzivnih izlazaka, pa kad nam dosade šljokice, tu je ta divna prirodnost, takozvani nude look, konturiranje i sve one fore s kojima izgledamo poput Instagram-selfie zvijezde. Žana Kožul, poznata vizažistica, ističe prednosti prirodnih tonova kao onih koji nam uvijek odgovaraju... Da, svaka od nas može pronaći zemljane nijanse s kojima ćemo zabljesnuti.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell
- Na primjer, plavušama većinom pristaju bež i svijetli smeđi tonovi, a poželjna je i zlatna u kombinaciji sa smeđom olovkom ili tušem. Plavuše sa sivkastom nijansom kose odlično izgledaju sa svim smeđim tonovima, plus nježna ružičasta i zlatna. Kod smokey eyes varijanti najbolja je formula: smeđa, zlatna i crna olovka, s time svi prolaze. Nadalje, kad govorimo o djevojkama i ženama maslinaste puti, njima stoje predivno apsolutno svi zemljani tonovi. Predlažem ovdje kombinacije i sa zelenim nijansama. Brinete će biti predivne s matiranim smeđim eyelinerom koji je izvučen mačkasto, pokraj oka u špic - ističe vizažistica. Trebate li pojačanje, odnosno revitalizaciju kože, predlažemo maske. Odlična je preporuka hranjiva maska namijenjena intenzivnoj njezi suhe i osjetljive kože koja je pogođena negativnim vanjskim utjecajima: sastojci dunje i ruže potiču razvoj prirodne sposobnosti hidratacije kože te reguliraju njezinu masnoću i vlažnost, dok dragocjena biljna ulja badema, avokada i jojobe obogaćuju i štite kožu lica.     

 | Autor: arhiva arhiva Maska Pure Clay Exfo, L'Oreal, Kozmo, 59,90 kn

Slavne su maske s glinom često obogaćene sastojcima kao što su ekstrakt eukaliptusa, crvena alga i slično. Na primjer, maska s eukaliptusom idealna je za masniju i mješovitu kožu (osobito ako je T-zona sjajna te zna probiti i ispod šminke) jer je pročišćava i matira. Kad želimo naturalizam, dobri su nam “pomagači” razni highlighteri te formule za strobing i konturing. Manje je više, rekle bi minimalistice i izabrale samo malo sjajila i set za konuriranje. To je odlična podloga za sve boje, u ovom slučaju nježne bež ili zlaćane. Ako ne želite pozlatiti čitavo lice, istaknite unutarnju stranu kapka, do nosa, očima će dati poseban sjaj.

 | Autor: arhiva arhiva Paleta za konturiranje, essence, Kozmo, 28,90 kn

Na kraju navečer ili pred jutro maknite apsolutno sve s lica, pažljivo i s formulom koja odgovara tipu kože. Od novijih inovacija u tom svijetu su formule bogate morskim algama koje djeluju na mehanizme zadržavanja vlage u koži, stoga je ona iz dana u dan sve otpornija na vanjske utjecaje. Baš kao kod njege lica, i kosa ovih dana ima neke svoje posebne potrebe jer je često puna elektriciteta i baš je neposlušna.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

- Tijekom zime kosa je dodatno podložna isušivanju - kaže Evelin Benković iz Studija Evelin te dodaje: “Stoga zahtijeva posebnu njegu. Vjerojatno ste već primijetili kako kosa zimi sporije raste, češće se lomi, suha je i bez sjaja. To je posljedica suhog i hladnog zraka te drugih čimbenika koji doprinose isušivanju kose. Najbolja preporuka su rituali koji hrane i vlasištu vraćaju energiju. Uz njegu kose izvana, a da bi onda bila dugotrajno zdrava, zaštitite kosu i iznutra zdravom prehranom. Osobito tijekom zimskih dana bilo bi poželjno da u prehranu uvrstite što više voća i povrća kako biste unijeli dovoljno vitamina koji će vašu kosu nahraniti iznutra te je učiniti čvrstom i sjajnom”.

 | Autor: arhiva arhiva Ulje, Bamboo, wow-junkie.com, 173 kn

Posebno je važno ovih dana poštovati nekoliko koraka - šampon koji hidratizira, regenerator koji obnavlja i ulje koje kosu čini još mekšom. Ako su vam vrhovi suhi, pojačajte ulje na njima, a na korijen ne stavljajte kako se kosa ne bi previše spustila od težine. Iako su ta ulja lagana, ipak je lakše manevrirati njima ako ih stavljamo samo na dužinu, ne na tjeme. Neki od rituala koje rade frizeri mogu se napraviti i kod kuće, raspitajte se u omiljenom salonu. Kosa je zimi osjetljiva i zbog manjeg boravka na zraku, vidi se da joj nedostaje šetnja na suncu. Iako nas hladan zrak mami unutra, pokušajte jedanput na tjedan boraviti vani nekoliko sati, lice i kosa bit će vam višestruko zahvalni.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0