Beauty

Prirodne boje za kosu: sve što trebaš znati o bojenju kose bez kemikalija

  • Bojenje kose za mnoge od nas je gotovo pa mjesečna rutina te su boje za kosu uvijek vruća tema jer itekako je važno što stavljamo na glavu. U fokusu je i lijepa boja, ali i zdrava kosa.
  • Klasične, kemijske boje najčešći su izbor, no sve više žena razmišlja i odlučuje se na bojenje prirodnim bojama za kosu - zbog održivosti, a drugi glavni razlog je što su manje agresivne. Dapače, sadrže biljne sastojke koji uz to što boje, njeguju i kosu i vlasište.
  • No, što točno znamo o prirodnim bojama za kosu? Otkrivamo kako ih koristiti, kakve tonove možemo njima postići, koliko su trajne, pokrivaju li sijede... Ukratko, sve o bojenju kose biljnim bojama

Ako razmišljaš o bojenju kose bez kemikalija, ali još nisi sigurna jesu li pravi izbor za tebe, donosimo sve, od A do Ž o prirodnim bojama za kosu.

Glavna razlika između kemijskih i prirodnih boja za kosu

Prirodne boje za kosu zapravo su biljne boje koje se rade od različitih dijelova biljke (cvijeta, ploda, lista, korijena, stabljike) poput kane, indiga, amle, hibiskusa, cikle, kurkume, broća, kamilice, palestinske datulje, eukaliptusa, aloe vere ili kasnije. U pravilu dolaze u obliku praška koji se prije bojenja miješa s vrućom vodom. Tako nastaje pasta, koje se s kistom za bojenje nanosi na kosu.
Kod kemijskog bojenja kose sastojci poput amonijaka i vodikovog peroksida ulaze u strukturu kose i mijenjaju je. Zbog tih se sastojaka „otvara prostor“ kako bi boja mogla doprijeti u kosu. Kod bojenja kose s biljnim preparatima proces je drugačiji. Pigmenti boje nježno prekrivaju strukturu kose pa se tako osjetljiva površina štedi od agresivnih učinaka.

Od čega se zapravo sastoje biljne boje za kosu?

U pravilu se radi o koktelu biljnih prahova u različitim omjerima miješanja: kane (boje bakreno-crvene), kasije (koja se naziva i bezbojna kana, stvara svijetlo zlatne tonove) i indiga (za plavo-ljubičaste note s hladnim, pepeljastim dodirom) i dr.. Izuzeci: svijetloplavi tonovi obično ne sadrže indigo, tamnije boje biljne kose ne sadrže kasiju. Ali, postoje i biljne boje za kosu koje sadrže čistu kanu, kasiju ili indigo. Dodatnoj njezi doprinose aloe vera, eukaliptus, kamilica a ponekad se dodaju ulje kokosa ili avokada i proteini pšenice te eterična ulja za miris.

 | Autor: Unsplash Unsplash

Koje tonove možeš postići s obzirom na tvoju prirodnu nijansu?

Tamnije i crvenije tonove je uvijek moguće napraviti. Posvjetljivanje, na primjer od srednje smeđe do plave, nije moguće postići s čistom prirodom. Međutim, žene sa svijetloplavom ili potpuno sijedom kosom mogu unijeti prirodni zlatni ton s čistom kasijom. Nijanse pepela postižu se dodavanjem indiga, ali: „Prevelik udio može dovesti do neuglednog mahovinasto-zelenog svjetlucanja“, objašnjava stručnjak za prirodnu boju za kosu Christian Falkner. Oprez: nakon višestrukih upotreba, učinci kane i sl. zbrajaju se - kosa postaje sve više crvenkasta i tamnija. Ako ti se u jednom trenutku boja više ne sviđa, uvijek možeš ići na tamniju ali obrnuto samo jedna stvar pomaže: neka izraste.

Široki raspon boja

Za razliku od praha kane koji se (sjećamo se iz mladosti?) nanosio na kosu i dodavao samo svijetliji ili tamniji crveni ton, ovisno o tvojoj prirodnoj boji kose, današnja generacija boja za kosu je avansirala. Mnogo je sofisticiranija i "uspješnija" pa su u paletama boja različite nijanse, od crne, tamnosmeđe i svijetlo smeđe, medeno smeđe, orah smeđe, kestenjaste, tamno kestenjaste, smeđe preko više nijansi crvene (burgundac, ljubičasta) do plavih tonova poput karamela, šampanjac plave, pšenično plave, zlatno plave, pepeljaste, jagoda plave).

 | Autor: Unsplash Unsplash

Gdje kupiti prirodne boje za kosu?

Prirodne boje više nisu neko "čudo" i ne treba se pomučiti da ih nabavimo. Svakako ih nude prodavaonice prirodnih i organskih proizvoda, ali su i u stalnoj ponudi bolje opremljenih drogerija poput dm-a te ih proizvode i veliki kozmetički brendovi poput L’Oréala i Garniera. Cijene se kreću otprilike u istom rangu kao i kemijske boje, od najjeftinijih proizvoda za 50-ak kuna do boja koje koštaju više od 200 kuna. Kod kupnje svakako provjerite sastav i otapalo za boje. Ako u sastavu primijetite bilo koji sastojak koji nije biljni i ako se boja prije primjene NE otapa isključivo u vodi, ta boja nije potpuno prirodna već sadrži i kemijske sastojke.

100 % prirodne i organske, certificirane biljne boje za kosu u 18 nijansi možeš kupiti u samo u Bio Boutiqueu. Također, ih možeš kupiti i u Bio Boutique web trgovini sa dostavom na kućnu adresu.

Kako se koriste prirodne boje?

Većina biljnih boja kose pomiješa se s toplom vodom zagrijanom na 50 stupnjeva, a tamni tonovi s crnim čajem. S nijansama crvene, koje sadrže puno kane, voda bi trebala biti oko 95 stupnjeva. Pastu treba nanijeti na kosu što topliju i to ne previše tanko. Za svijetle nijanse prah se miješa u vodi sobne temperature. Boju nanesi četkicom za bojenje, a na kraju umasiraj rukama. Stavi kapu za tuširanje i preko nje zaveži turban od ručnika - toplina pojačava proces bojenja. Biljne boje za kosu moraju djelovati jedan do dva sata, što je dosta duže nego kemijske boje. Ispiranje mora biti temeljito pa također može potrajati, posebno kod duže kose.

Potrebno je kosu pripremiti za bojenje prirodnom bojom

Kako bi dobila izvanredan rezultat, kosa bi prije bojenja trebala biti oslobođena od silikona. To znači da prije bojenja kose ne bi trebala koristiti proizvode sa silikonom određeni vremenski period, odnosno šamponi, regeneratori i maske za kosu trebaju biti potpuno prirodni, bez kemijskih sastojaka. Samo proizvodi bez silikona mogu jamčiti da će se boja ravnomjerno rasporediti po cijeloj kosi, bez straha da će se naknadno isprati. Kako bi rezultat bio potpuno ravnomjeran možeš prethodno napraviti piling kose i tjemena. Na taj način uklanjaš sve ostatke pa pigmenti boje mogu u potpunosti prekriti kosu.

 | Autor: Unsplash Unsplash

Može li se prebacivati s prirodnih na kemijske boje?

Da i ne. Nakon bojenja biljnom bojom, svakako bi trebala pričekati dva mjeseca prije korištenja konvencionalne boje za kosu - i obrnuto. Inače može doći do nepredvidivih učinaka. Osobito s izbjeljivanjem ili plavim odsjajem na kosi prethodno obojenoj kanom: rezultat može biti zelena boja. Osim toga, biljne i kemijske boje također mogu međusobno reagirati stvarajući prekomjernu toplinu koja oštećuje kosu.

A s kemijske boje na prirodnu?

Biljna boja može ići  i na prethodno izbijeljenu kosu –ali treba biti posebno oprezan. Kosa prethodno tretirana vodikovim peroksidom je jako opterećena i možda neće ujednačeno prihvatiti novu boju pa će rezultat biti loš. Kako bi to izbjegla prvo oboji kosu čistom crvenom kanon ili drugom bojom s velikim udjelom kane. Sve isperi pa u drugom koraku možeš koristiti tamniju biljnu boju.

Prekrivanje sijede kose? Nema problema!

Odlične vijesti: sijeda kosa se isto tako vrlo jednostavno može prekriti s biljnim bojama. Ovdje vrijedi pravilo: što je kosa više sijeda, to je svjetliji rezultat. To je zbog toga što sijede ostaju i nakon bojanja svijetlije nego obične vlasi, što znači da se možemo veseliti nježnim i prirodnim pramenovima. Ako se to dogodi. Ponovljeno bojenje dat će željeni rezultat.

 | Autor: Unsplash Unsplash

Njega prirodno obojene kose i još nekoliko trikova

  • Određen oprez je potreban kod ovih boja jer će vrlo uspješno obojiti i kožu. Dakle, nužno je nositi rukavice pri bojenju i zaštititi kožu na licu, vratu, ušima.
  • Konačni rezultat vidljiv je dva do tri dana nakon nanošenja. Stoga, ako je moguće, nemoj prati kosu sljedeća dva dana nakon tretmana biljnih boja za kosu.
  • Rezultat boje je individualan, iz razloga što se preparat spaja s prirodnom bojom kose.
  • Kako stoga ne bi bilo neugodnih iznenađenja, boju možeš isprobati na samo jednom pramenu (koji se može lako sakriti).
  • Boje za kosu bez amonijaka općenito su zdravije za vlasište i kosu i smanjena je mogućnost alergijske reakcije. Ovakve boje posebno se preporučuju ljudima koji imaju suhu i oštećenu kosu a posebno su najbolja alternativa za sve koji boluju od psorijaze, seboreje, dermatitisa, alopecije ili imaju prhut.
  • Prirodno obojena kosa duže će zadržati lijepu boju ako za pranje i njegovanje kose koristiš nježnije i prirodne proizvode. Preporučaju se proizvodi za biljno obojanu kosu bez parafina, silikona, sintetskih boja, konzervansa i ostalih kemijskih sastojaka.
Photo: Unsplash

Komentari 0