Beauty

Priča iza slavnog parfema Miss Dior je toliko dirljiva da ga sada volimo još više

  • Miss Dior je iznimno popularan parfem
  • Iza njegova imena stoji jako zanimljiva priča
  • Tko je bila Catherine Dior, sestra i muza slavnog dizajnera?

Kada se spomene legendarni parfem Miss Dior, prva pomisao nam je nježni cvjetni miris kao posveta cvijeću koju kuća Dior tradicionalno njeguje. No, nije baš jako poznato da je taj parfem naslijeđe i posveta Catherine Dior, sestri dizajnera Christiana Diora i njegovoj muzi. 

 | Autor:

Catherine i Christian bili su iznimno bliski, iako prilično različiti - dok se on posvetio umjetnosti visoke mode, Catherine se posvetila Pokretu otpora kojem se pridružila sa svojim oženjenim ljubavnikom. Gospođica Dior postala je poznata po svojoj hrabrosti i prkosu, a Gestapo ju je uhitio i poslao u koncentracijski logor. Njezin brat je pokušavao sve da je spasi, ali ona je to na kraju sama uspjela. Pobjegla je iz užasa logora, vratila se u Francusku, postala prodavačica cvijeća i izgradila miran život. 

To su samo kratke crte Catherinenog života koji je ispričan u knjizi Miss Dior: A Story of Courage and Couture. Biografiju potpisuje suradnica Harper’s Bazaara Justine Picardi, kojoj je bio dopušten pristup u domove i arhive obitelji Dior kako bi mogao biti ispisan ovaj portret. 

Naslov knjige govori o Catherininom utjecaju na brata i inspiraciji koju su mu pružali njezina snaga i prilagodljivost svim životnim prilikama. Ona je igrala važnu, ali tihu ulogu u kući Dior od samih početaka - prije lansiranja prve kolekcije 1947., Diorov miris je bio kreiran, ali nije imao ime. Christianova suradnica, Mitza Bricard, je jednom prilikom, kada je vidjela Catherine na ulazu u Christianov studio, poviknula: "Stiže nam Miss Dior!". U tom trenutku, Christian je znao kako će nazvati svoj parfem. 

 | Autor: Miss Dior parfem je koji i danas spada među najomiljenije, s tim da je prošle godine dobio mali makeover. Izvornim mirisima ruže i đurđice dodan je onaj božura uz dašak irisa i notu drva, bočica je dobila mašnicu, ali ljubav prema ovom mirisu nije se mijenjala. 

Photo: None

Komentari 0