Beauty

Prhut - neprijatelj svake frizure

U većini slučajeva muškarci nemaju problema s oblikovanjem frizure i ispucalim vrhovima. Njih najčešće muči stvaranje ljuskica na vlasištu, poznatije kao prhut.

Vlasište stalno prolazi krug odumiranja i obnove, stoga svi imaju odumrle stanice kože na vlasištu, dok god je sve u redu, te ljuske su sitne i neprimjetne. Kod muškaraca, češće nego kod žena, dogodi se razdoblje kad se uzdrma prirodni ritam i prhutanje se pojača. Na vlasištu se zgrudaju odumrle vanjske stanice i ispadaju s kose u vidljivim ljuskicama što itekako nagrđuje frizuru.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Šampon i ampule protiv prhuti

Mnogo je proizvoda za borbu protiv ružnih pahuljica. Proizvod koji će te odabrati mora biti u skladu s tipom vlasišta. Vlasište može biti suho i masno, kao i prhut ili pak specifično, osjetljivo s iritacijama.

Šamponi protiv prhuti prilično su učinkoviti u odstranjivanju prhuti na dulje vrijeme. Iskušani i dokazani sastojci u tim šamponima su oktopiroks ili cinkov pirition, a oba sprečavaju pretjerano prhutanje uklanjanjem gljivice koja ga uzrokuje. Uporaba tih šampona dok prhutanje ne prestane prva je obrana od prhuti. Za najbolje rezultate pustite da šampon djeluje na kosi oko dvije minute. Usput, svakodnevno pranje kose neće pogoršati problem prhuti jer šampon uklanja i ljuske. Osim šampona, kod većih problema, tu su i ampule. Postoje razne vrste ampula koje se apliciraju na vlasište, umasiraju i tako koriste određeni period. Ako je problem veći i ne prestaje duže, tretman je intenzivniji, primjerice svaki dan, kroz mjesec dana ili čak dva.

Ako imate prhut, izbjegavajte iritaciju vlasišta. Vrlo vruća voda tijekom pranja kose, toplina sušila za kosu, plivanje u kloriranoj vodi ili grubo četkanje pojačat će prhut. Koristite proizvode koji umiruju vlasište i nježno čiste, a u sebi imaju sastojke poput aloe vere. Gel aloe vere ima efekt hlađenja i može umiriti svrbež bez dodavanja masnoće na vlasište. Baš kao i koža, vlasište je prekriveno zaštitnim slojem. Vanjski utjecaji mogu dovesti do uništenja dijela lipida. Ako se to dogodi, brana propušta. Izlazi previše vlage, a ulaze štetne tvari. To iritira vlasište i ono reagira svrbežom, pečenjem, crvenilom, prhuti ili zatezanjem.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Osjetljivo vlasište zbog loše njege

Perete li kosu svakodnevno i zatim na nju nanosite styling proizvode koji sadrže alkohol, poput styling gela ili pjene? S vremenom će to isušiti vlasište. Ako morate svakodnevno prati kosu, koristite blagi šampon. Neko vrijeme ne stavljajte proizvode koji sadrže alkohol i oblikujte frizuru regeneratorima koji se ne ispiru, styling sprejem ili voskom.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0