Beauty

Možemo li se ikako riješiti prhuti?

Osim što nije estetski ugodno, prhut može uzrokovati i puno ozbiljnije zdravstvene probleme...

Popraćena ljuštenjem kože, a u težim slučajevima svrbežom, peckanjem i crvenilom, prhut je iritantna i neugodna pojava, a k tome i vrlo česta. Čak 50 posto odraslih nosi se s ovim problemom koji je ponajprije estetske prirode. Može se vrlo lako uočiti, jer ga karakteriziraju bijele ljuskice na tjemenu i ramenima, dok koža tjemena djeluje suho i oštećeno. Osim što nije oku ugodno, utječe i na zdravlje vlasišta jer može uzrokovati i ozbiljnije probleme poput seboreičnog dermatitisa ili psorijaze. Dok kod nekih prhut nije toliko izražena, mnogim ljudima predstavlja velik problem i neugodnosti kojih se teško riješiti. Učestalija je kod muškaraca nego kod žena jer muški hormoni luče više sebuma, što pogoduje nastanku prhuti.

Što je uzrokuje?

Na razvoj prhuti utječu brojni unutarnji i vanjski čimbenici koji potom dovode do neuravnoteženog mikrobioma vlasišta. Mikrobiom čine razni mikroorganizmi koji štite površinu kože od vanjskih utjecaja i osiguravaju njene zdrave funkcije. Jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja kože, a kada dođe do poremećaja u njegovoj ravnoteži, nastaje prhut. Neravnotežu uzrokuju svakodnevni čimbenici poput stresa, zagađene okoline ili umora, ali mogu utjecati i kemijske supstance koje se nalaze u bojama za kosu ili korištenje agresivnih šampona. Dvije su vrste prhuti - suha i masna, a kod oba oblika korijen kose ne dobiva hranu i kisik. Posljedica toga često je oslabljena kosa ili pretjerano ispadanje kose

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možete li se zauvijek riješiti prhuti?

Nažalost, ne možete. "Prhut nije bolest, već stanje kože, stoga je nije moguće u potpunosti ukloniti. Kao i svako drugo kožno stanje, kao što je masna koža, ne može se izliječiti, već se pravilnom njegom može držati pod kontrolom", kaže dr. medicine Nevia Delalle Lozica. Čak i u blažem obliku, prhut će se uvijek iznova vraćati, ali ovisno o njezi kose, možete je vidljivo ublažiti i smanjiti. Korištenjem proizvoda za kosu koji ciljano djeluju na čitav mikrobiom dobit ćete učinkovitiji i dugotrajniji učinak tretiranja prhuti.

Odlazak dermatologu

Dok god držite prhut pod kontrolom, bilo šamponima za tu namjenu, bilo prirodnim pripravcima, ne trebate brinuti. Međutim, ako je prhut intenzivna ili je se baš nikako ne možete riješiti, bilo bi dobro vidjeti s dermatologom koje preparate valja koristiti. Isto tako, ako primijetite crvenilo kože ili svrbež, odmah trkom do dermatologa jer je moguće da je to simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Čitajte etikete

Kad kupujete šampon protiv prhuti, obratite pozornost za koji tip kose je namijenjen, ali i koje sastojke sadržava. Naime, sastojci koji su sigurni i učinkoviti u borbi protiv prhuti su katran kamenog ugljena, pirition cink, salicilna kiselina, selen sulfid te sumpor. Zbog toga je bitno čitati i etikete, jer sve ostale tvari su zabranjene kao aktivni sastojci šampona protiv prhuti. 

Do 28.05. na online ljekarni potražite 20% popusta na sav Vichy Dercos asortiman za njegu i ljepotu kose.
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0