Beauty 19. lipnja 2014.

Prednosti i mane mineralnog make upa

Thinkstock.

Mineralni make up sve je popularniji kako raste tendencija osjetljivosti kože. Koža lica izložena je sve agresivnijim vanjskim utjecajima, loša prehrana utječe na hormonski disbalans koji također utječe na kožu da postaje osjetljivija. Budući su kod mineralnog make upa izbačeni sastojci koji su najiritabilniji za kožu, kao konzervansi, parabeni, mineralna ulja, umjetna bojila i mirisi, takav make up pogoduje osjetljivoj koži kad klasičan više ne dolazi u obzir.

Danas je moguće na tržištu pronaći kompletne mineralne make up linije, zaokružene tekućim puderima, puderima u prahu,sjenilima za oči, rumenilima, maskarama, korektorima i bronzerima. Budući je isprva bio dostupan puder u prahu, danas je ostao kao najpopularniji mineralni proizvod.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Što sve trebate znati?

Mineralni make up na licu daje prirodan finish, tonira i prekriva kao da ništa nemate na licu, a ono izgleda bolje i zdravije, ten je gotovo savršen. Postojan je, uglavnom vrlo otporan na vodu, a koža slobodno diše .Također, prednosti su mu i sastojci kao što su titanium dioksid te cinkov oksid koji su sun blokatori pa mineralni make up djelomično pruža zaštitu i od štetnih sunčevih zraka, budući mineralne formule ne dopuštaju prodiranje UV zraka i njihov štetan utjecaj na kožu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Biljni sastojci pomažu korigirati privremene nedostatke (podočnjaci) i dugotrajne probleme (rozaceja,hiperpigmentacija i sl),stoga je pogodan je za najosjetljiviju kožu, kožu sklonu rozacei i ekcemima. Ne sadrži mineralna ulja pa je vrlo vjerojatno da neće pogoršati akne na koži koja im je sklona. Dermatolozi ga preporučuju upravo zbog manje vjerojatnosti iritabilnih reakcija na koži. Nedostaci su slabija prekrivenost kože koja je sklona hiperpigmentaciji i budući ne sadrži ulja treba obratiti pažnju na sastojke ako imate kožu sklonu isušivanju. Upravo zbog toga se dodaju sastojci kao što je aloe vera gel ili ekstrakti algi.

Namijenjen je za sve tipove kože, no zbog toga što ne sadrži sastojke koji su iritabilni (konzervansi, umjetna bojila i mirisi, parabeni) najpogodniji je za osjetljivu kožu. Također je veliki prijatelj koži koja je sklona aknama i masnoj koži jer ne sadrži mineralna ulja, koža slobodno diše i manje je sklona upalama, a mineralni puder odlično prekriva crvenilo. Oprez sa suhom kožom,  prethodno mora biti dobro hidratizirana i nahranjena i koristiti mineralni make up koji je obogaćen sastojcima koji kožu dodatno vlaže i hrane.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Pri kupnji mineralnog pudera potrebno je ponajprije pripaziti na njegovu kvalitetu, tj. Da li sadrži oznaku certifikata prirodne kozmetike NaTrue ili BDIH. Neke tvrtke znaju navesti postotak korištenih prirodnih sastojaka u svom proizvodu, no ne sve jer pod svojim imenom proizvode isključivo "čiste" preparate i smatraju da nema potrebe to posebno izdvajati. Također pri kupnji pažljivo pročitajte deklaraciju da biste saznali kupujete li uistinu mineralni puder ili puder koji je samo u malom postotku obogaćen prirodnim mineralima. Na listi sastojaka mogli biste naići u nekim mineralnih puderima na Bizmut oksiklorid, borijev nitrid i talk. To su sastojci koje bi bilo dobro izbjegavati jer izazivaju crvenilo i alergijske reakcije (bizmut oksiklorid) ili proširuju pore i po znanstvenim studijama uzrokuju rak (talk).

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Koristite mineralni prirodni make up, one brendove s certifikatom i potvrđenih renomiranih proizvođača. Preporučujemo ga za svakodnevnu upotrebu kod svih stanja kože. Smatramo da je benefit  prirodnog mineralnog make upa višestruk, a koristite li ga duže vrijeme, izbjegavate štete koje klasičan make up može na koži prouzročiti duljom primjenom. Vjerujemo da pomaže očuvati mladolik izgled kože kasnije u poodmakloj dobi.

Nezamjenjiv je kad je potreban prozračan prirodni finish ili look "no make up-make up".

Tipps and tricks

  • mineralni tekući puder nanosi se u malim količinama, radije u nekoliko slojeva dok se ne postigne željena pokrivenost. U suprotnom, predebeli sloj pudera može prouzročiti neželjeni sjaj na koži.
  • ako naglašava pore, pomiješajte mineralni puder u prahu s dnevnom kremom i napravite kremastu podlogu koju nanosite prstima ili spužvicom.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

  • ako naglašava fine bore i linije ispod očiju, povrh pudera utapkajte malu količinu hidratantne kreme ili serumapojave li se mrlje i neujednačen ten nakon što ste nanijeli mineralnu podlogu, to je znak da niste pričekali da se dnevna krema upije. Pričekajte koji trenutak da se krema upije, a višak odstranite prije negoli nanesete mineralni make up.
  • nakon mineralnog pudera u prahu preporučuje se poprskati lice tonikom ili hidratantnim sprejem da biste fiksirali minerale i osigurali što prirodniji finish.
  • oprez pri izboru nijanse, minerali u kombinaciji sa sebumom kože mogu za ton do dva tona potamniti vašu podlogu nakon nekog vremena. Stoga je uputno birati nešto svjetlije nijanse od boje vašeg tena.

Komentari 0