Beauty 09. studenoga 2016.

Povijest ruževa za usne: Izrađivali su ih od cvijeća i krep papira

Davor Puklavec/ Pixsell.

U staroj Grčkoj žene koje su nosile ruž smatrane su lakog morala, a obožavale su ljubičaste i narančaste boje

Bojenje ženskih usana staro je oko 5.000 godina. Prvi ruž, odnosno smjesa koju su žene koristile za ukrašavanje pronađena oko 320 km južno od Babilona.

Žene su skupljale planinske biljke s raznobojnim cvjetovima, drobile ih te dobivenu boju utrljavali na usne.
Egipćanke su pak, imale palete poput onih slikarskih na kojima su bile biljne smjese za cijelo tijelo. One su, također koristile različite cvjetove, a posebno ljubičaste i narančaste nijanse te su uvijek bile potpuno našminkane.

U staroj Grčkoj narumenjene žene su smatrane prostitutkama, jer se mislilo da samo žene laka morala boje usne.

One malo hrabrije, spravljale su ruževe od crvenih bobica i segmenta jakog crvenog vina. Žena cara Nerona, Popeja, iako prirodne ljepote, za održavanje svog izgleda zaposlila je 1.000 ljudi koji su joj uvijek bili na usluzi. Za njenu šminku su se brinuli liječnici koji su spravljali ruž od crvenog vina i biljke fikus, za koju se kasnije ustanovilo da je otrovna.

U kasnijim stoljećima žene su služile tkaninama i obojenim papirima od kojih je najveću popularnost stekao krep papir. Danas nam je na raspolaganju mnogo ruževa u svim bojama.

 | Autor:

Što sadrže ruževi?

Ruževi su različiti po teksturi i bojama, ali svi imaju temeljne sastojke bez kojih ne bi bili održivi. Različite vrste ulja i voska (jojoba, ricinus, avokado), pigmenti boje, parfem, konzervans i komponente za zaštitu (pantenol, vitamini, UV filter) dijelovi su koji čine svaki ruž.

Mat ruževi sadrže najviše pigmenta boje, kompaktni su i najbolje prekrivaju usne, dok sjajni ruževi sadrže veći postotak ulja.

Na radost svih pripadnica ljepšeg spola kozmetičke industrije svakodnevno vode borbe oko toga tko će imati ljepši, trajniji i privlačniji ruž za usne. Na nama je samo da odaberemo pravi ...

Crveno-crvenije!

Crvena je oduvijek bila najatraktivnija boja za usne. Još od davnina žene su štipali usne kako bi privukle pažnju suprotnog spola i učinile druge žene zavidnima. U trenucima seksualnog uzbuđenja pojačava se protok krvi u usnama te one postaju rumenije. Vjeruje se da je upravo da činjenica razlogom početka bojanja usana i to upravo crvenom bojom.

 | Autor: @www.splash.com @www.splash.com

Koji je pravi?

Naravno, ovisno o boji tena, kose i zuba, svaka žena treba pronaći nijansu za sebe. Plavuše trebaju odabrati ruževe boje mesa, breskve, svijetle cigle ili koraljno crvene. Pazite da crveni ruž nanesete u tankom sloju, prozračno i prirodno.

Smeđokose mogu odabrati sve nijanse ružičaste, ciklame i prozračno crvene ruževe kao i boju lubenice, te narančasto-rozu.

Crvenokose mogu uživati ​​u svim nijansama crvene. Bakreni, narančasti, svi zlatno smeđi i narančasto žuti tonovi pristajat uz crvenu boju kose.
 

Komentari 0