Beauty

Pletenice su definitivno hit frizura sezone: Donosimo kratku povijest

Pletenice ponovno doživljavaju svoj trenutak pod svjetlima reflektora, baš kao što su bile popularne 1970., 1700. ili čak u razdoblju Rimskog Carstva. Donosimo vam najznačajnije trenutke pletenica kroz povijest i kako su obilježile živote mnogih žena koje su ih nosile.

3.500 godina prije Krista

Godine 1950., henri Lhote u pustinji Sahare otkrio je sliku na stijeni na kojoj je bila nacrtana žena koja doji dijete i ima pletenice u kosi. To je najstariji poznati zapis o pletenicama.

Tri figurice od terakote stare 1.500 godina nazvane su The Nok, a se čuvaju u Louvreu. Među njima je muškarac koji nosi pletenicu.

8. stoljeće p. n. e.

Ovidije objavljuje čuveno djelo "Metamorfoze", u kojem opisuje kako je Atena isplela pletenicu od zmija u Meduzinoj kosi. 1. stoljeće n. e.: Orbis comarum trend kose bio je popularan u Rimskom carstvu.

2.000:

Broj godina koliko su okvirno kipovi grčkih mladih djevojaka držali južnu stranu atenske Akropole prije nego što je uništena. Svaki kip imao je jednu ili dvostruku pletenicu u kosi.

1167.:

Godina kada je Eleanor od Aquitaine, žena Luja vII. i henrika II., popularizirala pletenice u velikoj Britaniji. 1580.: vrijeme kada su pletenice doživjele najveću popularnost, i uz sve uspone i padove kroz povijest bile pravi modni hit. 1644.: Godina kada je kineska dinastija Qing naredila svim muškarcima da podignu kosu i nose pletenice. Njihov moto bio je "Zadržite kosu i izgubite glavu", ili "Zadržite glavu i svežite, ošišajte kosu".

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

7. stoljeće: vrijeme kada je kršćanima bilo zabranjeno nositi pletenice i prijetilo se izopćavanjem.

16. stoljeće: uz sve reforme, crkva je popustila i pletenice više nisu bile tako omražene. 1,34 metra bila je dugačka pletenica koju je nosila glumica Petra Schlesinger u njemačkoj verziji Zlatokose 1998. Godine.

Godine 1871. prvi put se spominje izraz francuska pletenica u tiskanom časopisu "Arthur's home Magazine" - "Podignite svoj izgled novom francuskom pletenicom."

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

2: Broj pletenica koje su tradicionalno nosile žene plemena Sioux prema istraživanju antropologinje Alice Fletcher krajem 19. stoljeća.

18. stoljeće: u velikoj Britaniji hit su pravničke pletenice koje su postale obavezni dio odore odvjetnika i sudaca, a zadržale su se sve do danas.

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0