Beauty

Pet pitanja o glavobolji: Pate li žene češće?

Ako i vama često puca glava, saznajte od kojeg tipa glavobolje patite i kako je se riješiti...

1. Koliko tipova glavobolje postoji?

Sve glavobolje dijele se na primarne i sekundarne, ili na simptomatske glavobolje. Primarne glavobolje predstavljaju samostalno oboljenje, a u ovu grupu ubrajaju se migrena, tenzijska i klaster (cluster) glavobolja. Što se tiče sekundarnih glavobolja, one su gotovo uvijek uzrokovane određenim zdravstvenim poremećajem – upalom sinusa, nosa, zuba, zatim ozljedama glave, akutnim infektivnim stanjima… 

2. Koje glavobolje nikako ne smijemo zanemariti?

Sljedeće situacije predstavljaju ”zastavice upozorenja” kad je glavobolja potencijalno opasna: svaka glavobolja koja se javlja kod osoba starijih od 50 godina Iznenadna glavobolja praćena jakom boli koju nikad dotad niste osjetili. Glavobolja čiji se intenzitet, učestalost i trajanje pojačavaju s vremenom. Glavobolja praćena povišenom tjelesnom temperaturom, osipom po koži i osjećajem zatezanja u predjelu vrata. Glavobolja praćena poremećajima u neurološkom smislu. Ako patološki nalaz prilikom pregleda očnog dna ukazuje na postojanje oteklina početnog dijela očnog živca. Svaka glavobolja nakon ozljede glave. Novonastala glavobolja ili promjena karakteristika ranije postojećih glavobolja. 

3.Kako se one najučinkovitije liječe?

Na koji način možemo smanjiti njihovu učestalost i intenzitet? Liječenje glavobolja ovisi o uzroku. Primarne glavobolje (migrena, tenzijska ili klaster (cluster) glavobolja) liječe se raznim specifičnim vrstama analgetika. Međutim, akutni napadi mogu se sanirati i određenim lijekovima koji u suštini nisu analgetici, kao i primjenom neanalgetskih procedura. Osobe koje često pate od glavobolje ne smiju se same liječiti, već trebaju slijediti isključivo savjete neurologa. Osim akutne terapije napadaja glavobolje, postoji i profilaktična terapija konkretno primarnih glavobolja, u kojoj se primjenjuju različite vrste neanalgetskih preparata – nekoliko mjeseci u kontinuitetu – da bi se broj i težina napada prorijedili.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

4. Koliko često smijemo uzimati analgetike a da ne postanemo ovisni o njima?

Preporučljivo je da se analgetici uzimaju onoliko često koliko vam savjetuje vaš neurolog. Pretjerano i nekontrolirano konzumiranje lijekova tijekom dužeg perioda može izazvati određene komplikacije i otežati daljnje liječenje.

5. Zbog čega od migrene više pate žene nego muškarci?

Migrena je jedna od najčešćih glavobolja, čak triput češće pogađa žene. Razlog tome je hormonski poremećaj (varijacije u udjelu spolnih hormona tijekom menstrualnog ciklusa). Druge vrste glavobolja nisu tako dominantne kod žena, premda je tenzijska glavobolja, koja je najčešća, također donekle hormonski uzrokovana.

Photo: Getty Images

Komentari 0