Beauty

Pet korisnih savjeta za liječenje suhih i ispucalih usana

Želimo da su naše usne ljubilice uvijek meke i podatne, a kako bi takve i ostale potrebna im je pravilna njega

Svi smo se upoznali s problemom ispucalih usana. Kada je vlažnost u zraku znatno pojačana, voda iz naših usnica doslovno ispari što uzrokuje pucanje koje je teško liječiti. Teško, ali nije nemoguće! U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako što brže i učinkovitije izaći na kraj s problemom suhih usana.

Balzam je must-have

Kako bi spriječili isušivanje, na usne nanesite balzam svaki put prije upotrebe mat ruževa, prije spavanja, izlaska na vjetar, kada je jako sunce te kada vladaju neke vremenske neprilike. Nakon tuširanja balzam na usne utrljajte uz pomoć stare četkice za zube koju ste ionako namjeravali baciti, što će ih dubinski nahraniti, ali i ukloniti mrtvi površinski sloj. Izbjegavajte oblizivanje usana jer slina ne vlaži usne već ih samo dodatno isušuje te nikako nemojte zaboraviti piti mnogo vode! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Neka usne budu glatke

Postoji mit koji kaže kako neki od ovlaživača samo pojačavaju potrebu vaših usana za dodatnom njegom i neprestanim mazuckanjem. Istina je da postoje sastojci koji su učinkovitiji od drugih, poput petrolatuma, shea maslaca, hijaluronske kiseline i dimetikona koji su odlični za obnavljanje vlage u usnama. Najvažnija stvar je da kupite viskozni balzam za usne umjesto voštanog kako bi njegovi sastojci što bolje doprli u pukotine usana. Ako su vam usne kronično ispucale, koristite balzame koji sadrže ceramide koji će obnoviti strukturu kože na usnama.

Čistoća je pola zdravlja

Osim onih "dobrih", u proizvodima za njegu usana postoje i loši sastojci koji samo potpomažu pucanje kože na usnama. Svatko tko pati od egzema kože ne bi trebao koristiti balzam koji sadrži lanolin. Kako se parfemi navode kao broj jedan u kožnim alergijama, klonite se teških i mirisima bogatih balzama od kojih onaj od cimeta može biti posebno iritantan. Ako želite oljuštiti nepotrebnu kožu na usnama koja je ionako počela otpadati, nanesite balzam koji u sebi sadrži alfa-hidroksidnu kiselinu bolje nego da usne gulite i dodatno oštećujete pilinzima ili gelovima za lice.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Pazite i na usta

Osim dehidracije, drugi glavni uzrok ispucalih usana je i poremećena pH ravnoteža vaše kože koja na vlažnim mjestima (kao što su usne) treba biti lagano kiselkasta. Paste za zube, osvježivači daha, vodice za ispiranje usta i preparati za njegu lica mogu poremetiti tu ravnotežu, pa je poželjno da na usne nanesete balzam prije svakog pranja zubi ili umivanja lica. Ako sumnjate da je vaša pasta za zube jedan od glavnih uzročnika problema, koristite paste koje ne sadrže natrij lauril sulfat.

Stručna pomoć zlata vrijedi

Ako vaše usne baš ne žele ostati glatke i zdrave, možda je vrijeme da posjetite dermatologa jer uvijek postoji mogućnost da ste jednostavno alergični na nešto. Bolne pukotine na rubovima usana također su znak da je vrijeme za stručno mišljenje jer su one u pravilu gotovo uvijek uzrokovane žvalama, oboljenju koje zahtjeva liječenje antibiotskom masti.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0