Beauty

Parfem iz dm-a koji košta manje od 15 eura, pokazao se najboljim na 'eko-testu'

  • Rezultati novog 'eko-testa' još jednom dokazuju da dobro nije nužno i skupo
  • Među pobjednicima s najmanje štetnih sastojaka je parfem koji se može kupiti za manje od 15 eura
  • Ukupno je ispitano 20 parfema, a pobjednički parfem doista je iznenadio struku, a i nas

Parfemi su jedan od najčešćih kozmetičkih proizvoda koji se poklanjaju za Božić. Prema istraživanjima specijaliziranih portala, oko 20 posto svih muškaraca poklanja svojim partnericama parfem – i obrnuto, mirisi i losioni poslije brijanja također su popularni darovi. Svatko tko stoji ispred police s mirisima ili ih traži na internetu, često je iznenađen golemim izborom. Ostaje samo pitanje – kakva je kvaliteta?

Zarini parfemi koji podjećaju na puno skuplje mirise | Autor: Unsplash/William Bout Unsplash/William Bout Zarini parfemi koji podjećaju na puno skuplje mirise

I upravo to pitanje postavili su si stručnjaci sa internetske stranice Öko-Test, koji su poznati po tome da su objektivni, neutralni i nadasve stručni. U laboratoriju su pobliže proučili mirise za žene i objavili rezultate za 2023. godinu. Mnogi su mirisi pali na testu "čistoće", ali jedan se pokazao kao pravo božićno čudo – zbog omjera svoje cijene i kvalitete.

Kako su parfemi testirani

U testu je ispitano ukupno 20 parfema za žene. Bilo je jeftinih parfema kao i luksuznih mirisa. Parfemi su ispitani na, između ostalog, upitne i alergene mirise te kritične UV filtre, formaldehid i dietil ftalat. Laboratorijska analiza pokazala je da je više od polovice dobilo ocjenu 'loše' ili 'nezadovoljavajuće'. Najvišu ocjenu, 'vrlo dobar' postigla su samo tri, a preporučuje se ukupno tek pet mirisa.

Možda vas zanima Kultni francuski Fragonard stigao je u Hrvatsku, zaljubili smo se u blagdansku kolekciju mirisnih svijeća i mirisa za dom Rubrika Life&style Life&style

Ovo je najbolji i najjeftiniji proizvod

Ono što nas, naravno, najviše zanima: Koji je parfem po kemijskom sastavu 'vrlo dobar', a uz to je i najjeftiniji? Iznenađenje: među pobjednicima testa bez upitnih sastojaka nalazi se i miris koji je dostupan u količini od 50 ml za manje od 15 eura (primjerice u njemačkom lancu dm drogerija, a nadamo se da će uskoro doći i kod nas).

Riječ je mirisu 'Nature Blossom Perfumes Moon Flower'. To je cvjetno-orijentalni puderasti miris s malinom i višnjom u gornjoj noti, ružom i ljubičicom u srcu i karamelom, sandalovinom i tonka mahunarkama u bazi. To definitivno zvuči primamljivo kao i cijena. 

 | Autor: PR PR Foto: PR/Nature Blossom Moon Flower

I ovi su parfemi bili uvjerljivi

Što ovaj eko-test dokazuje: Prirodna kozmetika nije automatski bolja od konvencionalne kozmetike. Prirodni kozmetički proizvodi koji su testirani također sadrže upitne tvari. Ipak, još jedan pobjednik testa je prirodni miris 'Nomad Natural Eau de Parfum' iz Farfalle, koji košta 48,99 eura za 55 ml.

 | Autor: PR PR Foto: PR/Farfalle Nomad

U isto vrijeme, neki konvencionalni mirisi također su se pokazali dobrima po istom kriteriju. na primjer, 'Chanel Coco Mademoiselle Eau de Parfum Intense', koji je također dobio ocjenu 'vrlo dobar'. Za ovaj luksuzni miris treba izdvojiti 172,50 eura za 50 ml, ali je pravi klasik i definitivno jedan od naših favorita za staviti ispod božićnog drvca.

 | Autor: PR PR PR/Coco Chanel Mademoiselle

Možda vas zanima 9 najboljih Zara parfema i 9 dizajnerskih mirisa na koje nas najviše podsjećaju Rubrika Beauty Beauty
Photo: Promo

Komentari 0