Beauty

Ovo su najbolji puderi sa zaštitnim faktorom na tržištu

Sunce ubrzava proces starenja kože. Stoga, ako nemaš naviku nositi zaštitni faktor, trebalo bi ga sada svakako uvrstiti u beauty rutinu - možda je puder s SP faktorom dobro rješenje!

Nanošenje zaštitnog faktora korak je koji se mnogima jednostavno ne da imati u dnevnoj rutini - sve više od "nužnoga" rano ujutro je previše. S druge strane, opasne UVA i UVB sunčeve zrake svake godine zrače sve jače, što znači da se moramo zaštititi čak i kada sunce vidimo samo kroz oblake. Većina nas, nažalost, ima naviku nanositi zaštitni faktor samo kada ide na plažu, no on je potreban tijekom cijele godine - da, čak i tijekom zime!

Dok smo nekad jedino imali opciju nanošenja proizvoda za sunčanje na cijelo tijelo, pa tako i na lice što je često dovodilo do erupcije komedona i upala na, tržište je sada sasvim prilagođeno svakodnevnoj potrebi korištenja zaštitnog faktora. Što to točno znači? Stvaraju se specifični preparativni proizvodi za zaštitu kože lica, pa čak i kože okoloočnoga područja i usana, pa tako i dekorativna kozmetika sa zaštitnim faktorom. Zašto nam je on toliko bitan? Vrlo, vrlo rijetko tako duboke bore po licu i tijelu možemo dobiti isključivo od starenja, one su povezane sa suncem i starenjem koje ono pospješuje. Sunčeve zrake “slamaju” kolagen i elastin u koži zbog čega dolazi do do gubljenja tonusa i čvrstoće kože, pa ona prije izgleda isprugano, prelomljeno i jednostavno – starije! Zaštitni faktori sprječavaju utjecaj sunčevih zraka na kožu i prije svega štite već spomenuti kolagen i elastin, čime nas održavaju “mladima”.

Napraviti dobar puder sa zaštitnim faktorom nije jednostavno, jer čak i s najmanjim udjelom SPF-a puder može imati mastan sjaj ili bijeli odsjaj na slikama, a onda još moramo pronaći onaj koji odgovara našoj koži, sastavom i finišom. Drugo, ne smijemo misliti da činimo dovoljno dobro koži nosimo li samo puder sa zaštitnim faktorom – on slabije djeluje nego kakva krema, a najčešće takvi puderi imaju niske zaštitne faktore, primjerice 10 ili 15, što danas nije dovoljno za zaštitu kože. Ovakvi puderi znaju i više iritirati kožu, uzrokujući stvaranje komedona, što se također izbjegava korištenjem dobroga pudera i odvojeno dobre kreme ili fluida sa zaštitnim faktorom. 

Ipak, ne znači da su svi puderi sa zaštitnim faktorom niskoga faktora ili iritabilni, već morate pronaći onaj koji odgovara vašoj koži. Drogerijski puderi najčešće imaju niži faktor, pa želite li “pošteniju” njegu morat ćete ipak potrošiti nešto više novaca – parfumerije kriju pregršt pudera izvrsnih formula sa zaštitnim faktorom oko 25, dok neki imaju i za puder zavidnih 30-40. Vjerojatnost da će ti ovakav puder “upaliti” lice je manja jer imaju kvalitetnije sastojke (čak iako imaju iste sastojke, kvaliteta i omjeri su drugačiji!), tako da će to biti investicija koja se isplati. 

Sljedeći put kad izađeš iz kuće na sunce bez zaštitnog faktora razmisli koliko je novih slomljenih veza bitnih proteina nastalo – okej, možda zvučimo malo dramatično, ali vjerojatno će te ova misao ponukati da uložiš u proizvod sa zaštitnim faktorom!  | Autor: Korana Marović Korana Marović

1) MAC Cosmetics Studio Waterweight SPF 20 - 256,90 kn (MAC); 2) Vichy Dermablend 3S Correction SPF 25 - 175,40 kn (u ljekarni); 3) Bourjois City Radiance SPF 30 - 45 kn (na popustu na Feelunique.com, no dotupan je i u Hrvatskoj); 4) Estee Lauder Perfectionist Youth-Infusing Makeup SPF 25 - 515 kn (Douglas); 5. Shiseido Sun Protection Liquid Foundation SPF 30 - 285 kn (Douglas)

Photo: Pinterest/AlbionFit

Komentari 0