Beauty

Ove zvijezde imaju samo jedan najdraži parfem

Od starog Hollywooda do modernih princeza, od Marylin do Beyonce, mnoge su poznate žene imale samo jednu mirisnu ljubav: parfem koji su nosile čitavog života!

Neupitno je najintimniji i najosobniji beauty proizvod od svih upravo parfem jer njegov izbor govori o osobi koja ga nosi i puno više nego li na prvu mislimo. Orijentalno je seksi i egzotično, aldehidi su odvažni, cvijeće romantično, drvo dominantno... A ipak, sve to može pasti u vodu zbog aure koj u neka osoba i njezin najdraži miris zajedno stvaraju. Marylin je davnih dana izjavila kako u krevet nosi samo Chanel no.5 i ničim više na sebi - ali to nije bio njen jedini ni najdraži parfem. 

Možda vas zanima Ovo nisi znala o parfemima, zar ne? Rubrika Beauty Beauty

1. Marilyn Monroe: Floris Rose Geranium

Iako su svi navalili na Chanel "peticu" nakon što se njome pohvalila Marylin, ona je u stvari imala skrivenog favorita kojega je počela nositi za vrijeme snimanja filma "Neki to vole vruće". Naime, 2002. je otkriveno kako je Florisov Rose Geranium glumicu osvojio na prvu, a riječ je o mirisu ruže, iglice (geraniuma!), citronelle i sandalovine. Miris se, nažalost, više ne proizvodi i sada se može nabaviti samo kao kupka. Ako ništa, možeš biti Marylin za jednu noć!

2. Jackie Kennedy: Joy by Jean Patou

Jackie O. nosila je za života nekoliko parfema, ali jedan od klasika parfumerije je i njen favorit: Joy by Jean Patou, ujedno i godinama poznat kao najskuplji parfem na svijetu. Naime, za samo 30 ml ovoga parfema trebalo je utrošiti više od 10.000 cvjetova jasmina i 28 ruža - što je posebno riskantan biznis, ako se prisjetimo da je parfem izašao 1929., za vrijeme Velike gospodarske krize. Joy je jedan od najuspješnijih parfema na svijetu, a proglašen je i "mirisom stoljeća" na parfemskom natjecanju 2000. Danas je originalnu bočicu je zaista teško uhvatiti - i dobro će koštati. 

3. Grace Kelly: Creed Fleurissimo

Kada je Grace Kelly 1965. postala Princeza Grace od Monaka, nosila je Creedov Fleurissimo. Parfem je posebno naručio princ Rainiera za svoju dragu, kako bi pristajao njenom vjenčanom buketu koji je sadržavao bergamot, tuberozu, florentinski iris i bugarsku ružu. Zgodna gesta ljubavi!

4. Beyonce: Giorgio Armani Diamonds

Poznata pjevačica jedna je od onih koja se primi mirisa pa ne pušta: "Zadržat ću se na istom mirisu po 5-6 godina. Stalno ću ga nositi!". Tako je bilo i s Armanijevim parfemom Diamonds, a nosila je i Diamonds Intense. Ništa manje ekstravagantno ni ne očekujemo od Beyonce, zar ne? Parfem nosi dominante note ličija, maline i vanilije, a kako smo već načuli da pjevačica voli mirisati zaista slatko, ovo nas nimalo ne iznenađuje. 

5. Elizabeth Taylor: Jean Desprez Bal a Versailles

Danas svatko malo poznatiji ima svoj parfem - ali Elizabeth Taylor bila je u tome pionirka u tome napravivši revoluciju svojim parfemskim carstvom, s blockbuster mirisima White Diamonds, Forever i Passion. Vjerovala ili ne, White Diamonds je dan danas najprodavaniji celebrity parfem svih vremena! Međutim, prije njih, Liz je obožavala Jean Desperezov Bal à Versailles, orijentalni miris s notama ružmarina, cvijeta naranče, sandalovine i vanilije, stvoren 1962. godine. Nosila ga je na setu filma "Cleopatra", a onda poklonila Michaelu Jacksonu koji ga je nosio do kraja svog života.

 

A post shared by The Nut House (@_the_nut_house_) on

6. Princeza Diana: Quelques Fleurs

Jedna od modernijih ikona, Princeza Diana, na svom vjenčanju nosila je parfem Quelques Fleurs, bogati cvjetni parfem s notama tuberoze, ruže i jasmina. S obzirom na to da je na vjenčanju doslovno bila kao mirisni oblak, priča se kako je prolila parfem po sebi tik prije nego je izlazila iz kočije, u trenutku kada je htjela samo malo popraviti i nadograditi miris. Istina ili ne, i princezama se događaju nezgode.

 

A post shared by Houbigant Paris (@houbigant_paris) on

7. Ava Gardner: Creed Fleurs de Thé Rose Bulgare

Poznata glumica navodno je obožavala Creedov Fleurs de Thé Rose Bulgare, miris ruže s notama bergamota i zelenoga čaja. Drugi favoriti bili su joj Guerlainov Mitsuko i Robert Piguetov Fracas - oba vrlo popularna danas. Dok je bila u braku sa Sinatrom, kružila je priča da je nakon njihovih epskih svađi davala signal da prima posjete tako što je našpricala stepenište parfemom.

 

A post shared by vincenzo celia (@vincenzo73c) on

8. Meghan Markle: Oribe Cote d'Azur

Jedna od najpopularnijih žena ovog trenutka izjavila je da toliko voli parfeme da ako slučajno izađe iz kuće bez njega, vraća se natrag da ga stavi! Njen favorit je Oribeov Cote d'Azur, citrusni parfem s dominantnim notama limuna, bergamota i naranče, s dobro izbalansiranim drvenim notama. Mnogi kažu da ih podsjeća na Dolce & Gabbanin Light Blue.

 

A post shared by spa nijoli & salon (@spanijoli) on

9. Audrey Hepburn: Givenchy L'Interdit

Stvoren posebno za Audrey od strane Huberta de Givenchyja, L'Interdit znači "zabranjen" na francuskom i stvoren je 1957. Postoji trač da Audrey nikako nije htjela da parfem ide u prodaju, no na kraju je pušten u 60-ima. Ovaj floralni aldehid uključuje note bergamota, ruže, jasmina, irisa, ljubičice, narcisa i sandalovine. Uz njega, godinama je nosila i Creedov Spring Flower, još jedan parfem stvoren samo za nju. Koja sretnica!

 

A post shared by Anna eSPe 🌸 (@anek_hanek) on

10. Rita Hayworth: Guerlain Shalimar

Bezvremenski Shalimar, Guerlainov klasik, bio je najdraži parfem glumice Rite Hayworth. Parfem je stvoren 1925. godine, a kruži glasina da je stvoren slučajno, tako što je Jacques Guerlain eksperimentalno ubacio vanilin u parfem Jicky! Uz to, glumica je nosila Lanvinov Arpege, senzualan aldehidsko floralni parfem.

 

A post shared by Anastasia Sitnik (@asymme3) on

11. Josephine Baker: Guerlain Sous Le Vent

Najpoznatija Amerikanka u Parizu bila je jednako poznata po tome što je nosila (suknju od banana) koliko i po tome što nije nosila (odjeću!). Fantastična plesačica Josephine Baker obožavala se poprskati se Guerlainovim parfemom Sous Le Vent, stvorenim posebno za nju 1934. godine. Miris je savršeno odgovarao chypre trendu te ere, sadržavajući mahovinu, sušene listove duhana, bosiljak, estragon i galbanum smolu.

 

A post shared by Marco Chau (@marcotlchau) on

12. Rihanna: Love by Kilian

Ovaj raskošan slatki miris Kilian izdaje 2007. godine, a Rihanna ga je navela kao svoj najdraži parfem - doduše, nekako vjerujemo da ih ona ima više, i da su poprilično različiti. Naime, on miriše po bombonima, dominantno po vaniliji, karameli i šećeru, i u sebi ima nešto vrlo zavodljivo. Baš poput same Rihanne, zar ne?

Photo: Getty Images

Komentari 0