Beauty

Ove pogreške pri njezi kose sigurno vam se potkradu!

Sigurno vodite računa o kosi najbolje što možete, ali postoji nekoliko stvari koje je oštećuju i smanjuju kvalitetu

Ako radite neke od ovih pogrešaka, nije kasno da s njima prestanete i date kosi priliku da zasija koliko bi stvarno mogla.

Visok rep na istom mjestu

Kosa se vrlo lako može zapetljati u gumicu za kosu, a ako nosite rep uvijek na istom mjestu, svakim danom sve više oslabljujete korijen dlake koja će na kraju ispasti. Promijenite točku vezanja kose, nekoliko milimetara iznad ili ispod uobičajene pozicije i spasit ćete kosu od pretjeranog pucanja.

Češljanje mokre kose odozgo prema dolje

Kosu je mnogo lakše oštetiti kada je mokra, a ako krećete od korijena prema vrhovima, četka je može dodatno uništiti. Krenite od vrhova i raspetljajte sve čvorove, pa postupno napredujte prema gore. Postupak će trajati koju minutu duže, ali kosa će ti biti zahvalna.

 | Autor: Getty Images Getty Images Pretjerano češljanje

Naše bake su govorile da je kosu potrebno prijeći četkom tisuću puta da bi bila sjajna. Bake govore svašta, a kosi je dovoljno samo nekoliko dodira četkom da bi se ulje s korijena ravnomjerno rasporedilo po cijeloj dužini i dalo joj sjaj. Sve ostalo je pretjerivanje, a pretjeranim četkanjem kosa se lomi i oslabljuje.

Sušenje kose dok je potpuno mokra

Osim što će znatno otežati postizanje željene forme, sušenje sasvim mokre kose uzrokovat oštećenja od prekomjernog izlaganja toplini, pa će kosa biti isušena. Kosu je potrebno prosušiti ručnikom, a nakon toga je pustiti da se malo prosuši na zraku. Završni tretman fenom ne bi trebao trajati dulje od 20 minuta.

Zapostavljanje tjemena

Teme je vrlo lako zaboraviti, iako je najbitnije kad je rast kose u pitanju. Masaža tjemena inicirat cirkulaciju i ubrzati rast kose. Optimalna njega tjemena postiže se nanošenjem tretmana za teme. Pogrešna četka Korištenje pogrešne četke učinit će da i najbolja frizura izgleda grozno. Pravilo je: što je kosa duža, veći je promjer četke. Za postizanje volumena dobre su okrugle četke, a za zaglađivanje one plosnate. Preporučuju se četke od prirodnih vlakana koje će "maziti" kosu.

 | Autor: Getty Images Getty Images Prikrivanje prhuti

Razni losioni koji služe za prikrivanje prhuti samo su privremeno rješenje. Perut je potrebno tretirati posebnim šamponima i raditi na prevenciji, jer se sakrivanjem samo prolongira postojeći problem.

Previše šampona

Više šampona znači čišća kosa, zar ne? Ne. Kosu je potrebno dobro oprati, no nanošenjem previše šampona samo je otežavamo i mastimo teme. Šampon je također potrebno dobro isprati jer ostaci mogu nadražiti teme.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0