Beauty

Ovako ćeš najlakše pronaći najbolju boju kose za svoj ten - koja će ti pristajati i neće te postarati

  • Postoje osnovne, glavne boje za kosu - plavuša, brineta, crnka - no tu si i podtonovi tih boja
  • Da bi saznala koja boja kose ti najbolje odgovara, potrebano je odrediti osnovni ton svojeg tena
  • Baš kao i nijanse boje kose, i ten se dijeli u dva osnovna tona: hladni ili topli ton puti

Frizeri kažu da im često dolaze žene koje traže točno određenu boju kose s fotografije slavne osobe i to je 'boja koju moraju imati'. Problem nije u boji koju su odabrali jer to u dobrom salonu uvijek mogu postići, problem je u tome što mnoge žene ne razumiju da im određene nijanse boje za kosu neće dobro pristajati uz lice, odnosno ten, osnovni ton njihove kože, a neke će ih čak postarati. A tko to želi?!
Hladne nijanse tena sadrže ružičaste, crvenkaste i plavičaste odsjaje, a tople boje sadrže žutu, boju breskve i zlatne nijanse. Najednostavniji test otkriva tvoju nijansu, a koloristi ga nazivaju 'test zapešća'. Preokreni ruku s dlanom prema gore i pogledaj boju svojih žilica na zapešću. Ako su ti žilice plavičaste ili ljubičaste, ton tvoje kože je hladan. Zelenkaste ili žutkaste žilice znače da su tvoje boje toplih nijansi. Možda si čula da je glavno pravilo pri izboru boje kose odabrati suprotnu nijansu od boje tena, no to zapravo nije točno. Trebala bi pronaći boju koja te ispunjava samopouzdanjem, dakle boju s kojom se osjećaš lijepa, ali istovremeno poštuj svoj ton tena. Mnoge žene sanjaju o tome da postanu plavuše, ali ta im boja neće pristajati.

Svijetla put hladnog podtona

Zanimljivost: što ti je koža svjetlija, toliko si svjetliju kosu možeš dozvoliti. Hladne, blond nijanse (poput platinaste ili baby blond) odlične idu uz porculanski ten. Bilo bi dobro da izbjegneš pretjerano tople tonove poput zlatnih i bakrenih ili karamela jer bi mogla izgledati neprirodno. Michelle Williams ima veoma blijedu, hladnu boju puti, pa jako svijetla, ledeno plava boja za nju savršeno funkcionira. Osim toga, nudi prelijep kontrast njezinim smeđim očima. To nam dokazuje da unatoč uvriježenom mišljenju, ne trebaš uz svijetao ten imati i plave oči da bi mogla nositi ovu nijansu. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Razmatraš dublju nijansu takvog osnovnog tona? Koloristi tada predlažu tamnocrvene, gotovo ljubičaste nijanse dragog kamenja poput raskošne, prave rubin crvene, čvrste tamnoplave crne boje i tamne, duboke smeđe boje. 

Svijetla put toplog podtona

Ako imaš svijetlu kožu i tople podtonove poput Emme Stone ili Julije Roberts, bakrena crvena, boja hrđe, zlatnoplava boja kose te karamel nijanse najbolje će istaknuti toplinu tvoje kože. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Faux Boom Friday. 💇🏼💖💁🏼‍♀️

A post shared by Julia Roberts (@juliaroberts) on

Jednako tako, ako imaš ten toplijih tonova, najbolje je da izbjegneš sve boje pretjerano jakih plavih ili ljubičastih nijansi. Zapravo ništa iz spektra crnih boja onome tko ima ovakvu skoro ne pristaje jer bi to moglo izgledati isuviše oštro uz ovaj podton tena. 

 

Za srednje svijetlu kožu s hladnim podtonovima

S ovakvom kožom možeš se zabavljati s gotovo svim nijansama boje kose, samo pokušavaj izbjegavati ekstreme. Brinete bi se trebale držati prirodnih, srednje tamnih do svjetlosmeđih nijansi - nešto iz spektra boje lješnjaka bi bilo sjajno. Plavuše bi trebale zatražiti nijanse pijeska, pšenice ili bijele kave kako bi savršeno istaknule put te i dalje izgledalo prirodno.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Taylor Swift je odličan primjer srednje tamne kože s hladnim pod tonovima. Ona također ima plave oči hladnog podtona koji savršeno funkcionira s prirodnom pepeljastom nijansom plave kose. A kod crvenih nijansi bolje se držati boja iz spektra kestenjastih ili čak onih s daškom nijanse cimeta. 

Za srednje svijetlu kožu s toplim podtonovima

Blake Lively je savršen primjer srednje tamne kože s toplim podtonovima. Njezina put izgleda još zlatnije i sjajnije zato što se drži zlatnih tonova, neovisno o tome koliko joj je boja tamna ili svijetla. Kad bi prešla na skroz svijetle ili hladne odabire blond nijansi, to bi joj potpuno ispralo boju tena, te je gotovo postaralo koliko bi neprirodno izgledalo uz boju njezine kože. Jedan od favorita kolorista za srednje svijetlu kožu s hladnim podtonovima: boja koju odnedavno nazivamo bronde, što je kombinacija blond i brinete.

 

Topli karamel ili svijetla, zlatnosmeđa boja poput boje kose Jessice Albe. Bakrene i zlatnocrvene nijanse mogu također savršeno naglasiti put, a neće izgledati pretjerano.

Za maslinastu kožu s hladnim podtonovima 

Za maslinastu kožu, pametno bi bilo zadržati se na paleti nijanse boja brineta - a dodavanje suptilnih pramenova stvarno može dodati volumenu i otvoriti lice. Ne bi se trebalo previše zalaziti u svijet blond nijansi, iako tamnija baza s daškom karamele ili medeno blond može kosi dati nevjerojatno lijepu teksturu. 
 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Crvenkasto-smeđe nijanse kestena, sve smeđe nijanse jeseni te boja cimeta također će izgledati sjajno uz ovakvu put. Želiš tamnije nijanse? Drži se toplijih tamnih nijansi crne kave, što će pomoći da izbjegneš sve crvenkaste odsjaje i doista vizualno izglačati put. Predivna maslinasta put Belle Hadid savršeno funkcionira s tamnom, hladno-smeđom bojom kose. Ne samo da njezine svijetle, plave oči čine savršeni kontrast s bojom njezine kože i kose, nego i pridonose dramatičnom, ali nikako ekstremnom ili oštrom izgledu.

Za maslinastu kožu s toplim podtonovima

Za žene maslinaste puti toplih podtonova - sjetite se primjerice Jennifer Lopez ili Eve Mendes - savršene su duboke zlatne i karamel nijanse. Ten Jennifer Lopez je najzlatniji, karamel maslinasti ton na svijetu! Njezine zlatnosmeđe oči doslovno blistaju jer ona nikada ne zastrani od toplih nijansi koje diktiraju i njezina koža i njezine oči.

   | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Nijanse ebanovine i crne kave također predivno pristaju uz takav ten. Drži se ljubičastih nijansi crvene - i trudi se da boje koje biraš budu bogate i duboke ako imaš sličan ten. Ako se odlučiš postati plavuša, bilo bi dobro da prigrliš tople nijanse meda. Iako je i tamnoplavo-crna opcija za ovakav ten, ipak se pokušaj držati crne ljubičastog podtona ako želiš izgledati doista upečatljivo - a i malo zanimljivije, otkačenije. Tople crne nijanse savršene su za djevojke koje žele egzotičan, ali prirodan izgled. 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0