Beauty

Ova djevojčica pati od sindroma „nečešljive kose“

Svakoj od nas se dogodi da nam je kosa toliko spetljana da nam je češljanje pravi horor. Za malu Shilah to je svakodnevica

Sindrom od kojeg pati malena Shilah zove se „sindrom nečešljive kose“ ili „sindrom nemoguće kose“. Karakterističan je za izuzetno kovrčavu, suhu, najčešće plavu kosu koja je vrlo sjajna. Simptomi su najizraženiji u djetinjstvu, a nadu roditeljima daje činjenica da s godinama simptomi postaju blaži. Diljem svijeta postoji oko 100 dokumentiranih slučajeva ovog sindroma, a Shilah je jedna od njih. 

 

Thanks Nan for another awesome unicorn 🦄 costume I think she loves it 🎀💜#unicorn #kmart #fuzzyhair #beautifulgirl #funtimes

A post shared by Shilah Madison Calvert-Yin (@shilahmadison) on

Tim njemačkih i francuskih znanstvenika proučavao je devetoro djece koja pate od ovog sindroma i usporedio njihove gene. Otkrili su kako svako dijete ima mutaciju tri gena odgovorna za rast kose – PADI3, TGM3 i TCHH. „Iz ovoga što smo pronašli moguće je zaključiti jako puno toga o mehanizmima odgovornima za formiranje zdrave kose. Isto tako, sada sa sigurnošću možemo odrediti pati li netko uistinu od ‘sindroma nečešljive kose'”, rekla je dr. Regina Betz, koja je vodila istraživanje o ovom sindroimu, a svoj rad objavila je u „American Journal of Human Genetics“.

Možda vas zanima 8 problema koje razumiju samo žene s dugom kosom Rubrika Beauty Beauty

Jasno je da taj sindrom može biti jako neugodan, ali malena je čak ponosna na to koliko je njena „mana“ rijetka. „Kad je bila mala stalno nam je govorila kako je jednorog također jedinstven i poseban kao što je i ona“, rekla je majka djevojčice za australske medije. 

„Kroćenje“ kose traje svako jutro 10 do 20 minuta, a Shilah nije baš sretna s time. Međutim, usprkos neugodnoj proceduri, Shilah ne skida osmijeh sa usana! 

 

Our first real Christmas 🎄 tree!! 💜🦄🎀 #christmastree #christmasdecorations #christmashair #reindeer

A post shared by Shilah Madison Calvert-Yin (@shilahmadison) on

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0