Beauty

Omraženi gluten vreba i iz kozmetike

Osobe oboljele od celijakije navikle su da paze da li namirnice koje unose sadrže gluten, ili ne. Međutim, opasnost vreba i iz kozmetičkih preparata, upozoravaju istraživači.

Deklaracije na hrani obično imaju informacije o tome da li proizvod sadrži ili ne sadrži gluten, vrstu proteina koji potiče iz žitarica. Međutim, većina losiona za njegu tijela i drugi kozmetički preparati nemaju takve oznake.

"Ruževi i puderi su vjerojatno najproblematičniji jer gotovo svi sadrže proteine koji potječu iz žitarica. Međutim, gotovo nigdje ne možete pročitati obavijest o tome“, objašnjava Pia Prakash, internist na Sveučilištu George Washington.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Kada osobe s celijakijom unesu gluten, njihov imunološki sustav napada strukture koje se nalaze u tankom crijevu zadužene za apsorpciju nutritijenata iz hrane. Simptomi se kreću od dijareje i nadutosti, do neobjašnjivog mršavljenja, nesvjestice i bolova u nogama. Jedini način da se to stanje spriječi je da se gluten izbaci iz prehrane. Međutim, nanošenjem nekih losiona koji sadrže taj protein, može doći do pojave osipa, napuhavanja i dijareje. Gluten je, naime, moguće apsorbirati putem kože ili ga preko ruža progutati. Ako imate celijakiju, bilo bi dobro da direktno pozovete proizvođača kozmetike koju koristite i provjerite da li njihovi preparati sadrže gluten. Vodite računa o natpisima na deklaracijama jer je u većini preparata vitamin E zapravo derivat glutena, iako se to ne navodi.

Photo: Getty Images

Komentari 0