Beauty

O ovih 7 stvari možda ne razmišljaš, a utječu na pojavu bora i nepravilnosti na licu

  • Često nismo svjesne pogrešaka koje radimo kad je riječ o njezi lica
  • Jednostavne navike i stvari koje (ne)činimo u 20-ima dolaze na naplatu u kasnijim godinama u obliku bora, hiperpigmentacijskih mrlja i drugih nepravilnosti
  • Kako bi na vrijeme počela s pravilnom njegom lica, donosimo ti savjete i smjernice koji će ti pomoći da zadržiš mladoliku i njegovanu kožu lica

Mnoge žene u 20-ima ne razmišljaju dovoljno o njezi kože lica kao što to čine u 30-ima kad se počnu pojavljivati prve bore i nepravilnosti. Donekle je to i razumljivo budući da nam je u 20-ima koža lica uglavnom lijepa i zategnuta, pa jednostavno ne razmišljamo o tome da neće uvijek biti takva. Iako je kasnije već teško "poništiti" godine i godine loših skincare navika i manjak njege, nikad nije kasno napokon početi s pravilnom rutinom i brigom o licu, vratu i dekolteu. Zato ti donosimo nekoliko smjernica o kojima vjerojatno ne razmišljaš te korisne savjete i navike koje trebaš usvojiti što prije, pa čak i ako si već odavno prešla 30. Što prije počneš s pravilnom njegom lica, to će ti koža biti zahvalnija, osobito u kasnijim godinama.

Šminku uvijek skidaš vlažnim maramicama

Nisi jedina ako u žurbi ili zbog praktičnosti posegneš za vlažnim maramicama kad skidaš šminku s lica i to je u redu.  | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

One su dobre za takve povremene situacije kad si navečer preumorna da bi tome posvetila više vremena, ali ipak bi za temeljito čišćenje lica trebala koristiti sredstvo za uklanjanje make-upa kao što su micelarna voda ili mlijeko za uklanjanje šminke. Naravno, bez obzira na to čime skineš šminku, obavezno nakon toga umij lice gelom ili pjenom za umivanje. To se zove dvostruko čišćenje lica i ako želiš lijepu, blistavu i besprijekornu kožu, počet ćeš ga primjenjivati svakodnevno.

Jedino tako možeš biti sigurna da si zaista očistila lice, ne samo od šminke nego i od svih drugih nečistoća koje se tijekom dana sakupljaju u porama. Onih dana kad ne nosiš make up dovoljno je umiti se samo "umivalicom" (gel ili pjena) kako bi skinula masnoću i prljavštinu s lica te ga pripremila za noćnu njegu. 

Koristiš isti ručnik za lice i ruke

Osnovno pravilo čistog i lijepog lica bez "nereda" svakako je zaseban ručnik koji ćeš koristiti isključivo za lice. Ruke peremo mnogo češće nego što umivamo lice i zato bi trebala uvijek koristiti dva različita ručnika. Naravno, podrazumijeva se da ga redovito mijenjaš, recimo svaka dva dana, dok bi ručnik za ruke trebala mijenjati svaki dan, pogotovo ako ga dijeliš s drugim ukućanima.   | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ne koristiš kvalitetnu anti-age njegu

Nažalost, mnoge od nas o borama počnu razmišljati tek kad one postanu vidljive, a zapravo bismo već u 20-ima trebale početi s kvalitetnom anti-age njegom kao što je Nivea Q10 POWER linija. Ova linija, svima nam omiljenog brenda kozmetike još iz dana kad smo bili klinci, specifična je po tome što sadrži najčišći koenzim Q10 dostupan na tržištu koji je 100 % identičan koenzimu Q10 koji se prirodno nalazi u koži. Koenzim Q10 potiče elastičnost, a budući da ga s godinama naša koža gubi, treba ga nadomjestiti i zato je Nivea Q10 POWER idealan izbor jer sadrži prirodno dobiven Q10 fermentacijom kvasca. S takvom kvalitetnom anti-age njegom dobro je početi već s 25 godina kako bi spriječila nastanak bora, a Nivea Q10 ima i druge linije proizvoda u kojima ćeš sigurno pronaći odgovarajuću njegu bez obzira na svoju dob i potrebe. 

Zanemaruješ noćnu njegu

Još jedna vrlo važna stavka koju mnoge od nas "preskaču" svakako je noćna njega. Naime, koža lica najviše se regenerira upravo noću i zato je noćna njega izuzetno važna. Dobrom i kvalitetnom noćnom njegom učinit ćeš svome licu uslugu i pomoći mu da iskoristi noć za ljepšu i blistavu kožu ujutro. Naravno, ne zaboravi prije noćne kreme temeljito očistiti šminku i umiti lice gelom ili pjenom za čišćenje - tako ćeš pripremiti "teren" za noćnu kremu koja će moći dubinski i kvalitetno odraditi posao. 

Zanemaruješ vrat i dekolte

Čak i ako redovito njeguju lice, mnoge žene naprosto zaboravljaju na vrat i dekolte, a upravo ta područja ponajviše otkrivaju godine u kasnijoj dobi.   | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zato svoju jutarnju i večernju rutinu njege obavezno završi upravo na tom delikatnom području. Naime, dekolte i vrat izuzetno su podložni starenju i zato zaslužuju više pažnje. 

SPF zaštitu nanosiš samo na moru

Još jedna velika pogreška koju možda činiš je korištenje obične dnevne kreme umjesto one koja sadrži zaštitni faktor. Koža ponajviše stari zbog vanjskih utjecaja, a glavni krivac za bore i preuranjeno starenje je UV zračenje. Zato bi tijekom cijele godine (da, čak i zimi) trebala koristiti dnevnu kremu sa SPF zaštitom koja će spriječiti fotostarenje tvoje kože. 

 

Jastučnice ne mijenjaš redovito

Većina nas posteljinu mijenja svaka dva tjedna, a oni malo revniji to čine jedan put na tjedan. Bez obzira na to, jastučnica je druga priča jer ipak izravno dodiruje naše lice svaku noć. Upravo zato bi je trebala mijenjati češće - barem jedan put na tjedan, a poželjno je i dva puta na tjedan. Osobito ako imaš masnu kožu, koja luči više sebuma nego suha koža, ili ako redovito koristiš lak za kosu, suhi šampon ili druge preparate koji, iako su nevidljivi, ostaju na tvojoj jastučnici. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0