Beauty
Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu 1/9 Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu

Njega lica započinje pilingom: Beauty vodič za prekrasnu kožu

Zima je idealno vrijeme za regeneraciju kože, a poznata kozmetičarka Zdenka Mihelj predlaže najbolje pilinge

Sve češće promjene na licu koje ćemo primijetiti ako smo posljednjih tjedana puno vremena boravili vani ili pili premalo vode su crvenilo, osjetljivost, čak i ljuštenje kože. Kako bismo kožu doveli u red i pripremili je za još nekoliko zimskih mjeseci - uostalom, samo na zdravu kožu lijepo sjeda make-up koji svakodnevno koristimo - trebamo lice dobro srediti ne samo klasičnim sredstvima nego i pilingom. Osim toga, zima je idealno vrijeme za regeneraciju kože bez mrlja: tu će nam pomoći razni tretmani s AHA kiselinama, mikrodermoabrazija i slično koje danas nude brojne dermatološke i kozmetičke adrese. Poznata zagrebačka kozmetičarka i pravi ekspert na ovom području, Zdenka Mihelj, ima odlične savjete:
- Svih prednosti pilinga danas kao da nismo svjesni, nekad se koristio na dvorovima samo za povlaštene, za izbjeljivanje tena, jer je u modi bila blijeda put. Danas ga nalazimo u niz formula, u obliku gela, kreme, pjene, dodaje se kupkama za tuširanje i njegu tijela, a postoje i specijalni pilinzi za usne. Svima je karakteristika da uklanjaju mrtve stanice s površinskog sloja kože, odnosno ovoga koji dotičemo. Najjednostavniji su i idealni za suhu i osjetljivu kožu blagi pilinzi jer neće odstraniti previše, no ne smiju se koristiti prečesto. Uvijek govorim klijenticama da na dobro očišćeno lice nanesu piling koji odgovara upravo njihovu tipu kože. Ako je prejak za vašu kožu, posljedica su pretjerano crvenilo, peckanje, ljuštenje i sporija regeneracija. Predlažem nanošenje mokrim prstima, laganim kružnim pokretima. Svakako pritom treba izostaviti područje oko očiju. Piling je dobro ostaviti da djeluje pet minuta kako bi odradio posao. Potom isperite mlakom vodom i nanesite zaštitnu kremu.     

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Predlažem korištenje jedanput na tjedan ili dan kada trebate zablistati jer make-up bolje sjeda na konkretno očišćenu i eksfoliranu kožu. Bolje će prianjati i ljepše ćete izgledati. Od sastojaka popularni su granule koštice marelice, sol, šećer, sezamovo, bademovo, maslinovo ulje...

 | Autor: arhiva arhiva Sedmodnevni piling, Clinique, Douglas, 289 kn

Klasičan kućni piling koristimo tijekom cijele godine, dok kemijske pilinge preporučujem zimi. Sada je idealno vrijeme da skinete sve one mrljice koje su ostale nakon ljeta. Kemijskim pilingom također skidamo sloj mrtvih stanica, no on prodire u dublje slojeve epiderme i ljušti ih. To je odlična kura pomlađivanja lica koja se, naravno, ne radi često. Odmah nakon tretmana koža lica je mekanija, pore se smanjuju, ten je svjetliji, lice djeluje odmorno i svježe. Ovaj tip pilinga svakako trebaju raditi stručnjaci, nipošto ne pokušavajte to kod kuće. Svaka koža je drukčija, ima svoje specifične potrebe i jedino stručna osoba može izabrati onaj idealan za vas. Ovaj je način čišćenja kože idealan i kad trebamo osvježiti lice, srediti depigmentaciju lica, smanjiti bore... No jako je važno nakon tog tretmana lice mazati kremama s visokim zaštitnim faktorom. Ako idete na skijanje ili područja s mnogo sunca, ne zaboravite dobru kremu sa zaštitom. Osobito ako ste napravili neki od spomenutih tretmana, savjetuje Zdenka Mihelj.

 | Autor: arhiva arhiva Dnevna krema, NutraEffects, katalog Avon, 65 kn

Neke ljekarne nude i kreme koje sadrže sastojke za posvjetljivanje. Njih obvezno treba koristiti u kombinaciji s kremama sa zaštitnim faktorom, pa radilo se i o zimskom, zubatom suncu. Kad su dani hladni, volimo popiti kavicu, no prvo ćemo se dobro zaštititi od hladnoće i UV zraka. Osim krema, koje su zimi gušće i kompaktnije te imaju sastojke koji hidratiziraju tijekom više sati, tu su i lagani puderi koji se brinu za njegu kože.

 | Autor: arhiva arhiva Puder, Jane Iredale, dermacare.com, 318 kn

Puder također treba birati prema tipu kože, drogerije i parfumerije nude veliku paletu formula koje su pojačane aktivnim sastojcima te tijekom cijelog dana štite kožu od atmosferilija. Ako vam se čini da ste blijedi poput zimskog neba, a želite ipak nešto boje na licu, predlažemo lagane bronzere. U ponudi dolaze u kolekcijama od više nijansi pa je lako izabrati neki nježniji, ne previše upadljiv. Možemo ih kombinirati s rumenilima hladnijeg ili toplijeg tona, ovisno o vašoj puti. Marelica i Barbie ružičasta vrlo su popularne, čak i zimi, daju našem tenu jedan nježan, zdrav izgled. Za glamurozan dojam tu su strobing kreme, posebne i poželjne svake sezone, čak i tijekom ovih mirnijih dana na početku nove godine.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0