Beauty 06. rujna 2021.

Neželjene dlačice na bradi prava su muka! Smiju li se tek tako iščupati?

Dlačice na bradi
Shutterstock.
  • Mnoge žene na licu imaju pokoju neočekivanu dlačicu koja nikne tamo gdje je nitko ne očekuje
  • Te neposlušne, debele, crne (a katkad i bijele) dlačice vrlo su uporne, a kako se približavamo menopauzi sve ih je više jer su nam ženski spolni hormoni u opadanju
  • Smijemo li ih doista tek tako iščupati? Hoće li onda rasti jače i gušće? I koji je najbolji način uklanjanja? 

Prizor dosadnih crnih dlačica koje povremeno niču na licu, uglavnom na području brade, i iznova rastu i nakon višekratnog čupanja i nije baš nešto što si jedna žena želi. Čak i ako je znanost još uvijek podijeljena, pretpostavka je da je uzrok pojave tih dlaka genetski. Ali, i fluktuirajuća razina hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica. Inače: činjenica da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mjesta ili izlazi iz madeža nije slučajnost, budući da je stvaranje dlake na tom mjestu pogodovano poremećajem pigmenta.

Koji drugi čimbenici igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

Uglavnom sve što utječe na hormonsku ravnotežu. Takve izdvojene dlačice javljaju se s godinama, osobito kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena. Ženama s prekomjernom težinom također mogu narasti sitne dlačice na bradi, jer iznimno fluktuirajuće promjene u težini mogu utjecati na hormonsku ravnotežu. Oprez! Ista se stvar događa ako izgubiš previše kilograma.

Lijekovi i određene bolesti koje utječu na razinu hormona također mogu potaknuti rast dlaka na licu ili bradi.

Ova žena se kune u učinkovitost uklanjanja dlačica uz pomoć brusnog papira!

via GIPHY

Mogu li se te dlake čupati?

Uglavnom, ništa ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potreban je najveći oprez: to može potaknuti patološke promjene na koži, osobito na osjetljivim područjima poput madeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, nego može doći do upale.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Obrijati se

Umjesto čupanja možeš pažljivo obrijati dosadnu dlaku ili je ošišati škarama za nokte. Ali, čak i ovdje trebaš postupati oprezno. Osobito u slučaju pigmentnih mrlja i madeža postoji opasnost od ozljeđivanja kože kod brijanja. Sljedeći nedostatak: crna dlaka i dalje se može vidjeti unatoč brijanju, a i brzo opet naraste.

Depiliranje šećernom pastom Možda vas zanima... Sve o depilaciji šećernom pastom i zašto je bolja od depilacije voskom Rubrika Beauty Beauty

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnježnija varijanta uklanjanja dlačica jer se korijeni dlaka uništavaju svjetlosnim impulsima i na taj način se sprječava njihov ponovni rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvijek obećavajuća i ne smije se koristiti na madežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Stoga bi trebala sa svojim dermatologom razjasniti je li laserska terapija opcija za tebe.

via GIPHY

Epilacija

Trebala bi izbjegavati epilaciju ili voštane trake što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica tvoja je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

Komentari 0