Beauty

Nevjerojatna povijest šišanja kose kroz brojke...

Znate li kako se šišaje poznatih kovrča TV lika Felicity odrazilo na seriju ili kakvi su trendovi bili u 16. stoljeću?

44. godina prije nove ere: Umire Julije Cezar, ali njegova prepoznatljiva frizura - kosa začešljana prema naprijed, s izraženim dužim zaliscima - nastavlja živjeti.

16. stoljeće: Žene su brijale ili čupkale kosu s čela da bi ono izgledalo više.

 | Autor: Getty Images Getty Images 1898. godina: U Kairu je iskopana mumija obrijane glave koja je vjerojatno pripadala kraljici Nefretiti. Članovi kraljevske obitelji brijali su glave da bi se riješili uroka i nosili su perike.

1958 . godina: Elvis Presley se prijavljuje za vojsku i šiša svoju bujnu “grivu”. Ovaj događaj je zabilježen kamerom i postao je jedan od najpopularnijih dokumentaraca svih vremena.

1962 . godina: Menadžer grupe The Beatles otpustio je bubnjara iz originalne postave benda Petea Besta, jer je ovaj, navodno, odbio prihvatiti čuvenu “bob” frizuru. Fotografkinja Astrid Kirchherr, koja je osmislila novu frizuru za bend, tvrdila je da se od Peteove kovrčave kose ne može napraviti takva frizura.

1980 .godina: Pjevačica Grace Jones pokazala je svoju obrijanu glavu na omotu albuma Warm Leatherette.

20: Za toliko pozicija na listi pala je gledanost popularne TV serije Felicity, nakon što je glavna zvijezda, Keri Russell, odrezala duge kovrče 1999. godine.

2000.: Filmske zvijezde Sarah Michelle Gellar i Katie Holmes potpisuju ugovor s filmskom kućom Warner Bross, kojim se obvezuju da neće skraćivati kosu.

 | Autor: Getty Images Getty Images 24: Postotak porasta gledanosti spomenute TV serije Felicity nakon što je Keri Russell opet izrasla kosa 2000. godine.

62,5 milijuna dolara: Vrijednost izvezene ljudske kose iz Indije u 2003. godini. Veći dio prikupljen je iz hinduističkih hramova u kojima žene režu pramenove kose i prilažu ih bogovima. Ova kosa koristi se za izradu perika i ekstenzija.

110: Broj fotografa koji su prisustvovali šišanju glumice Mije Farrow u salonu poznatog holivudskog frizera Vidala Sassoona.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0