Beauty

Ne možemo vjerovati! Parfem uzrokuje bore na vratu?!

Ranije se savjetovalo da parfem nanesete na sva pulsirajuća mjesta - vrat, ručni zglob...

Taj savjet je imao odličnu osnovu, jer su tada parfemi stvarani tako da je toplina tijela potpomagala širenje njihovog mirisa, pa je nanošenje na "pulsirajuće" točke osiguravalo da zanosno mirišete.

 | Autor: Getty Images Getty Images Danas je, međutim, tehnologija proizvodnje parfema složenija. Miris se neće samo širiti od vas jednom kada ga nanesete, jer su sada parfemi prilično kompleksne mješavine različitih sastojaka koji će proći kroz različite faze nakon što ih stavite na kožu. Prvo će biti jasni i efekntni, zatim će se "rastopiti" i postati nježniji i topliji. Ne ovise više od topline vašeg tijela, barem ne toliko, te ih nije ni neophodno nanositi samo na mjesta gdje je puls najizraženiji i odakle bi se nekadašnji parfemi najbolje širili.

Predstavnice ljepšeg spola parfem uglavnom nanose na vrat i iza ušiju, kako bi pramenovi kose širili njegovu aromu. Međutim, američki dermatolozi smatraju da bi vrat i predio iznad njega trebalo zaobići prilikom nanošenja omiljenog mirisa. Naime, svaki parfem sadrži visok postotak alkohola, a koža iza ušiju je izuzetno osjetljiva, tako da vremenom postaje suha i brže stari. Upravo iz tog razloga parfem ne bi trebalo nanositi ni na vrat. Zbog intenzivnih sastojaka, parfem je najbolje nanijeti ispod ključne kosti.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0