Beauty

Napokon znamo trebaš li koristiti puder ako imaš problematičnu kožu

Kada dobijemo akne prvo što učinimo je posegnemo za puderom i korektorom. No, je li to ispravan način za tretiranje takve, a posebno problematične kože?

Prištići su vrlo iritantna pojava koja nas rjeđe ili češće pogađa, ali je neupitno da ih svi imamo u jednom periodu života. Čim iskoče najčešće reagiramo na jedan od ovih načina: želimo ih istisnuti ili ih želim što temeljitije pokriti - neki doduše naprave i oboje. Dok neke djevojke i žene imaju probleme s prištićima tek povremeno, druge se s njima bore svakodnevno i ne sumnjamo da se pitaju: je li uopće pametno staviti puder na upaljeno lice?

Vjerovanje da puder šteti i da je uzrok pojavljivanju prištića usadile su nam mame i bake, koje su zaista i imale pudere koji su štetili tenu, no kako se tehnologija mijenja, a samim tim i kvaliteta proizvoda, bez zadrške možemo zaključiti: ne, puder ti neće uzrokovati akne, pogotovo ako odabereš onaj koji odgovara tvojem tipu kože.

No prije nego počnemo razgovarati o puderima, važno je naglasiti kako je za sve tipove kože najbitnija njega, a posebno za problematičnu kožu. Imaš li jače problematičnu kožu posjeti i dermatologa, dok za srednje problematičnu kožu možeš za savjet tražiti i farmaceuta. Ustaljena rutina njege osigurat će manje upaljenu kožu, što znači i manje prištića, komedona, mitesera i crvenila. Prvenstveno je bitno čišćenje, kojim ne uklanjamo samo šminku već i višak masnoće odnosno sebuma s kože. Vjerovala ili ne, ako si sklona mašćenju, ujutro nije dovoljno samo oprati lice s vodom, već ti je potreban adekvatan čistač koji će ukloniti površinski sloj masnoće i tako omogućiti proizvodima, prvenstveno serumu i kremi, da što bolje penetriraju u kožu. Odmah iza čišćenja bitno je imati dobar eksfolijant - salicilna ili glikolna kiselina izvrsne su za uklanjanje mrtvih stanica kože, tako pomažu i s čišćenjem pora i uklanjanjem teksture s kože. One će ti pomoći riješiti se mitesera i komedona, a pritom će i pomoći ublažiti akne. Za kraj, ne smijemo zaboraviti hidratantnu kremu - dehidrirana koža je također sklona prištićima! Nabavi laganu, ali vrlo hidratantnu kremu s kojom ćeš svoju dehidriranu kožu ponovno napuniti vodom, a već ćeš time primijetiti da prištići izgledaju znatno bolje. Uz to, pripaziš li da ti krema sadrži i sastojke protiv prištića i nepravilnosti, bit ćeš na ubrzanom putu rješavanja svojih kožnih problema! Uz to, vrijedi piti i puno vode jer i to čini razliku. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

A sada - puderi! Imaš li problema s prištićima ili ponekad tvoja koža postane problematična, morat ćeš se naučiti čitati popis sastojaka proizvoda. Primjerice, izbjegavaj bizmut oksiklorid koji daje biserni sjaj u puderima (ali i drugim proizvodima) jer on može uvelike pogoršati cistične akne, a jednako tako izbjegavaj i pudere u sticku jer imaju najgušću teksturu i najlakše začepe pore. Također, alkohol je često korišten u puderima, a on može voditi do iritacije i dehidracije, pa samim time i pogoršati akne, pa ako već koristiš takav puder posebno pripazi na hidratantnu njegu prije i poslije nošenja. Ono što bi trebala tražiti su puderi bez ulja (koje može začepiti pore) i s vodom (koja daje hidrataciju), da su dermatološki ispitani, nekomedogeni i hipoalergeni, a ako sadrže i kakvu kiselinu - idealni su i za tretiranje upalnih procesa, ne samo dekorativu. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Jedan takav je upravo Dermablend 3D puder koji ne samo da ima visoku pokrivnost, već i sadrži salicinu kiselinu i eperulin koji imaju korektivno i terapijsko djelovanje na lice. Kod problematične kože je iznimno važno da puder ne začepljuje pore. Kod masne kože, koja izlučuje višak sebuma i kod poremećaja mikrobioma kože (povećano prisustvo patogenih mikroorganizama u usporedbi s mikroorganizmima prisutnih na neproblematičnoj koži) ljuštenje nije dovoljno brzo te stoga dolazi do začepljenja pora. U tom procesu je jako bitno prisustvo salicilne kiseline koja ima svojstvo keratolitika (značajno ubrzava ljuštenje kože) te prisustvo eperulina koji pokazuje protuupalno djelovanje, znači smanjuje upalne procese. Pritom, gust je, dobro pokriva, ne zamasti se i traje cijeli dan, čime je idealan odabir želiš li baš jako pokriti nešto na licu, a da nemaš osjećaj maske. Čak i ako nemaš problema s aknama, ali imaš s povremenim prištićima, PMS aknama ili pak komedonima, ovaj puder je dobar izbor jer nam omogućava da lijepo izgledamo i zračimo samopouzdanjem.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Thinkstock / Spencer Davies