Beauty 24. svibnja 2012.

Najčešće pogreške u šminkanju

Guliver Image/Getty Images.

U današnje vrijeme se možda više nego ikad govori o make up-u, kako ga pravilno nanijeti, koji su proizvodi dobri, koji nisu, ali pogreške su ipak sveprisutne i to gotovo uvijek iste.

Puno je korisnije imati nekoliko dobrih i kvalitetnih proizvoda koje znate pravilno nanijeti nego gomilu šminke s kojom ne znate otkud krenuti jer i ona ima rok trajanja. Također, pametno je uložiti u dva, tri dobra kista – vjerujte mi, znatno ćete si olakšati posao. Evo nekoliko najčešćih pogrešaka koje se događaju.

Pogrešan puder

Jedna od najčešćih pogrešaka u make upu je odabir pogrešnog pudera. Ne možemo koristiti jedan puder tijekom cijele godine jer se ovisno o godišnjim dobima boja naše kože mijenja, pa samim time moramo prilagoditi i nijansu pudera. Nekad je potrebno pomiješati dvije nijanse ne bi li dobili odgovarajući ton. Odabir pretamnog pudera je vrlo česta pojava i zato puder uvijek isprobavajte na vratu jer, ne samo da nam je lice uglavnom drugačije nijanse, nego i niste uvijek tako tamni kao što mislite.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Nema ništa gore nego kad se na području vilice i brade vidi crta od pudera i to uglavnom totalno drugačije nijanse od ostatka vašeg tijela. Kod nanošenja pudera obavezno ga razvucite  lagano po vratu i tako ćete dobiti nevidljivi prijelaz. Također, puder se uvijek isprobava na danjem svjetlu. Umjetna svjetla u trgovinama nisu dobar pokazatelj jeste li odabrali pravu nijansu. Ono što vam u parfumeriji izgleda dobro, na dnevnom svijetlu može izgledati sasvim drugačije zato uzmite ogledalo, izađite van i tako ćete dobiti pravu sliku te ćete se vrlo vjerojatno jako iznenaditi razlikom. 

Previše maskare

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Debeli slojevi maskare nikome nisu privlačni. Jedini efekt koji ćete postići time su slijepljene trepavice pune grudica i oči spuštene na pola kapka od silne težine na njima. Radije prije nanošenja maskare uvijte trepavice uvijačem i nanesite 2 sloja maskare te ih starom četkicom raščešljajte. Nikada nemojte koristiti staru i suhu maskaru, rok trajanja je 3 mjeseca. Ako vam se maskara za vrijeme nanošenja razmaže, pričekajte nekoliko sekundi da se osuši te višak uklonite štapićem za uši.

Loše naneseno rumenilo

Istina je da rumenilo daje živost licu, ali samo u određenoj mjeri. Nanesite ga tamo gdje se inače prirodno rumenite i stavljajte ga malo po malo jer lakše je dodati nego ga kasnije brisati. Također predlažem da ga stavljate na kraju kada ste već nanijeli sav drugi make up jer tada ćete tek imati pravu sliku koliko ga zaista trebate. Uvijek ga ravnomjerno razvucite sa svih strana i stopite s ostatkom lica kako nigdje ne bi imali grubih linija.

Pogrešna nijansa olovke za usne

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Funkcija olovke za usne, barem u današnje vrijeme, je da vam ruž za usne dulje traje, a ne da se ona ističe ispod njega. Ukoliko želite vizualno povećati usne, možete, ali obvezno olovku nanesite na cijele usne, a ne samo na rubove. Također birajte olovku koja odgovara vašem ružu, nikako puno tamniju od njega.

Zanemarene obrve

Obrve su te koje mogu znatno popraviti ili pokvariti cjelokupnu sliku. Kako ih pravilno definirati možete pogledati ovdje, a ukoliko niste sigurni u svoje umijeće baratanja pincetom i škaricama radije posjetite kozmetičara koji će vam to stručno napraviti. Obrve iscrtane olovkom već jako dugo nisu u modi zato ako već koristite olovku za obrve nanosite je točkasto umjesto da povlačite linije. Moj je savjet da umjesto olovke koristite sjenilo, jer će izgledati puno prirodnije i manja je vjerojatnost da ćete ga pogrešno nanijeti.

Ravnoteža

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Balans u make up-u je vrlo bitan. Uvijek se šminkajte u skladu s prigodom i nikada nemojte naglašavati oči i usne u isto vrijeme. Ukoliko naglasite samo jedan dio na vašem licu stvorit ćete puno veći efekt nego da naglasite sve odjednom i zapamtite: manje je više.

Komentari 0