Beauty
Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići 1/10 Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići

Na cijeni je alabasterna put: Evo kako ju postići

S jesenskom sezonom počinje i hranjiva njega koja uključuje čišćenje i kvalitetne kreme, osobito kad je riječ o osjetljivoj koži

Krajem ljeta svi smo se već pomalo oprostili od tamnije puti, što znači da je vrijeme za obnovu kozmetičkog recepta: uskoro će nas dermatolozi početi upozoravati kako je važno nabaviti neku konkretnu kremu koja intenzivno hrani i hidratizira. Kako se temperature spuštaju, osobito tijekom promjene sezone, koža zna burno reagirati, stoga je promjena nekad uistinu nužna. Lakše, ljetne formule postaju prošlost, a hranjivije kreme dolaze u prvi plan. Priča se vraća korijenima, osnova ljepote je - ujednačena koža. Možemo se ugledati na Korejke, one su apsolutne face kad je riječ o brizi za kožu. Imaju masu koraka koji se nama čine nedostižnima, no ipak, znamo da je prvi korak ka ljepoti - čišćenje. Posljednje vrijeme hit su micelarne otopine, sadrže micele koji odlično skupljaju nečistoće s lica i ostavljaju ga superčistim. Za one s osjetljivom kožom tu je i termalna voda - svatko tko je ikad imao alergiju ili crvenilo na licu, itekako je osjetio razliku između te čiste vode prepune minerala i ove obične iz pipe, obogaćene klorom. Vode dolaze u spreju, praktične su i za make-up jer ga neće rastopiti, a osvježit će lice kako bi večer dočekalo neisušeno. Iako termalnu obično vežemo uz ljetno vrijeme, ona je spas kad je riječ o raznim reakcijama kože koje često dolaze usred promjene sezone. Sve više ljudi pogođeno je problemom izrazito osjetljive kože lica, statistike navode da je riječ o čak 50% europskog stanovništva. Nažalost, ovaj broj se kontinuirano povećava kao posljedica stresa i modernog načina života te sve većeg zagađenja. Izrazito osjetljiva koža reagira na različite faktore koje normalna koža obično dobro podnosi. No netolerantna koža nije bolest poput alergijske reakcije ili atopijskog dermatitisa, nego je to uglavnom osjećaj uzrokovan preosjetljivošću živčanih vlakana koji se manifestira kao žarenje, peckanje, svrbež, suhoća i crvenilo. Kod nekih se osoba pojavljuju suhoća i prištići, dok se kod drugih pojavljuje i sklonost crvenilu (sklonost kuperozi ili čak rozaceji). 
    
Opće pravilo koje vrijedi kod izrazito osjetljive kože lica je - “manje je više”. Drugim riječima, osobe koje imaju netolerantnu kožu trebaju paziti da je ne izlažu nepotrebnim sastojcima poput parfema ili boja. Kad govorimo o vrućoj vodi i tuširanju, situacija je slična: užitak koži pružit će gel za tuširanje s mirisima prirodnih sastojaka ili čak ulje. Nježne formule poželjne su u svijetu kozmetike već neko vrijeme, a sada s njima idemo i pod tuš. Ulja za tuširanje skladne su i nježne varijante koje ne isušuju kožu te su optimalne za kožu sklonu iritacijama. Nakon svega ne treba se dodatno mazati jer one su dva u jedan.

 | Autor: arhiva arhiva Gel za tuširanje s esencijalnim uljima Rose&Pepper, Apivita, delmerion.hr, 149,90 kn

Cold krema također je jedan od sastojaka na koje ćemo ovih dana često naići: radi se o jednoj od najstarijih farmaceutskih formula. Već stoljećima ta se krema upotrebljava za zaštitu jer se radi o emulziji ulja, vode i voska. Rezultat: ima odlična hidratantna svojstva, jednostavna je i bazična u svijetu kozmetike. Naći ćete je u sindetima, sredstvima za zaštitu (i u kremama za bebe) te formulama koje intenzivno njeguju. Primjerice, ruke i lice, za otvorene dijelove koji su stalno izloženi atmosferilijama.

 | Autor: arhiva arhiva Cold krema za tijelo, Bioderma, ljekarne, 98 kn

Na strani ljepote su i matične stanice, vjerojatno ste čuli za njih, klanjaju im se brojni znanstvenici. One povećavaju elastičnost kože, smanjuju bore, vraćaju blistavost i mladolik izgled kože. Na tragu su i ekstrakti pčelinjih proizvoda, a na popisu aduta je svestrani propolis. Laboratoriji su ekstrahirali propolis koji koži daje snažnu antioksidativnu zaštitu te ga čak kombiniraju s hijaluronskom kiselinom. Ova potonja jedna je od zvijezda anti-age svijeta, daje nam hidrataciju i omogućava takozvani plump izgled kože koji toliko priželjkujemo. Inače se hijaluronska nalazi u našoj koži, no s godinama njezina koncentracija pada, pa je možemo nadomjestiti izabranim kremama. Sve su popularnije i kreme koje ćemo pronaći pod egidom - korektivne. One će, nadamo se, ispraviti sve ono što nije u redu, no najprije se moramo dobro raspitati u ljekarni o tome koju formulu trebamo. Primjer su formule koje sprečavaju nastanak prišteva i pora te prekrivaju crvene i smeđe mrlje, kao i one koje sprečavaju i umanjuju pojavu hiperpigmentacije. Aktivni sastojci poput kiselina snažno djeluju na kožu, stoga je važno koristiti ih navečer, a tijekom dana mazati lice kremom sa zaštitnim faktorom. Većina ovih formula ima patentirane sastojke, nastale u laboratorijima diljem svijeta, pa možemo reći da su tehnološki mnogo naprednije nego klasične kreme.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Slavu i lovorike pobiru i ceramidi, odnosno esencijalni lipidi koji se nalaze u gornjem sloju kože te služe kao vezivo koje stanice drži zajedno. Kad je ovaj sloj netaknut, koža izgleda lijepo i sjaji se. Tony Vargas, izvršni direktor istraživanja i razvoja Elizabeth Ardena, objasnio je: “Površinski sloj je koža koju vidite. Zdrava barijera označava snažnu, glatku, zdravu kožu. Ali tijekom vremena i izlaganju kože okruženju prirodni ceramidi iz kože mogu biti kompromitirani te dovesti do gubitka vlažnosti, grubosti, sitnih linija i bora, dopuštajući vanjskim iritacijama da prodru u kožu”.

 | Autor: arhiva arhiva Piling krema za lice, dr. brendt, delmerion.hr, 759 kn

A kako bi barijera bila dostojna zaštite, ona se neprestano obnavlja: formule poput mikrodermoabrazije koja će ukloniti odumrle stanice kože lica, ožiljke od akni, ublažiti vidljivost finih linija i bora, smanjiti pore i reducirati površinsku hiperpigmentaciju. Istodobno ovaj će tretman potaknuti mikrocirkulaciju kože, čime će se automatski poboljšati prijenos kisika u dublje slojeve stanica kože i omogućiti bolja apsorpcija preparata za njegu.

Photo: Danijel Berković/PIXSELL

Komentari 0