Beauty

Mršaviti brzo i/ili zdravo

Vječita tema među ženama je mršavljenje. U današnjem društvu, brzo mršavljenje je nešto što mnoge žene žele postići. Većina se pita “Kako da smršavim 10 kg?” ili “Kako da smršavim brzo?” a da pritom i ne razmišlja o tome da brzo mršavljenje može imati negativne učinke na zdravlje. Zato je važno da se fokusiramo na zdravo mršavljenje, koje je održivo na duži vremenski period, a pritom neće imati negativan utjecaj na zdravlje. 

Brzo mršavljenje i učinci na zdravlje 

Brzo mršavljenje se odnosi na proces gubitka tjelesne težine u kratkom vremenskom periodu. To može biti izazovno, jer zahtjeva drastično smanjenje unosa hrane i/ili povećanje fizičke aktivnosti.  Brzo mršavljenje može imati pozitivne i negativne učinke na zdravlje. Kada gubimo više od 1-2 kilograma tjedno, to može imati utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje, naročito ako se ne pridržavamo zdravih preporuka za mršavljenje. 

Kratkotrajno, brzo gubljenje tjelesne mase može dovesti do poboljšanja zdravlja, poput smanjenja krvnog tlaka i kolesterola, povećanja energije i poboljšanja raspoloženja. Često se brzo mršavljenje preporučuje pretilim pacijentima neposredno prije izvođenja pojedinih teških operacija. Međutim, dugoročno, brzo mršavljenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gubitak mišićne mase, manjak hranljivih tvari u prehrani i hormonalni disbalans.  

 | Autor:

Osobe koje gube kilograme brzo i na nezdrav način mogu imati negativne učinke na zdravlje, koji se mogu pojaviti odmah ili kasnije. Negativni učinci brzog mršavljenja mogu uključivati ​​pad energije, umor, glavobolje, vrtoglavice, slabost mišića, dehidraciju i neravnotežu elektrolita, poremećaj menstrualnog ciklusa, kao i poremećaje u prehrani, poput anoreksije i bulimije. Također, brzo mršavljenje može dovesti do nedostatka nutritivnih tvari i dovesti do lošeg imunološkog sustava, slabljenja kostiju i problema s kožom.  I ono što većinu nas zanima je, da li brzo mršavljenje u većini slučajeva ima jo-jo efekt, odnosno da li se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju.  

Zdravo mršavljenje  

Zdravo mršavljenje podrazumijeva gubitak tjelesne težine na način koji je održiv i ne ugrožava zdravlje. Uključuje postepeni gubitak kilograma (0,5 do 1,5 kilograma tjedno) kroz zdravu prehranu i fizičku aktivnost. Potrebno je birati zdrave namirnice, smanjiti unos šećera i prerađene hrane, povećati unos voća, povrća i proteina. Ovaj proces podrazumijeva postepeno smanjivanje unosa kalorija, u kombinaciji s povećanom fizičkom aktivnošću. Važno je da se unos kalorija smanjuje na način koji neće dovesti do toga da tijelo ne dobiva dovoljno hranljivih tvari. Važno je da se prilikom mršavljenja ne koristi ekstremna proteinska dijeta za brzo mršavljenje ili druge metode koje mogu biti opasne za zdravlje. U procesu mršavljenja, važno je i da unosimo dovoljno vitamina, minerala i drugih mikronutrijenata koje nam omogućavaju normalno funkcioniranje organizma. Također, treba povećati fizičku aktivnost, uključujući kardiovaskularne vježbe te jačati mišiće – svi već dobro znamo koliko je bitno vježbanje u procesu mršavljenja! 

Zdravo mršavljenje kod žena  

Zdravo mršavljenje je važno u svim životnim periodima, jer nas održava zdravima i smanjuje rizik od različitih bolesti. Kod žena, međutim, postoje neke specifične okolnosti koje čine zdravo mršavljenje još važnijima. Svaka žena, bez obzira na godine, ima svoje specifične potrebe kada je u pitanju prehrana i fizička aktivnost. 

  • rane 20-e:  gubitak kilograma može pomoći u sprječavanju debljanja i održavanju zdrave tjelesne mase.  
  • 30-e i 40-e:  gubitak kilograma može poboljšati kardiovaskularno zdravlje i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 
  • 50-e i kasnije: gubitak kilograma može pomoći u održavanju zdravlja kostiju i sprječavanju osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa starenjem. 

Kod mlađih žena koje planiraju trudnoću, zdravo mršavljenje može povećati šanse za uspješnu trudnoću i smanjiti rizik od komplikacija tijekom trudnoće i porođaja. 

 | Autor:

Motivacija za mršavljenje 

Kada se odlučite izgubiti kilograme, važno je da prvo pronađete motivaciju koja će vas pokrenuti i održati na putu do uspjeha. Možda se želite osloboditi viška kilograma kako biste se osjećali bolje u svojoj koži, poboljšali svoje zdravlje ili jednostavno bolje izgledali. Kako biste bili motivirani tijekom procesa mršavljenja, važno je da sebi pružite fleksibilnost. To znači da ne ne trebate biti previše strogi prema sebi i da bi ponekad trebali uživati u svom omiljenom jelu ili slatkišu s vremena na vrijeme.  

Da biste se pripremili za proces mršavljenja, potrebno je da pripremite svoj um i tijelo. To uključuje promjene u prehrani i uvođenje fizičke aktivnosti u vaš život.  

Herbafast i zdravo mršavljenje 

Iako preparati za mršavljenje (koji sebe često nazivaju: čaj za mršavljenje, sirup za mršavljenje, lijek za mršavljenje ili shake za mršavljenje) uglavnom obećavaju brzo, nezdravo gubljenje kilograma i to bez posebne dijete za brzo mršavljenje, možemo reći da vam Herbafast neće dati odgovor na pitanje “Kako da smršavim u tjedan dana?”, ali će vam sa sigurnošću pomoći da zdravo smršavite i postepeno izgubite kilograme. Nema jo-jo efekata i negativnih učinaka na vaše zdravlje.  

Herbafast Health & Beauty paket idealan je za sve koji žele započeti svoje putovanje ka zdravijem životu. Ovaj paket sadrži osobni plan prehrane za 30 dana koji će vam pomoći da dođete do svog cilja. Plan prehrane ili jelovnik naše nutricionistice prilagođen je vašim potrebama i željama - odgovarajuća prehrana za mršavljenje će vam pomoći da izgubite kilograme na zdrav način i održite rezultate na duge staze. 

 | Autor:

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0