Beauty
Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira 1/14 Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira

Make up vodič za najzavodljiviji pogled ispod okvira

Dioptrijske naočale stavljaju oči u prvi plan, a na što pripaziti pri šminkanju. otkriva Max Factorova vizažistica Vanesa Čopić

Lice je slika koju definiraju konture, linije, ali i ono što stavljamo na njega: make-up teksture i naočale. Dioptrijske su čest modni dodatak, a neke žene ih nose iako nemaju potrebe. Radi se o čisto estetskome momentu koji mijenja lice i dinamizira ga, stavlja oči u prvi plan. Ako imate naočale iz potrebe, a ne želite leće, tu je niz predivnih modela u bojama koje odgovaraju, ovisi o vašoj puti, boji očiju... Osim toga, make-up se mora uklopiti u sliku, pa smo za savjet priupitali vizažisticu za Max Factor Vanesu Čopić.

- Kad je riječ o nošenju naočala koje sjedaju na hrbat nosa ili sa strane, važno je da je tekući puder postojan kako se tekstura ne bi prenosila u kontaktu i ostajala na naočalama. Primjer takvog pudera je Max Factor Lasting Performance. Imate li suhu kožu i koristite tekući puder obogaćen serumom ili uljima, fiksirajte ga puderom u prahu kako biste spriječili stvaranje mrlja i prenošenje pudera na stakla. Imate li izražene podočnjake, prikrijte ih jer ispod stakala naočala mogu doći u prvi plan. Rub naočala uokviruje oči, pa za dnevni izgled koristite nježne nijanse sjenila i boje koje su komplementarne s bojom okvira, ako su oni u boji. Za večernji izgled oči možete istaknuti intenzivnijim bojama sjenila, olovkama za oči ili napravite smokey eyes. Odlučite li se za zadnje, neka ne prelazi rubove naočala ako nosite manje okvire. Imate li šire okvire koji dominiraju vašim licem, izbjegavajte široke poteze tušem i preistaknute obrve jer vaše bi lice moglo poprimiti previše geometrijski izgled, poput strip-junaka - savjetuje.     

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Obrve su priča za sebe: ako se vide iznad okvira, nemojte ih previše bojiti kako ne bi bile pretjerano istaknute. Jedan je okvir na licu sasvim dovoljan. Što se tiče maskare, Vanesa predlaže one koje rade na volumenu, a ne na dužini jer bi se moglo dogoditi da zapinju na stakla.

- Isto bi se moglo dogoditi ako poželite umjetne trepavice. Izmjerite dužinu trepavica te usporedite s dužinom između vašeg oka i stakla naočala. Ako stanu, ‘go for it!’ - dodaje.

Ako niste istaknuli oči, neka usne budu u prvom planu. Ovdje je dobro držati se make-up pravila o istaknutim očima ili usnama jer okviri naočala daju dodatnu dinamiku na licu, a krajnji efekt bi trebao biti izbalansiran.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Posljednjih godina dioptrijske su naočale sve popularnije, žene ih mijenjaju ovisno o kombinaciji. Ako se radi o naočalama u bojama, bitno je prilagoditi ih make-up kombinaciji. Želite li istaknuti njihovu boju, koristite make-up u kontrastnim tonovima, a ako je tu poželjan sklad, onda neka boja sjenila bude slična onoj na okviru.

Make-up look se, naravno, mijenja s modelom, ali i oblikom. Nedavno su se u modu vratile pedesete pa su modne kuće na police dućana poslale predivne, špičaste mačkaste modele. One su i dalje zanimljive, a ispod njih najbolje pristaje sličan retroizgled, odnosno jedna duža linija tuša koja izvija oko prema van. Trendovi u naočalama sporije se mijenjaju, ipak kad ih kupimo (a svi znamo da nisu jeftine), koristimo ih više godina. Zato dobro razmislite i uskladite ih sa svojim stilom, a ako imate omiljeni stil šminke, neka se u to uklope i vaši novi okviri. Kad govorimo o bojama, tu vrijede slična pravila kao i kod šminke. Toplijim tonovima lica dobro će pristajati crvenkaste, narančaste, smeđe nijanse, a plavušama i hladnim tonovima više plave, zelenkaste, ljubičaste... koloristička skala ovdje je zakon. Naravno, zanimljivo je eksperimentirati s bojama, ako se slaže u osobni stil. Šarenilo je uvijek atraktivno rješenje, o kojem god godišnjem dobu se radilo. Iako stiže zima, neke se stvari ne moraju zacrniti, na primjer, naočale. Crni okviri su vizualno jako teški i na blijedo lice znaju djelovati prilično kontrastno. Znači da će lice izgledati još bljeđe. Predlažem smeđu ili sivkastu varijantu ako se radi o odjevnom stilu koji se temelji na isključivo tamnim tonovima.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

S druge strane, mnoge žene koriste upravo šminku i naočale kao efekt iznenađenja: tu podrazumijevam kombinacije crne od glave do pete plus snažan, crveni ruž. Tu će se divno uklopiti i jednostavne crvene dioptrijske naočale. Plus mrvica maskare i puder koji ujednačava ten i čini ga blistavim. Novije formule pudera također se mogu ponositi česticama koje stvaraju nježnost na licu, upravo takav treba biti u kombinaciji s naočalama jer one ionako stvaraju odbljesak. Često se dogodi da s vremenom nošenja okvira nekako prekrižimo šminkanje očiju... osim maskare. No oko itekako mijenja igru kad je našminkano, čak i iza stakla. Puder je tu dodatno bonus, na primjer, formula s nježnim mikrokuglicama koje uklanjaju neženjeni sjaj. T-zona ne mrda ni ispod okvira - kad je matirate, obvezno skinite naočale jer se mogu zaprljati i zamastiti iako ih ne dodirujemo kistom ili spužvicom.

Frizura je također dio cijele priče - veliki okviri efektni su u kombinaciji sa zalizanom kosom i punđom, a mačkaste će voljeti kovrče iz pedesetih. Duga ravna hipi frizura ide uz lenonice, a valovi osamdesetih ljube one velike okvire. Velne će nas podsjetiti na one starinske modele koji su sjedali samo na nos. Danas su okviri sve lakši, trendovi u novim materijalima dopuštaju nam da ih nosimo tijekom cijeloga dana i ne osjetimo težinu na nosu. Isto tako, make-up tehnologija kreira idealan look od jutra do mraka - ovo dvoje stvara savršenu “inteligente look” formulu.

Photo: Danijel Berković/PIXSELL

Komentari 0