Beauty 29. travnja 2016.

Kvalitetan san nužan je za zdravlje i ljepotu: Odspavajte bar sedam sati

Thinkstock.

Očuvajte zdravlje, ljepotu i mladolik izgled uz kvalitetan san...

Nedostatak sna manifestira se očitim znacima starenja (tamni podočnjaci, gubitak sjaja kože), kao i manje očiglednim (povećanje tjelesne mase, pad imuniteta). Evo kako možete osigurati sedam do devet sati kvalitetnog noćnog sna, te tako očuvati mladolik izgled...

Trudite se i ići na spavanje i ustajati otprilike u isto vrijeme, jer organizam voli rutinu. Ako imate običaj kasno ići na spavanje a ujutro se teško budite, krenite na spavanje 15 minuta ranije četiri dana zaredom i boravite dvadesetak minuta na dnevnoj (sunčevoj) svjetlosti odmah nakon ustajanja iz kreveta. (To će pomoći da se resetira biološki sat!)

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

Vodite računa o tome što pijete. Djelovanje kofeina može trajati do šest sati, zbog čega je najbolje da izbjegavate konzumiranje kave (kofeinskih napitaka) nakon 15 sati. Iako alkohol izaziva (kratkotrajnu) pospanost, kad se izluči iz organizma, nastaje povratni efekt pojačane razbuđenosti. Jedno piće bit će dovoljno da zadovolji vašu potrebu za alkoholom a da vam pritom ne poremeti dinamiku sna.

Kvaliteta sna podjednako je važna kao i njegova kvantiteta. Budući da i minimalno izlaganje svjetlosti blokira oslobađanje hormona sna (melatonina) u tijelu, neka u vašoj sobi bude što mračnije. Snizite i temperaturu na 18 ºC, isključite TV i računalo i izbacite kućnog ljubimca (mačku ili psa) iz sobe. Životinje mogu narušiti san zbog kretanja po prostoriji tijekom noći čak i ako se toga ne sjećamo ujutro.

Komentari 0