Beauty
1/7

Kratka povijest muških frizura

Ako mislite da su muške frizure uvijek bile dosadne i iste – varate se. Njihova povijest je turbulentna jednako kao i povijest ženskih frizura, a dvadeseto stoljeće obilježila je stalna mjena trendova. Svako desetljeće prepoznatljivo je po nekom trendu i vrsti frizure.

Dandy tridesete

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dandy stil danas je sve popularniji, a nastalo je 30-ih godina prošlog stoljeća, Obilježavaju ga odijela i kravate, otmjeno i sa stilom. Kratka, atraktivna i zaglađena, muška kosa u 30-tim godinama je imala izraženi razdjeljak koji je ovu frizuru činio otmjenom. Kosa na zatiljku i sa strane je bila kratko ošišana, dok je na vrhu glave bila nešto dulja.

Zalizane frizure četrdesetih

Danas se prisjećamo frizura 40-ih koje su u raznim varijantama prisutne i danas. Muškarci su počeli puštati dulju kosu i zalizivali je prema unatrag. Frizure su bile uredne a na prednjem dijelu ponekad je bio i blagi zalizani ''val'', razdjeljak iz 30-ih se zadržao.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

1950-te su doba promjena.

Dolazi do preokreta i muškarci počinju puštati kosu a žene je šišati. To razdoblje je poznato i kao era Pompadour frizure kakvu su nosili Elvis Presley i Johnny Cash. Utjecaj slavnih zvijezda, poput Elvisa ili Jamesa Deana, označio je prekretnicu u oblikovanju frizura.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ovaj buntovni look odgovarao je buntovnom vremenu, počeo se slušati rock i ruše se predrasude, frizura je bila zalizana, ali puna volumena s velikim zaliscima sa strane. Jeans, bijela majica i velika frizura za velikog farjera iz 50-ih. Za razliku od moderne interpretacije kokotice, originalna iz 50-tih godina je bila začešljana i uglađena.

Beatlesi i šiške

'Mop-top' frizura bijela je jednako popularna kao i članovi benda. Njihova glazba promijenila je način odijevanja – nose se crna i siva odijela koja više nemaju veze s poslovnom elegancijom, blejzeri su bez ovratnika a frizure su dulje, preko ušiju i s nestašnim šiškama. Beatlesi su bili zvuk 60-tih i začetnici mode u oblikovanju kose. Kosa je prekrivala uši i ovratnik, a krasile su je i guste šiške. Frizura je bila toliko popularna da su proizvođači igračaka proizveli Beatles perike.

 | Autor: @splashnews.com @splashnews.com

Hipi pokret

Woodstock i djeca cvijeća donose novi društveni pokret i naravno novi stil, nosi se duga kosa, šišana u slojevima. Hipijevski pokret kasnije je doveo do nekada popularne ''futbalerke''.

Novi val 80-ih

Tijekom 80tih se pojavio čitav niz frizura, a svima je zajednički bilo zahtjevno održavanje. Mnogi muškarci počinju koristiti razne preparate za izradu i održavanje ovih zahtjevnih frizura. Tako je na modnu scenu nastupila i irokeza. Ovu slavnu frizuru prvi su nosili Indijanci iz plemena Mohawk, koji su pak pripadali savezu plemena Indijanaca pod nazivom Irokezi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Takva frizura simbolizirala im je pobunu i otpor prema onima koji su ih ponižavali. U novije vrijeme irokeza se najviše vezala uz punk pokret, koji se javio sedamdesetih godina kao izraz bunta mlade generacije, a osim tradicionalne 'mohawk' frizure postoje i razne varijacije kao što je npr. 'bi-hawk', koja se sastoji od dvije paralelne pruge ili 'crosshawk', čija se pruga proteže od uha do uha.

Grunge ili klasika?

'Smells like teen spirit' donosi nematerijalistički pogled na svijet a ''I don't care'' frizura legendarnog Kurta Cobaina obilježila je taj period u glazbi, ali i modi. Isto tako, osim grunge subkulture, na scenu se vraća i klasika. Kosa je bila kratka na stranama i malo dulja na vrhu glave kako bi se mogla oblikovati "razbarušeni" stil.

 | Autor: Starfile/Press Association/PIXSELL Starfile/Press Association/PIXSELL

Vladavina Davida Beckhama

'Beckhamica' je jedna od frizura čiju popularnost nitko nije mogao predvidjeti i koja je obilježila početak ovog stoljeća. Kosa je bila kratka sa strane glave te nešto dulja na vrhu i oblikovala se u mini irokezu. Alternativni oblik ove frizure se sastojao od nešto dulje koje sa strane glave (koja je prekrivala uši) koja je činila ležeran look.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Nakon ove popularne frizure dozvoljeno je gotovo sve a danas muškarci oblikuju svoju kosu prema stilu koji nose, često prema uzoru na frizure iz 40-ih i 50-ih s varijacijama uz sidecut i undercut te sve popularniju bradu. Proizvodi za njegu kose također prate trend i posvećeni su brzom ritmu života, najčešće se koriste lagane kreme souffle konzistencija ili fleksibilni gel-voskovi. Iz linije 3Dmen osmišljen je i šampon koji jača korijen kose i potiče zdravi rast, a može se koristiti i za kosu i za tijelo. Danas je u fokusu individualnost, stoga neka vam neka prošla vremena budu insiracija a vaša osobnost vodič za kreiranje stila.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0