Beauty

Kosa vam prerano sijedi? Evo kako to spriječiti

Na ovo može utjecati sve od genetike, klimatskih promjena, manjka vitamina, minerala, proteina, do stresa...

Neki počinju prvu sijedu kosu dobivati ​​u 20-tim i 30-tim godinama života, dok neki tek nakon 50. godine. O tome kada će neka osoba sijediti najviše ima utjecaja genetika, ali naravno i način života - prehrana, stres, zdravstveno stanje ...

Do jedne određene mjere sijeđenje kose se može zaustaviti ili umanjiti i to prvenstveno uz pomoć minerala i vitamina, proteina, zatim poboljšanjem cirkulacije i izbjegavanjem stresa. Sijeđenje kose se događa kada tijelo prestane proizvoditi dovoljno melanina koji daje kosi njezinu boju. Melanin se proizvodi od aminokiseline tirozina, koji tijelo proizvodi iz proteina dobivenih hranom.

Klima i cirkulacija

Sagledajte svoj način života, zdravlje, klimu i klimatske promjene. Naime, većina nas nije svjesna da podneblje u kojem živimo i klimatske promjene koje se događaju mogu imati vrlo veliki utjecaj na prerano sijeđenje kose. Naime, vrijeme utječe na cirkulaciju u čitavom tijelu pa tako iu vlasištu, što može imati veliki utjecaj na zdravlje vlasišta i kose, pa tako i na dovod dovoljne količine hranjivih sastojaka do vlasišta. Da biste poboljšali cirkulaciju u vlasištu, potrebno je poboljšati cirkulaciju u cijelom tijelu. Nema svrhe uzimati dodatne količine vitamina i minerala, prakticirajte zdravu prehranu, ako je cirkulacija toliko loša da svi potrebni sastojci neće doći do vlasišta odnosno vlasi. Rješenje može biti vrlo jednostavno, a to je redovito vježbanje kako biste potaknuli cirkulaciju. Druga stvar je svakodnevna masaža vlasišta s prstima, između pet i deset minuta, što bi isto tako trebalo potaknuti cirkulaciju. Kako biste potaknuli cirkulaciju, također možete isprobati saune.

 | Autor: Getty Images Getty Images Vitamini, minerali, proteini

Kao što smo već spomenuli, razlog za prerano sijeđenje kose može biti nedostatak vitamina i minerala, što znači da u svoju prehranu morate unijeti nutrijente koji će vašem organizmu dati ono što mu nedostaje. Naravno, tu su vitamini i minerali kao dodaci prehrani, koje možete koristiti jedno kraće vremensko razdoblje, ako je vašem organizmu potrebna hitna intervencija. Ipak, jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih vlasištu su alge ili zeleno povrće. Alga spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za sprječavanje preranog sjedenja kose. Manjak vitamina jedan je od najvažnijih razloga zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju sjediti. Jedan od najvažnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka također, može se pojaviti pojačano sjedenje kose. Nedostatak bakra i joda može isto tako biti jedan o razloga preranog sjedenja kose. Za borbu protiv preranog sijeđenja kose važan je unos proteina, što mnogi ljudi često zanemaruju. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite funkcije u tijelu, uključujući zdravlje kože i vlasišta.

Tretmani za kosu

Postoje određeni tretmani namijenjeni za vlasište kako bi se spriječila prerana pojava sijedih vlasi, a mogu se provoditi u bilo koje vrijeme kada mislite da bi vaš vlasište trebalo malo više pažnje i njege. Najjednostavniji tretman bi bio s regeneratorom za kosu, kojeg biste mogli umasirati u vlasište. Međutim, postoje isto tako brojni domaći pripravci koji mogu usporiti ili spriječiti sjedenje kose i ponovno kosi vrate život. Šampon od jaja (pun proteina i aminokiselina) - izmiješajte jedno jaje s malo vode i utrljajte u kosu i ostavite 30 minuta da djeluje, zatim isperite blagim šamponom za kosu. Ulje od kokosa - u vlasište umasirajte ulje od kokosa, ostavite pola sata da djeluje i nakon toga dobro isperite šamponom. Jogurt - umasirajte ga u vlasište i ostavite da odstoji pola sata prije ispiranja.

 | Autor: Getty Images Getty Images Mitovi i stvarnost

Postoje određena uvjerenja da ako iščupate jednu sijedu vlas, da će na njenom mjestu narasti dvije, što nije istina. Međutim, mnoge osobe koje su tek počele dobivati ​​sijede vlasi često ne mogu se oteti potrebi da uklone jednu ili dvije sijede vlasi. Realno gledajući, to na žalost nema nikakvog smisla, jer to neće spriječiti daljnje sijeđenje kose, niti će spriječiti da na mjestu iščupane sijede vlasi ne naraste nova - sijeda vlas. Isto tako, potrebno je naglasiti da je sijeda kosa ustvari prozirna kosa, odnosno kosa bez pigmenta, zbog čega je mnogo teže ofarbati sijedu kosu, jer je mnogo otpornija na farbanje.

Ostanite mladi

Stres igra veliku ulogu u tome kako vaše tijelo izgleda i da li će biti zdravo. Iako je vrlo teško iz današnjeg života izuzeti stres, ako želite što dulje sačuvati zdravlje i mlađi izgled, što uključuje i manje sijede kose, pokušajte pronaći načine da ga umanjite. Ako pušite - prestanite! Znanstveno je dokazano da pušenje izaziva prerano starenje, a s prestankom pušenja će vam se poboljšati cirkulacija u tijelu, a time i umanjiti sijeđenje kose. Vode nikada dovoljno! Za zdravlje tijela potrebno je piti barem dvije litre dnevno, pa da iz prehrane izbacite namirnice koje pojačavaju dehidraciju, a to je masna i začinjena hrana i pržena hrana, zatim alkohol i kofein. Manjak vode u organizmu sprječava potrebne nutrijente da dođu do cilja - vlasišta. Ne zaboravite na spavanje i odmor koji su prekopotrebno organizmu kako bi se obnovio. Premalo sna znači njegovo prebrzo propadanje i starenje.

Photo: Getty Images

Komentari 0