Beauty
1/7

Kontaktne leće i make up odlično se slažu

Žene koje se između naočala s debelim staklima i okvira ipak odluče za kontaktne leće često vjeruju u mit kako šminka i leće ne idu zajedno. Međutim, to je ipak samo mit, a u današnje vrijeme možemo lako pronaći proizvode koji su namijenjeni upravo takvim korisnicama. O načinu šminkanja s lećama popričali smo s manekenkom Anitom Dujić, a korisne savjete saznajte od doc. dr. Deana Šarića.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Izbjegavajte praškaste proizvode

''Šminka za oči i šminka općenito može se koristiti uz nošenje kontaktnih leća. Naravno, uz uobičajene savjete koji vrijede inače u korištenju kvalitetnih, hipoalergijskih, proizvoda kojima nije istekao rok trajanja i slično, dodatna pozornost treba biti usmjerena na higijenu leća (i šminke). Leće se stavljaju na oči prije šminke, a skidaju također prije skidanja šminke'', započinje doc. dr. Dean Šarić.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Oči s kontaktnim lećama jesu osjetljivije nego uobičajeno, posebice kada dođu u doticaj sa sitnim česticama sjenila, šljokica i maskare. Takve situacije često dovode i do iritacija, crvenila i peckanja oka, a ponekada čak i do infekcija. Ipak, uz nekoliko malih trikova takve neugodne situacije možete potpuno izbjeći. Prvo i osnovno što trebate učiniti je da prije nanošenja bilo kakve šminke, čistim rukama stavite kontaktne leće u oči. Prvenstveno da vidite što uopće radite, ali na taj način također izbjegavate mogućnost da vam sitne čestice make upa upadnu između oka i leće.

''Kada sam nosila leće, šminkala sam se pažljivo, uvijek pazeći da mi nešto ne upadne u oko, pogotovo prah od sjenila. Izbjegavala sam agresivne odstranjivače make upa, isto tako uljne odstranjivače jer kad jednom uđu u oko teško ih je isprati, a leće ne podnose ništa osim vode. Moram priznati kako mi je najviše odgovarao Biodermin make up remover za osjetljivu kožu'', pojašnjava manekenka i modna blogerica Anita Dujić Veljača.

S obzirom na osjetljivost oka, najbolja opcija kada birate proizvode su oftalmološki testirani proizvodi bez ulja. S njima se ne morate bojati iritacija, a lako se skidaju. Također, koristite sjenila u kremi, sticku ili ona koja su kompaktna jer postoji velika mogućnost da će vam sjenila u prahu nepotrebno iziritirati.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Vodootporna maskara i olovka najbolji su odabir

Ako koristite kompaktna sjenila, savjetujemo da prvo nanesete bazu jer će ona pomoći u svojevrsnom skupljanju čestica da vam ne završe u očima. Bez obzira koristite li sjenila u kamenu, gelu ili sticku- izbjegavajte krupne šljokice. Osobe koje nose leće ne trebaju izbjegavati olovke za oči samo je bitno da se prije svake upotrebe našilje, a preporuka kod istih da koriste vodootporne maskare, ako oči zasuze da se ne razmaže maskara. Upravo je maskara jedan od najvažnijih elemenata, a ona obavezno treba biti hipoalergenska i oftalmološki testirana, a u posljednje vrijeme nalazimo i proizvode koji su specijalno namijenjeni nositeljicama kontaktnih leća. 

''Pri nanošenju šminke svakako treba upotrijebiti dodatnu pažnju da šminka ne ulazi u oči jer se šminka zadržava na lećama i dodatno iritira oči. Kod žena koje koriste puno šminke i nanose je vrlo blizu ruba vjeđa treba razmisliti o dnevnim lećama, dakle lećama koje se bacaju nakon jednodnevnog nošenja. Nikako ne treba postaviti leće na oči iziritirane šminkom i općenito na crvene oči. Savjet je da nanosite šminku što dalje od unutarnjeg ruba vjeđa'', pojašnjava doc. dr. Šarić.

 | Autor:

Kod nanošenja maskare pokušavajte izbjeći doticaj direktno s korijenom trepavica, a završna nota neka bude vodootporna olovka za oči koja se ne mrvi. Masne olovke u potpunosti izbjegavajte jer može doći do preslikavanja na samu leću što može izazvati jaku iritaciju i crvenilo. 

Pazite na starost proizvoda!

Kao što je i Anita gore izjavila, make up skidajte pomoću hipoalergenskih proizvoda bez ulja. Nemojte zaboraviti da svi kozmetički proizvodi imaju rok trajanja te se nakon određenog vremena se kvare i dolazi do razvijanja bakterija. Zato nikada nemojte koristiti proizvode za koje ne znate koliko su točno stari, ali jednako pazite da ne posuđujete od drugih kozmetiku koja dolazi u doticaj s očima.

''Također pokušajte izbjegavati svaku vrstu šminke koja oštećuje leće ili se u slučaju da dođe na leće teško skida sa leća. Unatoč svim mjerama opreza postoje iznimno oči toliko osjetljive da žena jednostavno ne može koristiti leće i šminku istovremeno. U tim (rijetkim) situacijama rješenje je lasersko skidanje dioptrije'', objašnjava doc. dr. Šarić.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Anita je dugi niz godina nosila kontaktne leće, ali je nedavno riješila taj problem upravo zahvaljujući operaciji pomoću koje je skinula dioptriju. Dodatni mali savjet za osobe koje nose leće je da na profesionalnim šminkanjima nose svoju maskaru, a za svoju upotrebu koriste proizvode na kojima je naglašeno da su za osobe koje nose leće ili proizvode na bazi minerala koji su laganije teksture te da ako koriste olovke našilje ju prije svake upotrebe.

''Svaki make up s lećama je neudoban, da tako kažem, no najvažnije je održavati higijenu leća i jako paziti da prilikom nanošenja make upa ništa ne upadne u oko jer crvenila oka se teško riješiti'', zaključila je Anita jednostavnim savjetom.

Iako nošenje leća u jednu ruku ograničava mogućnosti bezbrižnog šminkanja, današnja kozmetička industrija omogućava da uz malo truda i žene s lećama mogu imati potpuni make up koji će istaknuti njihove oči. 

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Ostale video priloge i tekstove kako na najbolji način istaknuti oči, možete pogledati/pročitati ovdje.

Photo: Thinkstock

Komentari 0