Beauty

Koliko su redovite manikure zapravo pogubne za zdravlje noktiju? Imamo sve odgovore

  • Bilo da preferiramo obične lakove, takozvani trajni lak ili gelirane nokte, vjerojatno smo se svi barem jednom zapitali koliko je ikoja od spomenutih tehnika uistinu dobra odnosno loša za zdravlje naših noktiju
  • Prva stvar koja za zdravlje (noktiju) može potencijalno biti problematična su sastojci, a u nekim drugim slučajevima problemi mogu nastati i zbog same tehnike manikure
  • Ipak, postoje načini kako omiljene tretmane učiniti sigurnijima odnosno manje štetnima

Redovite manikure svi smo posljednjih godina objeručke prigrlili, a kako i ne bismo kada nam štede vrijeme i kada su se one pokazale kao najjednostavniji način da nam nokti uvijek izgledaju njegovano i održavano, kudikamo lakši nego kada nokte recimo sami lakiramo običnim lakovima. No, bilo da preferiramo obične lakove, takozvani trajni lak ili gelirane nokte, vjerojatno smo se svi barem jednom zapitali koliko je ikoja od spomenutih tehnika uistinu dobra odnosno loša za zdravlje naših noktiju.

Prva stvar koja za zdravlje (noktiju) može potencijalno biti problematična su sastojci. Neki uobičajeni kontaktni alergeni koji se nalaze u lakovima za nokte su tosilamid/formaldehidna smola, dibutil ftalat, toluen i trifenil fosfat, a kontaktna alergija može se manifestirati oticanjem, crvenilom ili nadraženom kožom oko nokta. Uz to, ona se može manifestirati i kao osip na kapcima, jer je to najtanja koža na našem tijelu i često nesvjesno dodirujemo lice.

 | Autor: Instagram @betina_goldstein Instagram @betina_goldstein Foto: Instagram @betina_goldstein

U nekim drugim slučajevima problemi mogu nastati i zbog same tehnike manikure. Naime, pretjerano agresivne prakse poput  uklanjanja zanoktica ili silovitog guranja zanoktica metalnim alatima ili korištenja električne brusilice mogu oštetiti zanoktice i korijen nokta, a ne smijemo zaboraviti ni skidanje laka za nokte koje također može izazvati probleme, a posebice ukoliko sredstvo za uklanjanje laka sadrži aceton koji može isušiti ili dehidrirati naše nokte ili okolnu kožu. Kao rezultat toga, možemo se susresti sa slabim ili lomljivim noktima i suhom, nadraženom kožom. Baš zato bismo uvijek tebali birati odstranjivače laka za nokte bez acetona, po mogućnosti one koji sadrže hidratantne sastojke koji su dobri za naše nokte.

Možda vas zanima Zeleni nokti trenutno su posvuda - pronašle smo najljepše nijanse lakova u ovoj trendi boji Rubrika Beauty Beauty

Što je s geliranjem noktiju?

Kao i kod tradicionalne manikure, skidanje gela može oštetiti nokte. Ukoliko se nokte dugotrajno namače u acetonu, proces može skinuti gornji sloj nokta, isušiti kožicu i stanjiti nokte, a naši nokti također mogu biti oštećeni i zbog agresivnog struganja ili korištenja električne brusilice, što može stanjiti našu ploču nokta.

Geliranje noktiju podrazumijeva i sušenje noktiju pod UV (ili LED) lampom. Dobro je poznato da izlaganje UV zračenju može pridonijeti fotostarenju, pri čemu koža prerano stari, a također je tu i potencijalno povećan rizik od raka kože. Nezaštićeno izlaganje UVA i UVB zračenju oštećuje DNK u stanicama kože i proizvodi genetske defekte koji se nazivaju mutacijama i koji mogu dovesti do raka kože i preranog starenja, kao što su bore, smeđe mrlje, opuštenost kože i gubitak volumena.

 | Autor: Instagram @josipa_beauty_and_pro Instagram @josipa_beauty_and_pro Foto: Instagram @josipa_beauty_and_pro

Ipak, iako znamo da je opetovano izlaganje UVA zračenju od sunčeve svjetlosti ili strojeva za sunčanje mutageno i može uzrokovati rak kože, ostaje pitanje koliki je rizik tipične manikure gelom. Stručnjaci su složni da nam je potrebno više studija kako bismo došli do odgovora na ova pitanja. 

Je li situacija bolja kada je u pitanju trajni lak?

Trajni lak iliti akril također nosi mnoge iste rizike koje smo spomenuli, uključujući kontaktne alergije i oštećenje samog nokta tijekom nanošenja i uklanjanja. Nanošenje, ukoliko se ne izvede ispravno, također može oštetiti ležište nokta, a što dovodi do stanjivanja, slabljenja ili čak gljivičnih infekcija. Naime, ako vlaga ostane između trajnog laka i prirodnog nokta, može se stvoriti okruženje pogodno za rast bakterija i gljivica. Ipak, najveća se šteta događa kada se trajni lak uklanja. Mnogi saloni koriste električnu brusilicu  kao pomoć pri uklanjanju, a ona definitivno može oštetiti barijeru nokta i zanoktice.

Kako manikuru učiniti sigurnijom i zdravijom?

U slučaju klasičnih lakova, trebali bismo, kao što smo rekli, koristiti odstranjivač laka za nokte bez acetona. Imamo li osjetljivu kožu ili smo pak zabrinuti da ćemo dobiti kontaktnu alergiju, trebali bismo potražiti lakove za nokte s oznakom '10-free' koji su izrađeni bez 10 kemikalija koje se obično koriste u lakovima za nokte, a koje se ponekad povezuju sa štetnim nuspojavama.

Nije loše razmisliti o preskakanju podrezivanja zanoktica u manikuri. Kožica igra važnu ulogu u zaštiti ploče nokta od vanjskih patogena, pa nema ništa loše u tome da ju ostavljamo netaknutom.

 | Autor: Instagram @gelcare.official Instagram @gelcare.official Foto: Instagram @gelcare.official

Kako je izlaganje UVA zračenju vodeći potencijalni rizik povezan s geliranjem noktiju, jednostavno i sigurno rješenje koje pomaže jesu krema za sunčanje i zaštitna rukavica s izrezanim vrhovima prstiju. Ovakvi su proizvodi dostupni na tržištu, a također bi trebali biti dostupni i ponuđeni u salonima za nokte, vjeruju stručnjaci. Kremu sa zaštitnim faktorom trebali bismo nanijeti 30 minuta prije tretmana, a zatim ruke dodatno zaštititi rukavicom.  

U slučaju trajnog laka, najpažljiviji bismo trebali biti prilikom uklanjanja trajnog laka. Prilikom namakanja u acetonu, nokte i kožicu bismo trebali pokušati zaštititi nanošenjem masnog emolijensa za zaštitu, a trajni lak nipošto ne bismo trebali pokušavati samostalno ukloniti. 

Možda vas zanima Mliječna boja lavande je 'it' boja koju će svi tražiti u salonima za svoju sljedeću manikuru Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Instagram @betina_goldstein

Komentari 0