Beauty

Koliko često je zaista potrebno šišati kosu? Evo kakva su pravila za gustu, kovrčavu, tanku i druge tipove kose

  • Redovno šišanje, odnosno kraćenje kose, važno je za poboljšanje njenog rasta, gustoću, sjaj i njeno zdravlje općenito
  • No, ta 'redovitost' nije ista za sve već ona ovisi o brojnim faktorima kao što su frizura, dužina i tip kose
  • Tako će se neki, za idealan izgled frizure i zdravlje kose, trebati šišati svakih šest, neki svakih 8, a neki svakih 12 tjedana
  • Pročitaj također: 7 brzinskih frizura za ljeto: popularne su, a kosu drže na mjestu bez puno uloženog truda

Kako bi naša kosa bila sjajna, zdrava, njegovana, djelovala gusta, važno je redovito ju šišati, odnosno potkraćivati. No, učestalost šišanja neće biti jednaka za svakoga jer to ovisi o obliku frizure, dužini i tipu kose, odnosno je li ona ravna, kovrčava, tanka, gusta... Kako bismo odredili kada je potrebno šišati ili potkratiti kosu, prvo je važno napraviti razliku između ova dva pojma. 

Šišanje vs. potkraćivanje 

Iako su šišanje i potkraćivanje dva slična postupka, ipak se po nečemu razlikuju. Naime, potkraćivanjem kose ne uklanjamo više od četiri centimetra kose i frizeru na potkraćivanje odlazimo kada primijetimo suhe i ispucale vrhove te da nam frizura počinje gubiti oblik, a potrebno ju je samo malo doraditi. 

Šišanje je nešto drastičnije i tada uklanjamo više od četiri centimetra kose te, ako to želimo, potpuno mijenjamo oblik frizure. Šišanje je nužno kada primijetimo da nam je kosa jako suha te da ju više ništa ne može dubinski revitalizirati, kada se petlja i kada frizura počinje gubiti svoj oblik i djeluje beživotno.

 | Autor: Unsplash/Getty Unsplash/Getty Foto: Unsplash/Getty

Potkraćivanje kose ovisno o dužini

Kratka kosa

Kratke frizure najzahtjevnije su kada je šišanje, odnosno potkraćivanje u pitanju jer se rast kose na njima najbrže primijeti i frizura već nakon nekoliko tjedana može izgubiti oblik. Recimo, ako smo ošišani na bob koji seže do brade ili puno kraći pixie cut, već nakon šest do osam tjedana kosa će biti puno duža i to više neće biti iste frizure. Stoga, kratku je kosu potrebno dodatno kratiti već nakon šest tjedana, odnosno mjesec i pol dana. 

Kosa srednje dužine 

Kosa srednje dužine nije tako zahtjevna za održavanje, ali ako ne želimo da dugoročno prijeđe duljinu ključne kosti i ovisno o njenoj gustoći, trebali bismo ju potkraćivati otprilike svakih 12 tjedana, odnosno otprilike svaka tri mjeseca. 

 | Autor: Instagram @jodiemcomer Instagram @jodiemcomer Foto: Instagram @jodiemcomer

Duga kosa

Potkraćivanje duge kose ovisi o tome koliko je ona zdrava, odnosno o tome koliko imamo ispucanih vrhova, tretiramo li ju često vrućim aparatima za stiliziranje i slično. Ako imamo kosu koja je relativno slaba i sklona pucanju, potkraćivanje se preporučuje otprilike svakih 8 do 10 tjedana dok se, ako imamo snažnu kosu, potkraćivanje preporučuje svakih 12 tjedana. 

Potkraćivanje kose ovisno o teksturi 

Tanka kosa 

Tanka kosa je prilično podložnija pucanju i oštećenjima pa ju je samim time potrebno i češće potkraćivati, odnosno šišati. To, naravno ovisi o vrsti frizure koju nosimo jer nije isto nosimo li kratki bob ili želimo imati dugu kosu do polovine leđa. Stoga, ako imamo tanku kosu, ali kratku frizuru, potkraćivanje se preporučuje između svaka četiri i šest tjedana. Za frizuru srednje dužine potkraćivanje je preporučeno svakih šest do osam tjedana, a za dugu kosu svakih osam do 12 tjedana. 

Gusta kosa

Gusta kosa je prilično otporna na razne utjecaje poput čestog stiliziranja, korištenja vrućih aparata, izbjeljivanja i slično pa je kraćenje rijetko potrebno. Čak štoviše, gusta kosa može djelovati zdravo i više od pola godine bez potkraćivanja pa je, zapravo, šišanje jednom godišnje sasvim dovoljno kako bi se zadržao određeni oblik. 

 | Autor: Instagram @desiperkins Instagram @desiperkins Foto: Instagram @desiperkins

Kovrčava kosa 

Kovrčava kosa potkraćivanje zahtijeva svakih šest do osam tjedana bez obzira na dužinu kose. Ovo je nužno kako bi se zadržala definicija kovrča i kako bi frizura naposljetku imala pravilan oblik. Također, ispucali se vrhovi, ovisno o boji i dužini, na kovrčavoj kosi znaju posebno isticati pa ih je potrebno ukloniti na vrijeme i spriječiti daljnje pucanje kose. 

Photo: Instagram @lisonseb

Komentari 0